Ongecategoriseerd

‘Tsunami van eerstejaars werktuigbouw’

Een ‘tsunami van studenten’ op werktuigbouwkunde komt er op de TU Delft af, zegt de studentenraad. Al meer dan duizend studenten hebben zich aangemeld. Het college van bestuur steekt miljoenen in capaciteitsuitbreiding.

Bij de duizend aanmeldingen zitten ook studenten die zich voor drie studies hebben aangemeld en dus misschien elders gaan studeren. Wanneer die studenten voor eenderde worden meegeteld, komt het aantal op 745.

Vorig jaar kwamen er 520 eerstejaars studenten werktuigbouwkunde en lukte het de faculteit maar net om die in projecten in te delen. Studenten en docenten maken zich zorgen, aldus de studentenraad (sr). “In elk hoekje van het gebouw staan projecttafels.”

Hoe pakt de TU dit straks aan, vroeg de sr tijdens een overleg aan collegelid Anka Mulder. Zij zei dat het college de komende jaren miljoenen zal investeren in onderwijscapaciteit. Hoewel er nog geen formeel besluit is, gaat het in 2016 om enkele miljoenen aan overheidsgeld. De twee daaropvolgende jaren om telkens wat meer. Gekeken wordt nog naar de verdeling over de faculteiten.

Mulder wil nu tijdelijke docenten aannemen voor het projectonderwijs. Ze denkt nog na over een structurele oplossing met vast personeel, want dat krijgt vaak bepaalde klussen als organisatorische zaken en examencommissies. Hoorcolleges zouden geen probleem opleveren. Naar het ruimteprobleem gaat de faculteit nog kijken. Verder wil Mulder snel besluiten over Pulse, het onderwijsgebouw dat tussen de faculteiten 3mE en Industrieel Ontwerpen moet komen.

Numerus fixus
De studentraad wil op korte termijn groepswerkplekken en stelt voor na te denken over een numerus fixus, hoewel de TU die nu juist vorig jaar had opgeheven. “Die 750 eerstejaars stromen ook weer door. Je zou haast gaan hopen dat studenten uitvallen”, zei een student van de sr.

Mulder noemde een paar keuzes: de faculteit uitbreiden óf een numerus fixus instellen. Dat laatste noemde zij ‘lastig’, omdat er op de arbeidsmarkt ‘een enorme behoefte’ is aan afgestudeerde werktuigbouwkundigen. Daarom heeft zij de faculteit gevraagd te kijken naar uitbreiding. Er wordt weer gekeken naar het voormalige Legermuseum.

Overigens ligt bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek het aantal vooraanmeldingen hoger dan de vijfhonderd beschikbare plaatsen. Bij de opleiding klinische technologie is het aantal aanmeldingen dubbel zo hoog als het aantal plaatsen (honderd) en bij Industrieel Ontwerpen komt het in de buurt van de fixus van 330.

De discussie ontstond naar aanleiding van het pamflet ‘Samen voor het academisch onderwijs’ van de universiteitenvereniging VSNU. Daarin staat dat verenigingen met het extra geld dat zij vanaf 2018 krijgen het ‘achterstallig onderhoud in het onderwijs’ willen aanpakken.

Met het extra geld willen de universiteiten meer docenten aannemen en het aandeel tijdelijke contracten terugdringen. Mulder zei dat zij van dat geld graag mensen aanneemt die het meest te maken hebben met de toename van studenten: docenten en studieadviseurs.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.