Education

TU geeft reproducties diepte

De scantechniek van afstudeerder ir. Tim Zaman voegt aan reproducties een extra dimensie toe. Hij ontwikkelde als afstudeeropdracht bij prof.dr.ir. Pieter Jonker (3mE) een scanner die van ieder pixel behalve kleur ook de hoogte bepaalt.

Of, in het geval van schilderijen, de verfdikte en penseelvoering. Rembrandt’s schilderij Het Joodse bruidje dat Zaman bij het Rijksmuseum scande werd door Océ 3D en in kleur geprint tot een unieke reproductie. Het cvb kon afgelopen vrijdag zweren dat ze een echte Rembrandt in huis hadden.


Drie TU hoogleraren prof.dr. Joris Dik (3mE), prof.dr.ir. Pieter Jonker en prof.dr.ir. Jo Geraedts (IO) hebben een onderzoekcontract getekend met het printtechnologiebedrijf om de techniek verder te ontwikkelen. Dik licht toe: “Het is een techniek in ontwikkeling, met het doel de oppervlakte-eigenschappen van het origineel zo dicht mogelijk te benaderen. We combineren nu reliëf en kleur in 3D, wat al een heel nieuwe dimensie is. Op termijn willen we ook andere relevante eigenschappen kunnen printen, zoals bijvoorbeeld glans en transparantie.”


Vandaag, 23 september, presenteren de makers hun replica’s (ook Rembrandt’s zelfportret uit het Mauritshuis en Van Gogh’s Bloemen in een blauwe vaas van het Kröller-Müller museum) op de conferentie Technart in het Rijksmuseum. Dit is een internationale conferentie van kunstexperts en wetenschappers, gewijd aan de nieuwste natuurwetenschappelijke technieken om kunstwerken te onderzoeken.

 

Science editor Jos Wassink

Do you have a question or comment about this article?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.