Education

TU’s vóór cao-akkoord

Aan de drie technische universiteiten, waaronder de TU Delft, heeft het niet gelegen: zij wilden hun personeel wel een half procent loonsverhoging en een eenmalige uitkering van vijfhonderd euro geven.

Maar de drie konden niet voorkomen dat een meerderheid van de universiteiten het cao-akkoord van de onderhandelaars wegstemde, meldt onderhandelaar Martin van Gessel van CNV Publieke Zaak aan universiteitskrant Cursor.

Hij noemt de gang van zaken uniek: “Het is nog nooit eerder voorgekomen dat een overeenkomst tussen onderhandelaars van de bonden en de VSNU niet wordt nagekomen.” De vakbonden hebben de universiteiten opgeroepen het akkoord alsnog te tekenen.

“Wij zagen er wel wat in”, bevestigt een woordvoerder van de TU Delft. “Maar uiteindelijk zijn we samen met de andere universiteiten tot een andere afweging gekomen.”

Als alle studenten hun nieuwe ov-chipkaart vóór 1 januari activeren, dreigt het systeem overbelast te raken, heeft een proef van de vervoersbedrijven aangetoond. Daarom hebben ze besloten de invoeringsperiode te verlengen.

Alle studenten hebben een brief gekregen waarin staat dat ze hun kaart ergens tussen 16 december en eind januari kunnen activeren bij een van de duizend oplaadpunten in het land. Daarbij geldt een alfabetische volgorde op achternaam. Wie op 1 januari nog niet aan de beurt is geweest, kan de kaart tijdelijk als ‘zichtkaart’ gebruiken.

Studenten die de kaart nu nog moeten aanvragen en hem pas na 1 januari zullen ontvangen, mogen van de vervoersbedrijven reizen op vertoon van hun aanvraagformulier. Daarbij moeten ze wel kunnen aantonen of ze voor een week- of een weekendkaart hebben gekozen, zegt een woordvoerder.

Ongeveer tien procent van de studenten heeft nog geen nieuwe kaart, zei minister Plasterk vanmorgen tijdens het overleg met studentenbonden LSVb en ISO. Daar past volgens hem wel de relativering bij dat niet iedere student er een wil. Nadere informatie over de kaart is op internet te vinden.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.