Campus

Studieschuld nog veel hoger dan 11,2 miljard

Is de totale studieschuld in Nederland inmiddels 11,2 miljard euro? Nee, de schuldenberg is bijna twee keer zo hoog. De teller staat al op meer dan 20 miljard euro.

Zowel de NOS als NRC Handelsblad noemen deze morgen het bedrag 11,2 miljard euro aan studieschulden. Ze kregen hun cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Maar deze cijfers geven geen volledig beeld.


Die 11,2 miljard betreft alleen de schulden van oud-studenten die hun lening moeten terugbetalen. De 730 duizend studenten van nu zitten er dus niet bij, terwijl die ook leningen afsluiten.


Bovendien hoef je pas na twee jaar te beginnen met aflossen. Ook de twee lichtingen van recent afgestudeerden (of recent afgehaakten) tellen daarom niet mee in de cijfers die DUO heeft verspreid.


Andere bedragen


Vorig jaar deelde DUO andere bedragen, die veel hoger waren. Daarin telden wél de leningen van de huidige studenten mee (zonder bedragen die kwijtgescholden kunnen worden, zoals de basisbeurs en ov-kaart). Studenten en oud-studenten stonden met zijn allen voor 18 miljard euro bij de overheid in het krijt, was toen het nieuws.


Prompt lanceerde het Interstedelijk Studenten Overleg een studieschuldmeter, waarop je kon zien hoe snel de schulden stijgen. Die meter loopt nog steeds en is inmiddels de 20 miljard al voorbij. Sinds het afschaffen van de basisbeurs stijgt de totale schuld steeds sneller.


“Die cijfers van vorig jaar kwamen van het ministerie van OCW”, zegt een woordvoerder van DUO. “Wij houden zelf altijd deze cijfers aan.” Waarom DUO vorig jaar andere cijfers leverde is niet duidelijk.


HOP, Bas Belleman

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Do you have a question or comment about this article?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.