Campus

Time out – Keep the change

Geen student die in de horeca werkt omdat het zo goed betaalt; van de fooi moet je het hebben. Tijdens de Nacht van de Fooi, deels georganiseerd door Delftse studenten, doneert de Delftse horeca alle fooien aan het goede doel.


Voor wat, hoort wat. Dus krijgen horecabezoekers komende zaterdag in ruil voor hun fooi een mooi feestje voorgeschoteld in de Delftse binnenstad. Her en der spelen bandjes en op de Beestenmarkt is een loterij van door Delftse winkels gedoneerde spullen en high teas en wines van Leonidas. In het geval van de Vergulde Pauw dubbel winst, want de glow in the dark-ballen die de winkel verloot voor het goede doel, zijn gemaakt door kinderen in derdewereldlanden.


De eerste Delftse Nacht van de Fooi, in 2007, bracht zo al 20 duizend euro op. En er blijft niks aan de strijkstok hangen, belooft de organisatie – die trouwens elk jaar anders van samenstelling is. Dit jaar helpen vierdejaars luchtvaart- en ruimtevaarttechniek Maxim Vos en eerstejaars technische bestuurskunde Veerle Berghuis en Manique Hendriks mee namens de TU. Belangeloos, net als de rest van het team, tot de sitebouwers en roadies voor de podia aan toe. Sterker nog: aan het eind van de nacht wordt elke euro verdubbeld en geschonken aan HIV/Aids-voorlichting door Dance4Life in Peru, de bouw van een crèche bij een vrouwenvakschool in Mali en de uitbreiding van een bestaande bibliotheek tot educatief IT-centrum op het Indonesische eiland Batam. Ook Afri-can krijgt geld, een project dat twaalf Keniaanse vrouwen opleidt om wasbaar maandverband te gaan produceren. Evenals het Ethiopische Respo trouwens, dat beweeg- en sportactiviteiten aan jongeren met een handicap biedt. Je zou er bijna nú nog een bijbaan in de horeca voor regelen. Maar aan de andere kant: flink drinken helpt ook, met een bezoek aan het eindfeest in Speakers toe. Proost! 


Nacht van de fooi, op zaterdag 28 mei van 15.45 tot 23.30 uur. Daarna eindfeest in Speakers. www.nachtvandefooi.nl

Het teleurstellende resultaat was het gevolg van ontstellende pech op zondag. Een voor de politie op de vlucht geslagen persoon probeerde in Leeuwarden te ontkomen via het water en liep daarbij over de Delftse zonneboot. Daarbij raakte volgens het Delftse team ‘een deel van onze nieuwste en beste cellen’ beschadigd. Volgens het TU-team kan de schade niet meer hersteld worden binnen het verloop van de race.

Proloog
Voordat de schade ontstond wist de Delftse zonneboot in de proloog en in de sprintwedstrijd niet op het podium te komen. Ondanks de niet geheel te herstellen schade ging het Delftse team maandag vol goede moed van start in de eerste etappe over 44 kilometer van Leeuwarden naar Sloten.

Uiteindelijk bleef de schade beperkt tot 34 minuten op de winnaar en 27 minuten op de nummer twee, Gowrings Energy uit Maasdam. De tweede etappe voert vandaag van Sloten naar Bolsward, een afstand van 58 kilometer en daarmee de langste etappe van de wedstrijd.

De Frisian Solar Challenge is een tweejaarlijkse wedstrijd waarbij de deelnemers met hun zonneboten het parcours volgen van de Elfstedentocht. Er is dit jaar een recordaantal deelnemende boten van vijftig.

Meer informatie over competitie staat op de site van de Frisian Solar Challenge en die van het Delftse team.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.