Education

Studentenhuisvesters haken aan bij lobby

Het tekort aan studentenwoningen was “nog nooit zó groot”, aldus de Delftse studentenhuisvester DUWO. Die haakt aan bij de lobby rond de gestegen studentenaantallen.

“Voor het komende studiejaar hebben universiteiten te maken met 25 procent meer (voor)aanmeldingen dan vorig jaar”, meldt DUWO. “In het hbo zou het gaan om 18 procent meer (voor)aanmeldingen.” Dus moeten er snel nieuwe woningen worden gebouwd. En huursubsidie voor kamerbewoners is ook onontbeerlijk.

DUWO doet alsof vooraanmeldingen hetzelfde zijn als inschrijvingen. Dat is niet zo. De studentenaantallen zullen stijgen, maar niemand weet nog precies hoe hard. Dat heeft te maken met het nieuwe aanmeldingssysteem Studielink. De cijfers van voorgaande jaren laten zich niet goed vergelijken met die van dit jaar.

Maar DUWO wil geld en grond om tijdelijke studentenwoningen te bouwen. Ook wil de corporatie meer studentenpanden bouwen, dus moet de huursubsidie op kamers weer worden ingevoerd. “Met huurtoeslag voor kamerbewoners zullen studentenhuisvesters gemakkelijker onzelfstandige woningen kunnen realiseren.”

Waarom DUWO geen kamers kan bouwen zonder huursubsidie? Volgens directeur Jan Benschop is het momenteel voor studenten goedkoper om in een appartement te wonen dan in een kamer; vandaar dat hij en zijn collega’s van andere corporaties liever appartementen bouwen dan kamers. Ook al zagen ze de kamernood aankomen.

In haar jaarverslag over 2008 signaleerde Duwo al dat de studentenaantallen sterker groeiden dan verwacht. De tekorten waarmee Duwo rekening hield bedroegen: 3600 in Delft, 11 duizend in Amsterdam, 1700 in Den Haag, en 1700 in Leiden.

De lobby lijkt redelijk te slagen. GroenLinks heeft al vragen over het tekort gesteld aan de minister van Wonen, Wijken en Integratie.

Naam: Ir. Chris van Hinsbergen (27)
Nationaliteit:  Nederlandse
Promotor: Prof.dr. Henk van Zuylen en prof.ir. Frank Sanders (Civiele Techniek en Geowetenschappen)
Onderwerp:Verkeersvoorspellingen door middel van modelgebaseerde alsmede datagedreven methodes
Tussenstand: Halverwege

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.