Education

TU stijgt op Shanghai-ranking

Wie de Shanghai-ranking van vandaag positief wil bekijken, heeft het gemakkelijk: de TU Delft is gestegen in de jaarlijkse top-500 van universiteiten wereldwijd. Wie een negatieve kijk wil hebben, heeft het ook niet moeilijk: Delft is nog ver verwijderd van Utrecht, Groningen en Leiden.

Die drie universiteiten staan namelijk in de top honderd van de Academic Ranking of Word Universities, zoals de Shanghai-ranking voluit heet. Het is de oudste en bekendste wereldranglijst van universiteiten. De makers wegen de wetenschappelijke prestaties van meer dan twaalfhonderd universiteiten: publiceren hun wetenschappers in belangrijke tijdschriften, worden ze vaak geciteerd, winnen ze de Nobelprijs? De Amerikaanse Harvard University is al jaren nummer één.

Vorig jaar haalden vier Nederlandse universiteiten de top honderd, maar deze keer valt de Vrije Universiteit (VU) erbuiten. Utrecht scoort nog altijd het hoogst, al zakt de universiteit van plaats 56 naar 65. Groningen staat op 72, Leiden op 93. Rotterdam, Nijmegen, Wageningen, de UvA en de VU delen met 45 andere universiteiten de plaatsen 101-150.

Daarna volgt, als negende Nederlandse universiteit op de lijst, de TU Delft, op de gedeelde plaats 151-200. Dat is hoger dan vorig jaar, toen Delft op 201-300 stond. Daar staat Eindhoven nu ook. Twente staat op 301-400.

Kritiek
Er zijn meer ranglijsten van universiteiten, zoals de World University Rankings van het Britse tijdschrift Times Higher Education. Daarin scoren de Nederlandse universiteiten hoger. Die ranglijst kiest ook andere criteria, zoals de internationale reputatie en het aantal buitenlandse studenten en docenten.

Ranglijsten krijgen veel kritiek te verduren. Ze zouden slecht zijn voor de wetenschap, omdat onderzoekers met allerlei trucs hun score proberen op te krikken: ze smeren bijvoorbeeld hun bevindingen over meerdere artikelen uit om maar zoveel mogelijk citaties te verzamelen.

Ook zou het onderwijs lijden onder de ranglijsten, omdat onderwijsprestaties niet of nauwelijks meetellen. “Een groep heel slimme professoren in een laboratorium garandeert nog geen goede universiteit”, reageert voorzitter Jan Sinnige van het Interstedelijk Studenten Overleg in een persbericht.

Bovendien vegen ranglijsten alle vakgebieden op een hoop. De rankings per vakgebied, die na verloop van tijd ook op de Shanghai-website komen, geven een ander beeld. Tilburg valt bijvoorbeeld buiten de algemene ranglijst, maar behoort tot de beste honderd in de sociale wetenschappen en de beste 75 in de economie.

Aan de andere kant: ranglijsten worden veel gebruikt door studenten en wetenschappers die een studie of een baan zoeken.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.