Campus

‘Tegengas geven aan de bonentellers’

Bij Industrieel Ontwerpen is te weinig aandacht voor coolness, vindt docent design aesthetics Ger Bruens. Vrijdag vindt het mede door hem georganiseerde symposium ‘The Essence of Cool’ plaats.


Hoe zorg je als ontwerper voor de dosis ingebouwde coolheid die een succesvol product moet hebben? Die vraag staat centraal tijdens ‘The Essence of Cool’.


Waarom dit symposium? IO’ers weten toch al hoe ze coole producten moeten maken, dat is toch waar het allemaal om draait?

“Nou… dan moet je hier maar komen studeren. Studenten leren vooral hoe ze met ergonomische, technische en bedrijfskundige problemen moeten omgaan. Er zijn veel technische vakken. Maar er is weinig aandacht voor het betekenisvol maken van producten, voor vorm en kleur en voor de geschiedenis van ontwerpen. Je moet weten wat we verstaan onder vormtaal en je moet het tijdsgewricht kennen.”


Vindt u het werk van studenten dat bij IO tentoongesteld staat niet cool?

“Nee. Je ziet nogal wat ongelukkig uitziende ontwerpen ontstaan.”

Bruens fronst en kijkt wat ongemakkelijk. “Het klinkt nu alsof ik heel veel kritiek heb op mijn collega’s. Dat is ook weer niet zo hoor.”


Een van de sprekers is Grant McCracken, een vooraanstaand cultureel antropoloog. Wat komt hij vertellen?

“McCracken schreef onder meer het boek ‘Chief Culture Officer’. Om producten te kunnen maken die cool zijn, hebben grote bedrijven volgens hem allemaal zo’n officer nodig. Zo iemand moet tegengas geven aan de bonentellers die alles zo goedkoop mogelijk willen produceren.”


Tijdens het symposium kunnen bezoekers het prototype bewonderen van de Renault Dezir. Is die wagen cool?

“Ik vind hem cool. Dit prototype toont de laatste stand van zaken in het automobieldesign. Er spreekt een nieuw soort organische vormtaal uit. Neem bijvoorbeeld die kleine gaatjes aan de achterkant en de deuken aan de zijkanten. Er zitten nieuwe elementen in en sommige dingen zijn afgekeken. Dat is goed. Het is niet cool als je ontwerp niet teruggrijpt op andere modellen. Als je niet op iets bestaands voortborduurt maak je kunst in plaats van design.”


Is het niet juist cool om kunstenaar te zijn?

“Voor sommige mensen misschien wel. Maar voor een bedrijf ben je dan niet interessant.”


U presenteert ook het door u samengestelde boek ‘The Essence of Cool’.

“Ja, dat boek bestaat uit bijdragen van vijfentwintig ontwerpers en architecten. Er hebben grote namen aan meegedaan. De meesten leggen in het boek uit hoe zij dingen maken die cool zijn. Ik had ook graag bijdragen gehad van modeontwerpers, maar dat is niet gelukt.”


Staan er handige tips in?

“Het is vooral heel grafisch.”


Een leuk boek dus om door heen te bladeren en inspiratie op te doen?

“Ja precies.”


Geen overbodige luxe voor IO-studenten, als ik uw verhaal hoor. Krijgen zij het boek gratis?

“Nee, ze kunnen het wel met korting kopen.”


‘The Essence of Cool’, vrijdag 23 maart van 9.45 tot 16.00 uur in de aula.

www.essenceofcool.org

De staatssecretaris had afgezien van het plan om medeplichtigen te vervolgen omdat dit te ingewikkeld en tijdrovend zou zijn. Maar woensdagmiddag beloofde hij tijdens het debat over het misbruik van de uitwonendenbeurs dat medeplichtigen bij voldoende bewijs, wel worden vervolgd. “Het moet natuurlijk niet zo zijn dat wij het niet in de wet hebben geregeld en dat iemand er daarom mee wegkomt.”

Jaarlijks wordt door studenten voor 40 à 55 miljoen euro gefraudeerd. Zij schrijven zich op een ander adres in, terwijl ze eigenlijk nog bij hun ouders wonen. Dat levert ze elke maand 171 euro extra basisbeurs op. PvdA-kamerlid Jadnanansing had herhaaldelijk aangedrongen op het beboeten van medeplichtigen. Overigens tot woede van veel ouders die haar woedende e-mails stuurden.

De ChristenUnie vroeg Zijlstra of hij frauderende studenten niet onmiddellijk hun basisbeurs kon ontnemen. Maar dat ging Zijlstra te ver: zo’n straf zou voor veel studenten ook meteen het einde van hun studie betekenen. Bovendien moeten mensen “kunnen leren van hun fouten”.

Het wetsvoorstel over het misbruik wordt deze maand naar de Tweede Kamer gestuurd.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.