Heb jij wel eens nagedacht over de spijkerbroek aan je billen? Behalve dat hij mooi moet zitten, dan? Precies. Op naar Speakers, komende zaterdag, voor het Fair Trade Fashion Event.
Tja, mode. Als het verder gaat dan de nieuwste streetwear, is het aan de gemiddelde Delftse student al snel niet besteed. Natuurlijk, iedereen wil een goede broek die je achterwerk niet huge maakt, en een winterjas die comfortabel en ook nog een beetje hip is. Maar wat een beetje jammer is, is dat voor een groot deel van die kleding mensen aan de andere kant van de wereld worden uitgebuit. Dan kun je nog zo bewust aan je kopje Max Havelaar-koffie zitten; er zijn nog bergen te verzetten.
En dat is nou precies de insteek van het Fair Trade Fashion Event. Verwacht geen fashion victims en poenerige wannabe’s; bewust is hier belangrijker dan modebewust. Dus wordt iedere bezoeker als VIP verwelkomd met hap en drank – volledig fairtrade, uiteraard. Behalve modeshows van bij Made-By of Fair Wear Foundation aangesloten merken (Expresso, The Way-In, Tee’s & More), kun je er werk zien van vj’s, dansers en bodypainters. Of gewoon lekker relaxt je handen laten masseren. Eigenlijk gewoon een fijne avond uit, ook voor wie die hele mode weinig boeit. Na de shows barst er namelijk gewoon een afterparty los, met het Tabass-Co dj collective en liters eerlijke drank. Om met recht op te toasten. Proost!
Achter het percentage gaan 14.722 studenten schuil. Daarmee scoort Nederland nog altijd behoorlijk onder het EU-gemiddelde van 2,9 procent.
De lichte stijging is vooral te danken aan de aantrekkingskracht van het Verenigd Koninkrijk, zo valt op te maken uit de jongste cijfers van Nuffic. Stonden er bij de vorige meting nog vierduizend Nederlandse studenten ingeschreven aan andere kant van de Noordzee; nu zijn dat er bijna vijfhonderd meer. ‘Nu’ is trouwens relatief: de nieuwste cijfers komen uit het studiejaar 2006-2007.
Sinds 2003, toen België van de eerste plaats werd verstoten, is het Verenigd Koninkrijk de populairste bestemming voor een buitenlands studieavontuur.
Aannemelijk is dat het aantal in het Verenigd Koninkrijk studerende Nederlanders verder is toegenomen sinds het laatste meetjaar 2006-2007.
Daarna werd het namelijk gemakkelijker om studiefinanciering mee te nemen naar het buitenland. Uit de Internationaliseringsmonitor, die eerder dit jaar verscheen, viel op te maken dat het aantal studenten dat stufi meeneemt naar het Verenigd Koninkrijk een vlucht heeft genomen: in 2006 maakten vijftig Nederlanders gebruik van die mogelijkheid, een jaar later waren dat er 803 en in 2008 zelfs 1154.
Op de complete cijfers, inclusief studenten zonder stufi, moeten we nog even wachten. Ook is nog niet bekend of de studenten een buitenlandse
bachelor- dan wel masteropleiding volgen. De OESO-cijfers die het totale aantal in het buitenland studerende Nederlanders melden, zijn nog minder mobiel dan de Nederlandse student. Ze komen met veel vertraging door.
Comments are closed.