Campus

Train je brein

Gezond eten en veel bewegen zijn goed voor je gezondheid, maar hoe kun je mentaal sterker worden? Enkele tips uit een ‘bijzondere workout’ aan de TU Delft.

(Foto: pixabay.com)

Deze week is de nationale Week van de Werkstress. Het thema: preventie en werkplezier. FNV TU Delft nodigde Wouter de Jong uit voor een ‘workout om je mentale conditie te versterken’. De Jong is schrijver van ‘Mind Gym: sportschool voor je geest’. Volgens hem krijg je een gelukkiger brein door het volgende te trainen:


  • Aandacht


Testje van De Jong: stel je voor dat je nog maar vijf jaar te leven hebt, wat zou je doen? En wat als je één jaar hebt? Eén dag? Eén minuut? Eén ademhaling? Heb je daar wel eens over nagedacht? Ga na waar je te weinig aandacht aan hebt gegeven. Laat aandacht je leven bepalen, in plaats van ruis en bijzaken. De Jong: ”Het allerbelangrijkste is: niet vergeten wat het allerbelangrijkste is.”


  • Veerkracht


Testje van De Jong: wat zeg je tegen een goede vriend die gestrest is of vindt dat hij gefaald heeft? En wat zeg je in zo’n geval tegen jezelf? Volgens De Jong blijkt uit onderzoek dat tachtig procent van de mensen strenger is voor zichzelf dan voor anderen. Die innerlijke criticus werkt volgens hem averechts in het bereiken van je levensdoelen. Probeer je daarvan bewust te worden en zie die criticus liever als bezorgde bijrijder. Maak van die criticus je ‘coach’ door je af te vragen wat je in een vervelende situatie tegen een goede vriend zou zeggen. De Jong: Onthoud: zelfkritiek vraagt of je wel goed genoeg bent. Zelfacceptatie vraagt wat goed is voor jou.”


  • Positiviteit en altruïsme


Voor het benoemen van iemands sterke kwaliteiten hoef je die persoon niet jarenlang te kennen. Als je iemand aanspreekt over een kwaliteit, kun je die ander ‘sturen’. Hij of zij kan bijvoorbeeld vrolijk worden of iets voor je terug willen doen. Dat komt volgens De Jong omdat mensen hun zelfbeeld bevestigd willen zien en daar onbewust bewijzen bij zoeken. Als iemand bijvoorbeeld zegt dat je dapper bent, wil je dat bewijzen. Vind je het moeilijk complimenten te ontvangen? Volgens De Jong stokt je adem dan even. Laat die lucht stromen en de kans is groter dan je je emotioneel positief laat raken.


Vijf tot tien minuten per dag investeren in deze ‘trainingen voor de geest’, kan volgens De Jong al impact hebben op je leven.


Lees hier wat we in 2015 schreven over de week van de werkstress: Gedoe-management tegen stress 

News editor Connie van Uffelen

Do you have a question or comment about this article?

c.j.c.vanuffelen@tudelft.nl

Comments are closed.