Education

‘TU mag geen voordeel van brand hebben’

De TU mag van de brand bij Bouwkunde geen nadeel ondervinden, maar ook geen onterecht voordeel ten opzichte van andere universiteiten. Dat zei VVD Tweede-Kamerlid Mark Harbers na een bezoek aan de faculteit.

Harbers stelde eind januari Kamervragen over de 25 miljoen euro  die minister Plasterk aan de TU schonk voor een nieuw Bouwkundepand. Aanleiding voor de vragen was het feit dat de TU Bouwkunde in het voormalige hoofdgebouw aan de Julianalaan wil laten blijven.

De Delftse afdeling van de VVD heeft daar geen moeite mee en nodigde Harbers uit het pand eens te komen bekijken. Decaan Wytze Patijn, collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg en collegelid Paul Rullmann lieten hem vol trots de serres, het Ketelhuis, de espressobar en de bibliotheek zien. “We hebben er op gelet niet veel geld kwijt te zijn aan mooimakerij”, zei Patijn wijzend op de kale plafonds.

“Kijk, dit is toch heel eenvoudig”, zei Rullmann over kabelstekkers die via katrollen aan de plafonds bungelen. Van den Berg zei zeer enthousiast te zijn over het in korte tijd ‘oppimpen’ van een gebouw uit de jaren dertig tot iets wat ‘behoorlijk in de buurt komt van duurzaamheideisen’. “Het was een naargeestige spelonk.”

Harbers zei het pand ‘prachtig’ te vinden. “Het gaat echt leven. Ik merk hoe de TU die 25 miljoen euro nodig heeft. Voor mij een illustratie van hoezeer schraalhans keukenmeester is bij het hoger onderwijs.” Gretig droeg hij het VVD-standpunt uit: een miljard euro meer naar het hoger onderwijs.
Verder zei Harbers in afwachting te zijn van de antwoorden op zijn Kamervragen. “Leidend is dat de TU recht heeft op een goede accommodatie na de tragische brand. Alles wat meer nodig is moet uit het grote verhaal komen. Iedereen heeft plannen voor nieuwbouw en een campus.”
Of de TU het geld aan Plasterk moet teruggeven hangt wat Harbers betreft af van de rekensom van het ministerie. “Wat was er nodig? Wat kwam er uit de verzekering? Het mag niet zo zijn dat als de TU hier blijft en er geld overblijft, dit voor andere labs wordt gebruikt. De TU mag geen onterecht voordeel hebben.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.