Education

​TU kleurt roze

De TU kleurt zaterdag een beetje roze. De universiteit hijst enkele regenboogvlaggen op de campus en past haar logo op Facebook voor één dag aan vanwege Coming Out Day.

Op Coming Out Day, die jaarlijks op 11 oktober plaatsvindt, wordt aandacht besteed aan het moment dat iemand openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen. Juist op deze dag wordt benadrukt dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelt. Op school, op straat, op het werk en waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). 

De TU Delft steunt deze actie van harte, zo laat woordvoerder Michel van Baal weten. “Zoals ook in onze Code of Ethics staat, hecht de TU Delft er veel waarde aan dat studenten en medewerkers elkaar accepteren zoals ze zijn, en niet kwetsen of discrimineren. Dit vraagt regelmatige aandacht, en het sluit aan bij de doelstelling van deze dag.”

Universitair docent Leon Hombergen vindt deelname van de TU belangrijk. “Helaas weet ik dat er best wat studenten zijn die lang doen over hun coming out, omdat ze zich toch niet helemaal sociaal veilig voelen. Of ze kiezen in het algemeen helemaal niet voor Delft om te gaan studeren: dat is voor Delft natuurlijk een gemiste kans. Sommige mensen voelen zich hierin meer kwetsbaar dan anderen.”

Hombergen is bij zijn andere werkgever, Rijkswaterstaat, oprichter en bestuurslid van het LGBT-netwerk Regenboog. Hij zegt dat Rijkswaterstaat lid is geworden van Workplace Pride: een platform waarin grote bedrijven voor dit onderwerp samenwerken. Lid zijn onder meer Shell, IBM en Universiteit Leiden. “Een duidelijke stellingname vanuit de eigen organisatie zorgt er voor dat mensen net iets assertiever durven zijn en zich gesteund voelen.”

In Delft is zaterdag verder van alles te doen. Zo staat het Sint Agathaplein overdag in het teken van een sportdemonstratie georganiseerd door sportvereniging Roze Blok Delft, is er in het pand van de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit aan de Lange Geer 22 kunst te zien, draaien er in filmhuis Lumen drie films met een LHBT-thema en is er een groot feest bij De Koornbeurs. 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.