Education

TU stopt ondersteuning aan roeitalentencentrum

Per 1 september heeft de TU Delft haar partnerschap met het Rowing Talent Center Zuid-Holland beëindigd. Volgens Raymond Browne, hoofd Sport & Cultuur, kwam er weinig van de door de TU ingebrachte doelstellingen terecht. RTC-voorzitter Jochem Verberne ziet dat anders.

De stichting RTC-ZH werd vier jaar geleden opgericht om talentvolle roeiers uit de regio te identificeren en te ondersteunen op hun weg naar de absolute top. Dit in samenwerking met Laga, Proteus en de twee Rotterdamse verenigingen Skadi en De Maas, met steun van Stichting Rotterdam Topsport, de KNRB en de TU. Met de laatste partij, goed voor een substantiële jaarlijkse sponsoring, werden daarnaast twee studie-gerelateerde doelstellingen afgesproken: integratie met onderzoek naar sportinnovatie en het vermarkten van de goede resultaten.

“In documenten en statuten staan de afgesproken doelstellingen duidelijk vermeld”, vertelt Browne. “De startafspraken zijn zeer ten dele en eenzijdig uit de verf gekomen, met name de afspraken die de basis vormden voor de participatie van de TU werden onvoldoende gerealiseerd. Dit ondanks de vele gesprekken en herhaaldelijk daarover afgesproken deadlines. RTC en KNRB kiezen voor de klassieke sportprestatieve benadering, zonder oog voor de TU-belangen. Blijkbaar kunnen de belangen niet parallel lopen en dus hebben wij, na overleg met Laga en Proteus, besloten te stoppen. Jammer, maar ik ben niet pessimistisch. Als je iets nieuws opzet loop je de kans dat het niet direct werkt.” Hij betreurt het ook dat de Erasmus Universiteit zich niet als participant heeft aangesloten.

Volgens Jochem Verberne zijn de prestaties van de verenigingen in die vier jaar meetbaar beter en constanter geworden en zijn er aantoonbaar meer toppers afgeleverd. “Mede dankzij de steun van de TU en Rotterdam Topsport. De andere doelstellingen hebben inderdaad relatief weinig aandacht gehad in de start-up-fase. Al snel spraken we met de TU af dat die de innovatiekant moet dragen en dat is niet gebeurd. En communicatie is een gedeelde verantwoordelijkheid. Ik zie niet veel initiatief vanuit de TU om dat te laten slagen. Dat de TU het belang van roeien inziet waardeer ik heel erg. Heel erg jammer dat zij is afgehaakt om redenen die volgens mij geregeld zouden kunnen worden binnen het partnerschap. De TU lijkt een sterke behoefte te hebben om zelf sturing te geven aan het roeien. Ik denk dat dat een illusie is.” Hoe nu verder? “Ondanks de minder directe slagkracht gaan we de lijn roeitechnisch voortzetten, met steun van de KNRB en de verenigingen.”

Wat blijft is de goede wil om met elkaar in gesprek te blijven. Browne: “We gaan nu praten met Laga en Proteus over een nieuwe aanpak. Aan die gesprekken zal ook het RTC deelnemen.” Verberne: “We hebben een gemeenschappelijk belang. Ik blijf uitkijken naar gesprekken hierover met de TU.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.