Campus

Tekentafeltalenten – Spelen met jezelf

Een beetje exhibitionisme doet niemand kwaad. Dus is toch niets zo leuk als gekke foto’s maken van jezelf? Mooi meegenomen: IO-student Astrid Heijnen krijgt de Delftse jeugd er mee in beweging.


Het is een echt meidending. Sterker nog: de rotatie-optie op de iPhone is ervoor uitgevonden. Elk meisje tussen de 10 en 25 jaar doet niets liever dan gekke foto’s maken met vriendinnen. Voor op je schoolagenda. Spiegel. En vooral: op Hyves en Facebook.


Beetje jammer alleen dat het zo weinig doet voor je gezondheid – behalve een stevig potje lachen, dan. En dat is waar de gemeente Delft wel een beetje mee zit: haar bewoners bewegen te weinig. Toen Astrid Heijnen (22) voor haar IO-bachelor-eindproject iets mocht ontwerpen waarmee het gemeenteonderdeel Spelen in Delft die lichaamsbeweging kon stimuleren, had ze haar doelgroep dan ook snel gevonden. “De meeste studenten in mijn groepje kozen voor kinderen. Dat ligt natuurlijk het meest voor de hand voor Spelen in Delft. Maar ik zocht meer uitdaging. Zo kwam ik op tieners, want daar is erg weinig voor te doen op straat.” Met alle gevolgen van dien, las ze in stukken van de gemeente. Want die tieners bezetten vervolgens de speeltoestellen voor kinderen en zo komt helemaal niemand meer aan bewegen toe. “Samen met een jongen die ook voor hangjongeren wilde ontwerpen, ben ik de straat op gegaan. Best eng, maar het bleek uiteindelijk heel inspirerend.” Want wat bleek: puberende jongens trappen nog weleens een enerverend balletje, maar meiden doen eigenlijk niks aan lichaamsbeweging. Die maken dus vooral graag foto’s van zichzelf. Heijnen: “Zo had ik de link tussen foto’s maken en bewegen snel gelegd.”

Haar Fotoplay voor buiten is een soort springplank met een camera. Zodra je erop springt, registreert hij dat en maakt drie foto’s in de lucht, uit verschillende standpunten. Die kun je vervolgens gratis downloaden van een speciale website. Wél een kostbaar geintje voor de gemeente, al die funcamera’s op straat. Maar dat valt volgens Heijnen reuze mee. “Je zou de schermen waarop de foto’s getoond worden, namelijk ook kunnen gebruiken voor reclame.”


Lowlands zette trouwens al een hightech versie neer van een vergelijkbaar idee: daar kon je vorig jaar op een trampoline springen, terwijl een camera 3D-foto’s schoot in de lucht. Heijnen: “Dat was een groot succes, maar een trampoline is moeilijk te plaatsen in de openbare ruimte.” Hoe dat precies zit met een springplank moet de student ook nog onderzoeken, maar daar komt speeltoestellenfabrikant Yalp, die voor de gemeente meewerkt aan de bachelor-eindprojecten, om de hoek kijken. Haar belangrijkste buit is al binnen: een 8,5 als eindcijfer.

De ChristenUnie wil het hoger onderwijs niet alleen als motor van de economie beschouwen, schrijft zij in het verkiezingsprogramma. ‘Er moet binnen het Hoger Onderwijs meer ruimte zijn voor discussies over burgerschap, ethiek, integriteit en de samenleving als geheel.’

Opleidingen binnen de geesteswetenschappen, de letteren- en cultuurstudies verdienen daarom bescherming, vinden de christenpolitici. Maar dat is geen excuus om alles bij het oude te laten in het hoger onderwijs. Er mogen ook opleidingen worden samengevoegd. Hogescholen en universiteiten moeten zich vooral richten op hun sterke kanten, in plaats van zoveel mogelijk opleidingen aan te bieden.

Daarnaast wil de partij investeren in het hbo, want de opleidingen zouden te massaal zijn en het aantal lesuren gering. Maar daar staat iets tegenover: studenten moeten meer betalen voor hun onderwijs. Waar de partij precies aan denkt, blijft in het vage. Zij wil de basisbeurs in elk geval niet afschaffen.

Het lijkt er bovendien op dat de christenen het masteronderwijs deels uit de bekostiging willen halen: masterstudenten moeten een ‘grotere financiële bijdrage’ betalen. Wat de partij betreft mogen universiteiten experimenteren met vierjarige bachelor- en verlengde masteropleidingen. Waar mogelijk kunnen er ook opleidingen worden ingekort.

Verder kan er maar beter één loket komen voor alle onderzoekssubsidies, vindt de ChristenUnie. Dat standpunt heeft de partij gemeen met D66, dat daar vorige week ook voor pleitte.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.