Campus

Time out – Kunst creëren

De Proeftuin Mekelpark moet een permanente openluchttentoonstelling worden van toegepaste ingenieurskunst. In de proeftuin komen kunstwerken te staan die gemaakt zijn door studenten en medewerkers van de TU Delft.

Ze worden geselecteerd uit de winnaars van de wedstrijd ‘Kunst in het Mekelpark’.
Wie samen met andere Delftse studenten en een aantal gehandicapte jongeren wil meedingen naar een plaatsje in het Mekelpark, kan zich aanmelden voor het project Create art with handicapped young people, een initiatief van de Studentendesk. Dit is een afdeling van het Rode Kruis die wordt geleid door studenten met het doel om studenten en andere jongeren te betrekken bij vrijwilligerswerk.
Het kunstwerk wordt op vrijdag 29 mei onder leiding van een docent gemaakt in het Cultureel Centrum. Het project biedt onder meer de mogelijkheid om op een creatieve en artistieke manier te uiten hoe je over techniek denkt. Daarnaast is het natuurlijk een uitdagende en belonende bezigheid om dit met gehandicapte jongeren te doen. De jongeren hebben een leuke dag en het resultaat is in ieder geval een bijzonder kunstwerk.
Tijden het Zomerfestival op 5 juni wordt het werk onthuld, waarna het een plaats krijgt in het Cultureel Centrum. Afhankelijk van de selectie door de Kunstcommissie – onder leiding van prof.dr. Cees de Bont (decaan van de faculteit Industrieel Ontwerpen) – komt het daarna in aanmerking voor een plekje in het nieuwe Mekelpark.
Aanmelden kan voor 25 mei aan de balie van het Cultureel Centrum. Deelname is gratis.  

www.delft.studentendesks.nl
www.snc.tudelft.nl

Dr.ir. Koos Huijssen (Electrotechniek, Wiskunde en Informatica) heeft een methode ontwikkeld om het beeld van medische echo’s te verbeteren. Hij promoveerde deze week op zijn onderzoek.
Echoscopie maakt het mogelijk om zonder te snijden, toch in het lichaam te kijken. Een zogenoemde transducer stuurt geluidsgolven met ultrahoge frequentie het lichaam in en vangt weerkaatste golven weer op. De teruggekaatste golven worden vertaald in een beeld. Artsen en speciaal opgeleide echoscopisten gebruiken deze beelden om organen als hart, lever en nieren, maar ook embryo’s te onderzoeken. Ze moeten nu nog genoegen nemen met vage vlekken. Maar het kan beter. Huijssen ontwikkelde een computermodel dat de vertaling van golven naar beeld verbetert. De ‘foto’ of het filmpje van de echo wordt hierdoor scherper.

‘Modeling of nonlinear medical diagnostic ultrasound’, dr.ir. J. Huijssen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.