Het publiek beslist wie hem uiteindelijk krijgt, de Simon Stevinprijs van STW. Delftenaar Joost van de Neut (TU) strijdt op 3 oktober in Nieuwegein tegen Nienke Bosschaart (AMC) en Bram Verhaagen (UTwente).
Joost van der Neut (TU Delft) laat verborgen oliereservoirs zien met virtuele geluidsbronnen. Met geluidsbronnen en ontvangers aan het aardoppervlak voor seismisch onderzoek brengen gas- en oliemaatschappijen de structuur van de ondergrond in kaart, om gas- en oliereservoirs op te sporen. Conventionele methoden hebben soms last van de aanwezigheid van aard- of zoutlagen die het verkrijgen van voldoende gedetailleerde beelden van de ondergrond verstoren. Enkele jaren geleden kwamen onderzoekers met een nieuwe methode, gebaseerd op seismische ontvangers in boorgaten in de ondergrond.
Van der Neut heeft deze methode aanzienlijk verbeterd. Net als de bovengenoemde methode levert zijn nieuwe methode een virtuele dataset op alsof ook de geluidsbronnen zich in het boorgat bevinden. Met deze virtuele geluidsbronnen kan hij vervolgens als het ware om verstorende aardlagen heenkijken en zo moeilijk toegankelijke oliereservoirs beter in beeld brengen. Ook helpt de techniek oliereservoirs permanent te monitoren. Op zijn onderzoek promoveerde hij cum laude.
Hij paste zijn methode met succes toe op synthetische data van Shell. Dit bedrijf was van meet af aan bij zijn project betrokken. Daarnaast zocht hij zelf contact met Saudi Aramco en Petroleum Geoservices om bij die bedrijven zijn methode ook op velddata toe te passen – eveneens met succes. Zijn werk heeft al met al een nieuwe methode voor seismische beeldvorming opgeleverd.
Nienke Bosschaart (Academisch Medisch Centrum Amsterdam) heeft een methode ontwikkeld om billurubinewaarden te meten bij te vroeg geboren baby’s meten zonder te prikken, maar met een glasvezel.
Bram Verhaagen (Universiteit Twente) heeft laten zien dat tandartsen wortelkanalen kunnen reinigen met ultrageluid. Nu nog mislukt bijna de helft (40 procent) van de wortelkanaalbehandelingen. Dat zou beter gaan wanneer tandartsen hun ultrasoonapparatuur die ze toch al hebben voor tandsteenverwijdering inzetten.
STW kent de titel Simon Stevin Gezel sinds 2005 jaarlijks toe aan een zeer veelbelovende jonge onderzoeker die het jaar ervoor gepromoveerd is op een STW-project en een bijdrage heeft geleverd aan de valorisatie van de resultaten uit het promotieonderzoek.
Voor de ronde 2013 werden tien jonge onderzoekers voorgedragen. Uit de genomineerden zijn dr.ir. Nienke Bosschaart, dr.ir. Joost van der Neut en dr.ir. Bram Verhaagen als besten naar voren gekomen. Zij strijden op 3 oktober tijdens het STW-Jaarcongres om de titel. Na een korte presentatie van elk van de kandidaten bepalen de bezoekers van het jaarcongres met behulp van een stemmachine naar wie de titel in 2013 gaat. De winnaar krijgt € 5.000,- om te besteden aan zijn of haar loopbaan. Met het uitreiken van deze prijs wil STW technologisch toptalent aanmoedigen om op de ingeslagen weg voort te gaan en zo de innovatiekracht van ons land te vergroten.
Comments are closed.