Door de komst van roeivereniging Laga naar de Nieuwe Haven moet het drijvende clubhuis van Thor daar weg. Dat zien de rugbyers niet zitten. Dus stapten ze naar de rechter.
Translation in progress
Een stuk grond in de Nieuwe Haven voor een clubhuis of voor een parkeerplaats. Het is de inzet van een rechtszaak van studentenrugbyvereniging Thor en verpakkingsbedrijf Hordijk tegen de gemeente Delft. Beide partijen willen een deel van de grond pachten, maar roeivereniging Laga heeft die toezegging al gekregen.
Volgens de gemeente is Laga de enige serieuze gegadigde. Een belangrijke reden daarvoor is dat de roeivereniging zowel land als water nodig heeft en de rugbyvereniging niet gebonden is aan water. Toch zouden de studentenrugbyers het liefst hun boot in de Nieuwe Haven als clubhuis behouden. Daarnaast laat woordvoerder Suzan Snels weten dat de plannen van verpakkingsbedrijf Hordijk om de grond als parkeerplaats te gebruiken niet passen in het gemeentebeleid.
Een andere reden waarom de gemeente Laga op een nieuwe plek wil, is dat huidige locatie te druk is op het water. Dat zou onveilig zijn. Ook ervaren omwonenden bij Laga al lange tijd geluidsoverlast. In de Nieuwe Haven zou dat beter gaan, redeneert de gemeenten.
Thor en Hordijk stonden op dinsdag 19 september voor de Haagse rechtbank om het gemeentebesluit aan te vechten. Hun grootste pijnpunt is dat de gemeente de grond heeft gekocht met het doel Laga te verhuizen, terwijl er ook een selectieprocedure voor gegadigden plaats had kunnen vinden. Thor had via die weg ook zijn interesse kunnen tonen, vindt locatiecommissaris Jesse Hols.
In 2019 kreeg Thor al te horen dat de gemeente in de toekomst geen ruimte voor hen zag in de Nieuwe Haven. In 2022 volgde het nieuws dat hun ligplaatsontheffing niet werd verlengd. Sindsdien heeft Thor gezocht naar alternatieve locaties en een plan gemaakt om toch in de Nieuwe Haven te blijven. Maar vanwege de steiger en de vlonder die de roeiers nodig hebben, is daar straks geen ruimte meer voor het clubhuis van Thor.
Woordvoerder Snels laat weten dat de gemeente diverse gesprekken heeft over de situatie en dat daarvoor zelfs een projectleider is aangesteld. Deze heeft twee alternatieve locaties voorgesteld voor de Thor-boot: een tijdelijke ligplaats aan de overkant van de Schie en een vaste plek naast de opslag van Hordijk. Vanwege de brandgevaarlijke spullen in die opslag bleek dat laatste niet te kunnen. De andere optie zag Thor niet zitten. “We willen graag een plek waar we minstens tien jaar kunnen blijven”, legt Hols uit.
Volgens de gemeente kan Thor ook gebruikmaken van de sportkantine bij X, het sport- en cultuurcentrum van de TU Delft. Maar het schip is van grote waarde voor Thor. “De bekers, de foto’s van oude teams en de tijdlijn van de clubgeschiedenis dragen bij aan het saamhorigheidsgevoel van de leden”, zegt Hols. Volgens hem kan de vereniging met een eigen clubhuis bovendien de prijzen van de contributie en drank laag houden.
Delta wilde weten hoe Laga kijkt naar het kort geding, maar de roeivereniging laat weten niet inhoudelijk te willen reageren omdat zij niet gedaagd is in deze zaak. De rechter doet op dinsdag 3 oktober uitspraak.
Comments are closed.