Op het Internationale Film Festival Rotterdam worden rond de 450 films vertoond. Techneuten kunnen zich speciaal laven aan de film ‘Warum wir Männer die Technik so lieben’ of aan het nanotechnologisch kunstproject van Carlo Zanni.
Sommigen nemen er speciaal vakantie voor op. Voor sociale contacten zijn ze eventjes niet beschikbaar. Twaalf dagen lang, van vroeg tot laat, dompelen ze zich volledig onder in de wereld van de film. Struinen ze verdiept in hun programmaboekjes door de stad, van zaal naar zaal. Hoogstens eten ze tussendoor een hapje in het Doelen-restaurant. Of verpozen ze in het bruisende Film Café in de Rotterdamse schouwburg, twaalf dagen lang het bruisend trefpunt van bezoekers en filmmakers.
Het grootste filmfestival van Nederland, ‘platform voor actuele filmkunst, voor opkomend en gevestigd filmtalent en voor film-gerelateerde kunst’, gaat woensdag 21 januari voor de 38ste keer van start op locaties als de Schouwburg, Cinerama, het Oude Luxortheater, Lantaren/Venster, de Unie en de Doelen. Hoewel de betere publieksfilm niet geschuwd wordt, staan de onafhankelijke, vernieuwende films van vaak onbekende regisseurs centraal. Het aanbod varieert van Koreaanse thrillers, tot wervelende liefdessprookjes in Bollywoodverpakking en Roemeense new wave-films.
Kloppend hart van het festival is de VPRO Tiger Awards Competitie voor beginnende regisseurs. De filmmakers van de toekomst, van wie op het festival de eerste of tweede film in première gaat. ‘The Hungry Ghosts’, een van die veertien titels, fungeert op 21 januari als openingsfilm. Het is het filmdebuut van scenarioschrijver, theaterregisseur en acteur Michael Imperioli, ook bekend als Christopher Montisanti in de televisieserie ‘The Sopranos’. ‘The Hungry Ghosts’ speelt zich af in en rond New York in een tijdspanne van 36 uur. Volgens festivaldirecteur Rutger Wolfson ‘een uitstekend geregisseerd, geschreven en geacteerd portret van dolende zielen, op zoek naar zichzelf én naar verlossing’.
Behalve voor zogeheten feature films is er ook een competitie voor 27 korte films. Vijf dagen lang (24-28 januari) is Lantaren/Venster in de Gouvernestraat het Mekka van de korte film.
Mogelijk interessant voor TU-studenten is de interactieve installatie Warum 2.0 in het V2_Institute for the unstable media, in de Eendrachtsstraat. Uitgangspunt hiervoor vormt de documentaire ‘Warum wir Männer die Technik so lieben’, van de Belg Stefaan de Costere, uit 1985. Daarin wordt in samenwerking met de Franse stedenbouwkundige Paul Virilio, de Duitse videoartiest Klaus vom Bruch en de Amerikaanse schilder Jack Goldstein onderzocht hoe oorlog, snelheid en technologie de werkelijkheid organiseren en reorganiseren op zodanige manier dat de realiteit in feite een mediagebeuren wordt. Eveneens mogelijk aantrekkelijk voor techneuten is ‘Possibilities’ van de Italiaan Carlo Zanni, een ‘kunstproject met behulp van nanotechnologie’.
Over technische ontwikkelingen gesproken. In opdracht van het IFFR vervaardigden de drie gerenommeerde internationale regisseurs Nanouk Leopold, Guy Maddin en Carlos Reygadas speciale films die elke avond van 18.00 tot 1.00 uur supergroot geprojecteerd zullen worden op de buitengevels van onder meer de gebouwen van Nationale Nederlanden, aan het Weena, en Robeco, aan de Coolsingel. Deze Urban Screens zijn onderdeel van het thematische programma ‘Size Matters’, dat zich richt op het verschijnsel van de overal opduikende beeldschermen. De content van deze schermen blijft vaak beperkt tot reclame, informatie of lichtontwerpen. Urban Screens toont wat filmmakers kunnen bijdragen aan dergelijke schermen in een omgeving van overweldigende hedendaagse architectuur.
Speciale aandacht is er voor Aziatische ghost movies. Naast de vertoning van ruim dertig films in dit genre, is er in het Oude Fotomuseum een door filmmakers en kunstenaars ingericht spookhuis te bewonderen.
Wie tijd en kosten wil besparen, kan natuurlijk ook alleen naar de slotdag, zondag 1 februari, waarop de vijf grootste publieksfavorieten staan geprogrammeerd en de bezoeker in een keer ‘in vogelvlucht de sfeer van de voorafgaande festivaldagen’ opsnuift. Het volledige programma wordt op donderdag 15 januari bekendgemaakt.
Comments are closed.