Campus

Tekentafeltalenten – Bakkie pleur

Of ze fluiten naar vrouwen, of ze drinken koffie in hun bouwkeet. Vooroordelen te over als het om bouwvakkers gaat. Feit is dat er voor industrieel ontwerpers nog genoeg te verbeteren valt, ontdekte Marco van Leeuwen.


Als de bouwradio nooit was ontworpen, had Van Leeuwen (23) een heel ander bachelor-eindproject gedaan bij IO. Maar nu is de bouwwereld zomaar een robuuste radio én koffiemachine rijker. Hoewel, die laatste bestaat alleen op papier – de presentatieposter van de IO’er, om precies te zijn.

“Bouwvakkers luisteren naar de radio. Altijd. Ze slepen die dingen mee naar de bouwplaats, maar daar beschadigen ze natuurlijk gemakkelijk, dus bouwen ze er zelf vaak kooiconstructies omheen. Daarop bedacht Perfect Pro, het bedrijf voor wie ik mijn eindproject deze zomer deed, de bouwradio. Robuust, stoer, en eenvoudig in gebruik. Toen dacht ik: wat is behalve die radio, ook een kenmerkend product voor bouwvakkers? Koffie, dus.” Van Leeuwen dook de bouwplaats op, praatte met bouwvakkers, en ontdekte dat ze voor elk ‘bakkie pleur’ doodleuk in hun bouwkeet gaan zitten – of soms zelfs speciaal naar de benzinepomp rijden. “Ze houden veel pauze”, lacht de – inmiddels – masterstudent integrated product design. “Dat moest flexibeler kunnen, met een apparaat dat ze gewoon buiten kunnen neerzetten.”

De ‘Perfect Brew’ die van zijn tekentafel kwam, heeft een handvat, een afneembaar waterreservoir en geen kan, maar losse koppen die in de zijkant van het apparaat zitten geklemd. Zo tap je dus gemakkelijk even gauw een los ‘bakkie’. “Bouwvakkers gaan er gezellig in een groepje omheen zitten, wat ’s zomers dus gewoon buiten kan zonder dat je met een thermoskan hoeft te slepen.”


Van Leeuwen vatte zijn eindproject vooral op als een echte ontwerpopdracht, de uitgelezen kans om intensief aan het tekenen te slaan. “Het bedrijf vond het idee om iets met koffie te doen super”, zegt hij. “Maar: elk knopje is er voor bouwvakkers één teveel. Het moest dus een supersimpel no-nonsense-apparaat zijn. Het mijne was eigenlijk te ingewikkeld.”

Hij sleepte er een 7,5 mee binnen, maar marktwaarde lijkt zijn product vooralsnog niet te hebben. Geen punt, want de IO’er heeft zijn roeping gevonden. “Ik volg nu het vak domestic applience. Daarvoor ontwerp ik ook huishoudelijke producten, maar meer consumentgericht. Nu wil ik iets maken dat wél goed op de markt is te zetten.”

De TU dreigt 25 miljoen euro van minister Plasterk mis te lopen nu de TU Bouwkunde in het voormalige hoofdgebouw aan de Julianalaan wil laten blijven. Dat melden diverse media. De minister zelf wil er vooralsnog niets over kwijt. Het college van bestuur evenmin.
De TU Delft kreeg eind 2008 25 miljoen euro van Plasterk. In een brief aan de TU schreef Plasterk destijds: ‘Het doel van deze bijdrage is de TUD in staat te stellen een nieuw faculteitsgebouw te realiseren dat een architectonisch icoon zal vormen dat een bijzondere positie inneemt in stedenbouwkundig opzicht.’
Zowel de studentenraad (sr) als de ondernemingsraad (or) vindt dat de TU recht heeft op de 25 miljoen euro. “Het is goed dat er na de brand snel is gezocht naar een nieuwe locatie”, zegt Mark Bosschaart namens de sr. “Als je snel moet werken zijn de kosten altijd hoger”, meent or-voorzitter Dineke Heersma.

Het Tweede-Kamerlid Mark Harbers van de VVD heeft de minister inmiddels vragen gesteld. Hij wil weten welke afspraken er met de TU zijn gemaakt en of de universiteit zich daar aan heeft gehouden. Ook de SP wil snel duidelijkheid omdat er nu ‘onterecht donkere wolken boven de TU hangen’.
Een woordvoerster van Plasterk zegt desgevraagd nog niet op soortgelijke vragen in te kunnen gaan en verwijst naar de eerdergenoemde brief en de TU. Volgens een TU-woordvoerster overlegt de universiteit met de minister.
Na de brand kreeg de TU 118,5 miljoen euro uitgekeerd van verzekeraars. Daarvan was zestig miljoen bestemd voor investering in vastgoed. Het overige geld was voor inventaris en voorlopige voorzieningen.

Tot nu toe is volgens de TU in totaal 55 miljoen euro uitgegeven aan herhuisvesting van Bouwkunde aan de Julianalaan. Dat is geen eindbedrag: om het pand te laten voldoen aan eisen van onder meer duurzaamheid is nog een bedrag van ongeveer dertig miljoen euro nodig.
De sr noemt het een groot probleem als Plasterk de 25 miljoen euro intrekt. “Als je een pand restaureert, er twee serres en een Why Factory (een trap met daarbinnen ruimtes voor presentaties en onderzoek, red.) aan bouwt, kun je niet zeggen dat er niks is gebeurd”, zegt Mark Bosschaart. “Er is veel in geïnvesteerd.”

Aan de andere kant zou de dreiging volgens Bosschaart een prikkel kunnen zijn om er iets bij te bouwen. “Het pand is te klein en het is zaak dat er iets bijkomt.” Dat zou volgens de sr ook uitbreiding van de locatie van het Science Centre kunnen zijn.
Or-voorzitter Dineke Heersma meent dat de TU ‘uitstekend aan haar taken heeft voldaan door Bouwkunde een nieuw oud gebouw te geven’. “Wij gaan toch geen onzinnige dingen doen als we geen geld hebben? Als je een supermodern gebouw neerzet, is het over tien jaar achterhaald. Laat Plasterk maar komen kijken of wij het goed hebben gedaan.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.