Education

‘Te lang onzekerheid na laat aanmelden tentamen’

Studenten die zich te laat aanmelden voor een tentamen krijgen één dag van tevoren te horen of zij kunnen deelnemen. De studentenraad wil dat studenten – zeker in geval van overmacht – eerder uitsluitsel krijgen. De TU houdt voorlopig voet bij stuk.


Het nieuwe, striktere tentamenbeleid kwam donderdag 19 december ter sprake tijdens een overlegvergadering van de studentenraad (sr) en het college van bestuur (cvb). De sr stelt dat het ‘geen drive geeft om te gaan studeren’ als studenten niet zeker weten of zij een tentamen kunnen gaan maken. De raad vindt dat ‘in het kader van studiesucces’ ‘niet wenselijk’.



De sr wil zich vooral hard maken voor studenten die door overmacht te laat waren met inschrijven. Die hebben het vaak al moeilijk (bijvoorbeeld door ziekte) en zitten daarbij in onzekerheid over deelname aan een tentamen.



André van Peppen, adjunct-directeur en hoofd van het shared service centre van onderwijs- studentenzaken, begrijpt dat punt, zei hij tijdens de vergadering. Alleen, studieadviseurs hebben nou juist aangedrongen op de huidige regeling. De enige toezegging die Van Peppen de sr doet, is dat het nieuwe tentamenbeleid al na drie maanden (in plaats van zes) wordt geëvalueerd. “Laten we eerst gewoon starten, dan zien we vanzelf waar we tegenaan lopen.”



De studieadviseurs, en met hen het cvb, zien het na-aanmelden als een extraatje. Collegelid Anka Mulder zei dat zij een systeem wil hebben dat motiveert tot tijdig aanmelden. “We moeten na-aanmelden niet aantrekkelijk maken.”



In de huidige regeling is er volgens Mulder tijd genoeg voor inschrijving. Dat kan vanaf 56 dagen tot 14 dagen van tevoren. Studenten die later zijn, komen op een wachtlijst . Eén dag voor het tentamen krijgen zij per e-mail te horen of ze alsnog zijn toegelaten. Daarbij geldt de regel: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Studenten met een overmachtsverklaring van de examencommissie krijgen voorrang.



De sr wil dat de TU voor de duidelijkheid vastlegt wat zij onder overmacht verstaat. Mulder wil dat niet: “Dan is het hek van de dam. MS is een schrijnende ziekte, maar dat betekent niet dat je je niet op tijd kunt aanmelden.” Van Peppen ziet ook niks in het minutieus omschrijven van wat overmacht is en wat niet. “Dat moet je van situatie tot situatie bekijken.” Hij wil het onderwerp wel nader met de sr bespreken, om er ‘wat meer gevoel voor te krijgen’.



Ook liet hij de sr weten dat de TU het studenteninformatiesysteem Osiris wil gaan gebruiken om late aanmelders zicht te geven op de kans dat ze een tentamen kunnen doen. Dat zal werken met een soort ranglijst.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.