Ongecategoriseerd

‘Thuis’komst

We sluiten onze twee weken Durban af met een braai bij een collega en haar man, en hun huishulp die bij hen inwoont. Ze verontschuldigt zich wanneer we haar tegenkomen in de keuken en trekt zich gauw terug in haar eigen vertrek.

Zuid-Afrika is een groot land met grote verschillen tussen bevolkingsgroepen, en als we zaterdag in Stellenbosch terugkomen waar deze verschillen minder groot zijn, bekruipt ons allemaal het gevoel dat we wat meer ‘thuis’ zijn.

Onder de West-Kaapse zon kunnen de zonnebrillen weer op en gaan we met frisse energie een nieuwe werkweek in. Met het afronden van de analyse staat nu de lay-out van de haven op het programma. De eis is dat de toekomstige haven 10 miljoen zeecontainers per jaar moet kunnen verwerken en dat zorgt voor de nodige kopzorgen. We ontwerpen onze indeling naar internationale conservatieve regels en dat zorgt ervoor dat het gebied er opeens een stuk kleiner uitziet.

Maar natuurlijk is het een belangrijk onderdeel van het uitvoeren van je project in het verre buitenland. Hoe vertaal je de PowerPoint-slides uit een stoffige CT-Zaal B naar de methodes die de port planners van Durban gebruiken? Problematisch wordt het als dezelfde begrippen in Nederland en in Zuid-Afrika anders worden berekend, waardoor je uitkomsten in eerste opzicht niet betrouwbaar zijn. Gelukkig komen we na het nodige handen- en voetenwerk altijd tot een consensus en hebben de eerste voorontwerpen al vorm gekregen in AutoCAD.

Ook wordt het werken geen sleur als het wordt onderbroken met hoogwaardige vrijetijdsbesteding. Zo verzamelen we dinsdag op het kantoor van WSP Kaapstad, volledig overdressed in fluorescerend gele tanktops, voor een goede-doelloop door het centrum van de ‘Mother City’. Woensdag brengen we een bezoek aan CSIR, de Zuid-Afrikaanse tegenhanger van Deltares, en krijgen we een rondleiding door hun indrukwekkende waterlab (hier in Stellenbosch kunnen ze wél golven kleiner dan een millimeter meten, eat that!). Dezelfde middag doen we PRDW aan, een consultant die onderzoek heeft gedaan naar de haalbaarheid van dezelfde haven.

We hebben besloten om het Sinterklaasfeest niet over te slaan hier en hebben twee collega’s gestrikt voor een surprise-avond. Natuurlijk krijgen zij gewoon een Nederlands gedicht voorgeschoteld en wij uiteraard een Afrikaans…

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.