Education

Topje van de ijsberg?

De verhalen over diplomafraude in het hbo kent iedereen onderhand, maar hoe zit het met het wetenschappelijk onderwijs? Vier masterstudenten journalistiek van de Vrije Universiteit roepen alle academici op om misstanden te melden.


De website is een soort Wikileaks voor het academische onderwijs en heet www.hettopjevandeijsberg.nl. “Met dit initiatief willen we (mogelijke) misstanden in kaart brengen en vervolgens de verantwoordelijke instanties hiermee confronteren”, schrijven de studenten.Ze krijgen er zes studiepunten voor, als ze hun vak halen. Maar dit plan overstijgt het vak waaruit het is voortgekomen, zegt Roeland Müller, één van vier studenten. Hij wil niet alleen alle betrokkenen oproepen om misstanden te melden, maar stuurt ook enquêtes aan docenten rond. Er zijn al 1.500 de deur uit, zegt hij, en de respons is hoog.Een artikel hebben de journalistiekstudenten nog niet geschreven, maar dat komt er binnen nu en twee weken aan, aldus Müller. “Het zou kunnen dat de problemen te verwaarlozen zijn. Maar als ik naar de reacties kijk, is dat niet het geval. We hopen dat de verhalen plausibel worden en dat we ze kunnen verifiëren.”Zelf kent hij geen voorbeeld van diplomafraude aan de universiteit. “Maar neem de opmerking van VU-politicoloog Gijs Schumacher over tentamens die makkelijker werden gemaakt. Dat is hem niet in dank afgenomen en de faculteit heeft hem nogal krachtig tegengesproken. Opleidingen dekken zichzelf in. In deze tijd van social media moet het mogelijk zijn om een open cultuur te creëren.”

Voor de voetballers van Ariston’80 had het zaterdag een glorieuze dag moeten worden. Als een sluipmoordenaar was de vierdeklasser opgemarcheerd naar de derde plaats in de afdeling. Nog slechts drie punten scheidde de ploeg van coach Arjan van der Meijde van lijstaanvoerder TAVV. Uitgerekend die club kwam zaterdag naar het Delftse sportcentrum om bestreden te worden. Zo’n honderdvijftig toeschouwers konden gaande de wedstrijd constateren dat het team uit Ter Aar domweg vlotter en beter combineerde. Waar het de studenten niet lukte om de tegenstander onder druk te zetten en open kansen te creëren, sloegen de bezoekers aan de andere zijde viermaal koelbloedig toe. In de slotseconden miste Ali Mousivand voor de thuisploeg nog een strafschop. “Ze waren gewoon beter”, erkende Van der Meijde. “Bij ons kwam een flink aantal spelers niet aan hun niveau toe. Jammer, want we hadden hiervoor een goede reeks neergezet.” Volgens linksback Alex Duinmeijer was de 4-0 nederlaag niet nodig geweest. “Je geeft drie goals weg”, somberde de 38-jarige veteraan in de kleedkamer. De ervaren kracht bouwt zijn voetbalcarrière af in het derde, maar werd voor de gelegenheid nog eenmaal opgeroepen door Van der Meijde.

De zaalkorfballers van Paal Centraal hadden kort geleden ook nog enthousiaste ambities om zich in de strijd om de topplaatsen in de vierde klasse te mengen. Na twee weken eerder al nipt verloren te hebben van lijstaanvoerder Thor, gooide ook Nikantes afgelopen weekend roet in de Delftse plannen. De strijd met de bezoekers uit Hoogvliet ging redelijk gelijk op, maar na het eindsignaal zagen de ‘groene tijgers’ van de TU de cijfers 10-11 op het bord staan. Een resultaat dat overigens wel goed af stak tegen de eerdere afslachting (18-7) in de uitwedstrijd.

Intussen is de ijshockeycompetitie ook alweer redelijk op streek. In de speciale studentenafdeling stond het aan het Delftse corps gelieerde Firebirds met vier zeges, één gelijkspel en drie nederlagen redelijk hoog genoteerd. Zondag reisde het team af naar Enschede om daar een flinke oorwassing te ondergaan van de lokale Slapping Studs (14-5). Topschutter aan Delftse zijde was Wietse de Wit, met twee treffers. “Het niveau van Enschede is dit jaar behoorlijk omhoog gegaan”, verklaarde captain Benjamin de Jonge de ruim uitgevallen nederlaag.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.