Education

TU delft onderspit bij modelzeilrace

Was Marin’s wedstrijd voor modelzeilboten vorig jaar nog een TU-feestje, afgelopen vrijdag waren het Rotterdamse studenten die de snelste en meest innovatieve boten ontwierpen en bouwden.

Het winnende ontwerp dit jaar was ‘Out of the Box’ van Rotterdam Mainport University, (RMU, een samenwerkingsverband van Hogeschool Rotterdam en STC-Group). De studenten Duko Bos, Léon van der Spek, Ian Vermoen en Wilco Leeuwestein ontwierpen met hun catamaran met twee uitschuivende rompen de snelste modelzeilboot.

Het ontwerp bleek zijn naam eer aan te doen: het voldeed niet aan het reglement dat voorschreef dat de boot maximaal 1 meter lang, 35 centimeter breed en 1 meter hoog mocht zijn vanaf de waterlijn. Door die uitschuivende rompen zou de boot te breed worden. Het team mocht die eigenschap daarom niet gebruiken van de wedstrijdcommissie. Desalniettemin was het ontwerp zo goed uitgevoerd en de boot zo snel, dat het team uiteindelijk toch nog de winst pakte.

Ook de innovatieprijs ging naar een RMU-team voor het ontwerp ‘Barones van Meier tot Rooie Rug’. De innovatie bestond uit een ring waarop kantelkielen werden gecombineerd met draagvleugels, zoals recent in raceklasse Imoca 60 is toegepast.

Door de goede dynamische stabiliteit was sprake van een relatief slank rompontwerp met weinig weerstand. Volgens jachtontwerpers in de jury zou dat daadwerkelijk een toepassing kunnen worden in de jachtbouw.

De jaarlijkse wedstrijd is onderdeel van de minoropleiding ‘Zeiljachten’ van de TU en Rotterdam Mainport University. Dit jaar deden er dertien studententeams mee aan de race die plaatsvond in het ondiepe waterbassin van Marin, het Maritiem Research Instituut Nederland in Wageningen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.