Education

TU Delft mag 15 miljoen houden

Het ministerie van Onderwijs heeft een rechtszaak tegen de TU ingetrokken. Er is een schikking getroffen. De universiteit mag vijftien miljoen euro houden van de 25 miljoen die zij ontving na een grote brand in 2008.


Bijna zes jaar geleden brandde het pand van Bouwkunde af. Toenmalig onderwijsminister Ronald Plasterk (PvdA) sprak van de grootste materiële ramp in de universitaire geschiedenis. Hij schonk 25 miljoen euro om ‘een nieuw faculteitsgebouw te realiseren dat een architectonisch icoon zal vormen’.


Maar de TU deed iets anders met het geld. Het renoveerde het voormalige hoofdgebouw. Daarvoor won de universiteit zelfs een Europese prijs voor het behoud van cultureel erfgoed. Maar het ministerie was minder enthousiast. Het geld zou alleen voor nieuwbouw zijn bestemd, en niet voor een verbouwing. Daarom moest de universiteit het terugbetalen.


Tegen die beslissing spande de TU een rechtszaak aan, die ze won. De rechter vond dat de minister te onduidelijk was geweest in de voorwaarden waaronder de universiteit het geld kreeg.


Het ministerie nam daar geen genoegen mee en stapte naar de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Daar is de zaak in september behandeld. Maar tot een uitspraak komt het niet. Vandaag werd bekend dat het ministerie en de universiteit een schikking hebben getroffen.


Het ministerie van OCW krijgt tien miljoen euro terug, zegt een woordvoerder van het ministerie. De TU mag vijftien miljoen houden.
 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.