Education

Twee Delfse nominaties ENCI studieprijs

Uit de 22 inzendingen selecteerde de jury tien nominaties voor de ENCI studieprijs die op de Betondag 21 november wordt uitgereikt.


Onder de vijf universitaire nominaties voor de ENCI studieprijs zijn er twee uit Delft: ir. Gökhan Dilsiz en ir. Ruben Onstein, beiden recent afgestudeerd als civiel ingenieur (CiTG).


Dilsiz deed onderzoek naar geavanceerd vezelversterkt beton (Engineered Cementitious Composite of ECC) als deklaag voor stalen bruggen. In het verleden bleek bij gebitumeerd staal als gevolg van metaalmoeheid loslating van het wegdek op te treden wat een ernstig gevaar vormt voor de verkeersveiligheid. Dan werd de schade meestal gerepareerd met een laag gewapend beton. Maar het succes daarvan blijkt erg afhankelijk van de uitvoering, en daardoor wisselend. Dilsiz stelt in zijn studie dat vezelversterkt beton, ook wel buigbaar beton genoemd, beter bestand is tegen de cyclische belasting van de passerende voertuigen en daardoor een beter alternatief is.


Onstein rekende aan de hypermoderne stadsbrug ‘De Oversteek’ bij Nijmegen, gemaakt door BAM. Onstein berekende de interne belasting van de slanke brugbogen en de invloed daarvan op de momenten en normaalkrachten. Hij concludeerde dat de veelgebruikte ‘ingenieursformule’ de belasting veelal te hoog inschat.


De prijsuitreiking is op 21 november 2013, tijdens de Betondag van de Betonvereniging, in congrescentrum De Doelen te Rotterdam. Voorafgaand aan de prijsuitreiking presenteren de genomineerden kort hun studie aan het publiek, en dingen zo ook nog mee naar de Publieksprijs 2013.

 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.