Student life

Studentenorganisaties: ‘Studenten, ga stemmen!’

Welke jongeren staan op de kieslijst en waarom moet iedereen stemmen? Met filmpjes en overzichten probeert de LSVb alle studenten naar de stembus te krijgen.

Studentenvereniging Virgiel is één van de bureaus waar je woensdag 15 maart kunt stemmen. (Foto's: Thijs van Reeuwijk)

Dutch only


Op Instagram laat de Landelijke Studenten Vakbond een filmpje zien waarin verkiesbare studenten van allerlei partijen, in verschillende provincies, zich voorstellen en uitleggen waarom ze deze verkiezingen voor de Provinciale Staten belangrijk vinden.


“Ga stemmen, want deze verkiezingen gaan over onze toekomst”, zegt een van hen. Een ander: “Wij moeten als jonge generatie, als studenten, van ons laten horen.” Ze staan op de lijst voor de PvdA, VVD, ‘Student & Water’, CDA, D66 en GroenLinks.


Een deel van de Delftse studenten (en medewerkers) lijkt hier gehoor aan te geven. In de aula van de TU Campus, één van de Delftse stemlokalen, stond woensdagmiddag een flinke rij voor de stemhokjes.
Een rij voor de stemhokjes in de TU Aula. (Foto: Thijs van Reeuwijk).


Moties


Op Instagram heeft de LSVb verder in kaart gebracht hoe politieke partijen in de Tweede Kamer stemden over een reeks moties. Wat vinden ze van de basisbeurs, huurtoeslag, energietoeslag en sociale veiligheid? Ruimte voor nuance is daar niet: het is een rood of groen stipje.


In een ander LSVb-filmpje komen juist vijf ouderen aan het woord. Ook zij zeggen dat de verkiezingen invloed hebben op de toekomst van studenten. “Zorg voor politiek tegenwicht in de Eerste Kamer nu. Ga stemmen!”


Oma


Die ouderen zijn onder anderen de oma en stiefopa van LSVb-voorzitter Joram van Velzen. “Ik denk aan Trump, en aan de Brexit”, zegt zijn oma. Als meer mensen hun stem hadden uitgebracht, legt ze uit, was het in de VS en Groot-Brittannië wellicht anders gelopen.


Ook Van Velzens oom Frank Pot, emeritus hoogleraar sociale innovatie, komt aan het woord. Met hun stem bevestigen studenten de democratie, houdt hij hun voor. “Het stemrecht is in Nederland pas honderd jaar oud en studenten mogen pas meebesturen sinds vijftig jaar.”“Ik heb ze een appje gestuurd met de vraag of ze eraan bij wilden dragen”, zegt Joram van Velzen. Dat deden ze graag, zegt hij, alleen al omdat ze de lage opkomst onder jongeren frustrerend vinden.


ISO niet


De tegenhanger van de LSVb, het Interstedelijk Studenten Overleg, is minder actief bezig met de verkiezingen. “Wij hebben ons redelijk afzijdig gehouden”, zegt voorzitter Terri van der Velden. “We geven ook geen stemadvies. Studenten moeten er toch zelf naar kijken.”


Wel vindt ze dat iedereen zou moeten stemmen. Dat doet ze zelf ook, net als de meeste studenten die ze kent. Ze zit nu eenmaal in een omgeving waarin veel mensen gaan stemmen. “Ik heb bestuurskunde gedaan en ben voorzitter van het ISO.” Maar ze vermoedt dat veel studenten hun stempas ongebruikt laten.


HOP, Bas Belleman 

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Do you have a question or comment about this article?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.