Campus

Studentenadviesbureau

Japan Prijswinnaars ProgrammaMet het Japan Prijswinnaars Programma (JPP) biedt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen jaarlijks een twintig-tal briljante afgestudeerden een unieke kans.

Zij worden namelijk in de gelegenheid gesteld een jaar lang kennis te maken met de Japanse taal en cultuur en het Japanse bedrijfsleven. Het doel van het JPP is een nieuwe generatie managers bij het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschappelijke sector te creëren die vertrouwd is met de Japanse (bedrijfs)cultuur. Om voor een JPP-beurs in aanmerking te komen moet je:

– bij voorkeur binnen vier jaar (voor technische studierichtingen vijf jaar) zijn afgestudeerd aan een Nederlandse universiteit;

– tot nu toe een cijfergemiddelde van zeven of hoger hebben;

– bij aanvang van het programma niet ouder dan 26 jaar zijn;

– de Nederlandse nationaliteit bezitten;

– en beschikken over een flinke dosis ambitie, doorzettingsvermogen en improvisatietalent.

Het programma duurt in totaal een jaar. Eerst volgen de kandidaten een intensieve taal- en cultuurtraining van 4 maanden aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarna vertrekken ze voor zeven maanden naar Japan waar ze zowel taallessen en colleges volgen als stage lopen bij een bedrijf of een (semi-)overheidsinstelling. Tenslotte volgt een afrondende periode van een maand in Nederland waarin de deelnemers een eindverslag schrijven. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zorgt voor een kostendekkende beurs, die je in principe niet terug hoeft te betalen. Gedurende de gehele periode (in totaal 12 maanden) ontvang je een maandelijkse vergoeding van ongeveer 2000 gulden. Ook de kosten voor het vliegticket en de huisvesting in Japan worden vergoed. Kandidaten kunnen zich bij de Nuffic aanmelden tot 31 januari 1996. Antwoordkaarten waarmee aanmeldingsformulieren kunnen worden opgevraagd zijn verkrijgbaar bij het Informatiecentrum van het Studentenadviesbureau.

Stoppen of doorgaan?

Een nieuwe omgeving, een nieuwe studie. Je bent nu enkele maanden bezig. Natuurlijk gaat dat niet allemaal direct perfect, maar hopelijk heb je wel het idee dat het op zich aardig loopt, dat het de goede kant opgaat. Het kan ook zijn dat je steeds meer twijfels hebt over je studievoortgang of je studiekeuze. Dat de studie toch anders en zwaarder is dan je je had voorgesteld. Je interesses liggen wellicht ergens anders, de motivatie is niet meer optimaal je vraagt je zelfs af: zit ik hier wel goed of kan ik het wel? Misschien een goed moment om daar eens nader bij stil te staan. Een heroriëntatie is dan op zijn plaats. Het draait dan om vragen als: wat kan ik, wie ben ik en wat wil ik? Het Studentenadviesbureau STA*D kan je daar behulpzaam bij zijn. In het informatiecentrum is bijvoorbeeld veel informatie beschikbaar over (vrijwel) alle studies en opleidingen (HBO en WO), en over de beroepenwereld. Het is ook mogelijk dat je over jouw specifieke situatie eens met een studentenadviseur wilt praten, als je meer zicht wil krijgen in je sterke en zwakke punten of dat je vragen hebt over je studieaanpak en studiemethode. Aarzel dan niet, het gaat over jouw toekomst. Het Studentenadviesbureau en hetInformatiecentrum zijn de hele dag open van 9.00-17.00 uur. Je kunt via de receptie een afspraak maken met een van de adviseurs.

CERN Summer Student Programme

CERN (European Organization for Nuclear Research) organiseert jaarlijks gedurende de zomerperiode een zogenaamd Summer Student Programme (SSP), waaraan een beperkt aantal studenten kunnen deelnemen die zich specialiseren in ‘physics’. Er zijn ook enkele plaatsen beschikbaar voor studenten in de studierichtingen ‘engineering’ en ‘computing’. Kandidaten dienen op het moment van aanvang van het SSP tenminste 3 jaar van hun studie te hebben afgerond. Ook kandidaten die verwachten in de zomerperiode van 1996 af te studeren kunnen reageren. Overige criteria zijn:

– de nationaliteit bezitten van één van de landen die bij CERN is aangesloten (België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden, Zwitserland);

– jonger zijn dan 27 jaar op het moment van indiening van de aanvraag en nooit eerder bij CERN hebben gewerkt;

– beschikken over een goede kennis van de Engelse taal.

De verblijfsduur bij CERN bedraagt minimaal 8 weken en maximaal 13 weken gedurende de periode van begin juni tot eind september. Er is en reis- en verblijfskostenvergoeding beschikbaar. Kandidaten dienen zich voor 1 februari 1996 bij CERN aan te melden. Gedetailleerde informatie alsmede aanmeldingsformulieren zijn verkrijgbaar bij het Informatiecentrum van het Studentenadviesbureau.
Socrates-Erasmus 95-96

Er zijn nog Erasmus beurzen beschikbaar voor studie aan diverse buitenlandse universiteiten. Studenten die in de periode vanaf 1 januari 1996 t/m september 1996 willen deelnemen aan één van de uitwisselingsprogramma’s wordt geadviseerd om zich hiervoor zo spoedig mogelijk aan te melden bij de coördinator van het betreffende uitwisselingsprogramma. Een overzicht van alle uitwisselingsprogramma’s per faculteit inclusief de verantwoordelijke coördinatoren alsmede een brochure waarin beschreven wordt wat je moet doen om voor deelname in aanmerking te komen is verkrijgbaar bij het Studentenadviesbureau. Bouwkunde studenten die in de periode vanaf 1 januari 1996 tot ongeveer 15 juli 1996 willen deelnemen aan één van deze uitwisselingsprogramma’s en die zich daarvoor nog niet hebben opgegeven wordt geadviseerd om dat zo spoedig mogelijk te doen. Kandidaten kunnen zich aanmelden bij mevrouw L. van der Meer van de dienst Onderwijs-, onderzoek- en studentenaangelegenheden (DOS). De aanmelding dient te bestaan uit: een motivatie, een curriculum vitae, een korte omschrijving van de gevolgde modules en de ontwerpcijfers en een officiële cijferlijst.
Studiefinanciering

Tussen 23 oktober en 1 december 1995 krijgen ongeveer 625.000 studenten en scholieren met studiefinanciering bericht over hun toelage voor 1996. Zij ontvangen dan een Bericht studiefinanciering. Behalve dit Bericht zit er nog eennieuwsbrief in de envelop. Hierin worden in het kort de wijzigingen voor studiefinanciering in 1996 uitgelegd, zoals de verlaging van de basisbeurs en de nieuwe berekeningswijze van de korting op de aanvullende beurs.

Studentenadviesbureau, Julianalaan 134, 2628 BL Delft, tel. 015-2788012, open van 9.00-17.00 uur.
WETENSCHAPSWINKEL
Vrijwilligers gevraagd

De doelstelling van de Wetenschapswinkel is o.a. de op de TU aanwezige kennis toegankelijk te maken voor (georganiseerde) groepen in de samenleving, b.v. bewonersorganisatie of milieugroepen. Daartoe wordt vaak gebruik gemaakt van studenten en/of net afgestudeerden die enige tijd als vrijwilliger aan de Wetenschapswinkel verbonden zijn.

Als vrijwilliger doe je bij de Wetenschapswinkel ervaring op, die je later b.v. in een sollicitatieprocedure, goed kunt gebruiken. De vragen die bij de Wetenschapswinkel binnenkomen zijn over het algemeen heel concreet. Er wordt b.v. gevraagd een geluidsmeting te verrichten. Je merkt daarom bij de beantwoording van deze vragen goed waar de theorie uit de colleges toe leidt.

Vragen waarvoor wij vrijwilligers zoeken.
Vraag 1228:

Het Initiatief Comité Arnhemse Bovenweg in Driebergen vraagt ondersteuning bij het formuleren van alternatieven die sluipverkeer kunnen weren.
Gezocht: verkeerskundige.

Contactpersoon: Joost Meilof (015-278)1092.
Vraag 1250:

Een buurtvereniging in Almere wil weten wat de uitstoot (o.a. kwik en stank) is van een nog te bouwen crematorium op korte afstand van hun wijk.

Gezocht: procestechnoloog / scheikundige / milieukundige.

Contactpersoon: Arnold Bergstra (015-278)6325.
Vraag 1255:

De Wijkvereniging VOP te Vlaardingen wil weten wat de gezondheidsrisico’s zijn van een textielwasserij in de wijk.

Gezocht: een scheikundige.

Contactpersoon: Arnold Bergstra (015-278)6325.
Vraag 1272:

In de doorgaande weg in Baambrugge zijn 17 verkeersdrempels aangelegd om sluipverkeer te weren. De drempels veroorzaken echter overlast (geluid, trillingen, onveiligheid). Zijn er alternatieven te bedenken?

Gezocht: civiel ingenieur/verkeerskundige.

Contactpersoon: Joost Meilof (015-278)1092.
Vraag 1282:

Het verkeer op de Rijnsingel bezorgt de aanwonenden veelhinder, met name geluidsoverlast en onveiligheid. Wat zijn mogelijke oplossingen?

Gezocht: Civiel ingenieur / verkeerskundige.

Contactpersoon: Joost Meilof (015-278)1092.
Vraag 1285:

Bewonerscommissie wil weten wat de verkeersgevolgen zijn van de bouw van een parkeergarage in hun wijk.
Gezocht: verkeerskundige.

Contactpersoon: Joost Meilof (015-278)1092.
Vraag 1289:

Zuid-Hollandse Milieufederatie vraagt om een onderzoek naar de veiligheid van een LNG-aanlanding op het terrein van Kamira.

Gezocht: scheikundige technoloog.

Contactpersoon: Annemarie van de Vusse (015-278)3706.

Japan Prijswinnaars Programma

Met het Japan Prijswinnaars Programma (JPP) biedt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen jaarlijks een twintig-tal briljante afgestudeerden een unieke kans. Zij worden namelijk in de gelegenheid gesteld een jaar lang kennis te maken met de Japanse taal en cultuur en het Japanse bedrijfsleven. Het doel van het JPP is een nieuwe generatie managers bij het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschappelijke sector te creëren die vertrouwd is met de Japanse (bedrijfs)cultuur. Om voor een JPP-beurs in aanmerking te komen moet je:

– bij voorkeur binnen vier jaar (voor technische studierichtingen vijf jaar) zijn afgestudeerd aan een Nederlandse universiteit;

– tot nu toe een cijfergemiddelde van zeven of hoger hebben;

– bij aanvang van het programma niet ouder dan 26 jaar zijn;

– de Nederlandse nationaliteit bezitten;

– en beschikken over een flinke dosis ambitie, doorzettingsvermogen en improvisatietalent.

Het programma duurt in totaal een jaar. Eerst volgen de kandidaten een intensieve taal- en cultuurtraining van 4 maanden aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarna vertrekken ze voor zeven maanden naar Japan waar ze zowel taallessen en colleges volgen als stage lopen bij een bedrijf of een (semi-)overheidsinstelling. Tenslotte volgt een afrondende periode van een maand in Nederland waarin de deelnemers een eindverslag schrijven. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zorgt voor een kostendekkende beurs, die je in principe niet terug hoeft te betalen. Gedurende de gehele periode (in totaal 12 maanden) ontvang je een maandelijkse vergoeding van ongeveer 2000 gulden. Ook de kosten voor het vliegticket en de huisvesting in Japan worden vergoed. Kandidaten kunnen zich bij de Nuffic aanmelden tot 31 januari 1996. Antwoordkaarten waarmee aanmeldingsformulieren kunnen worden opgevraagd zijn verkrijgbaar bij het Informatiecentrum van het Studentenadviesbureau.

Stoppen of doorgaan?

Een nieuwe omgeving, een nieuwe studie. Je bent nu enkele maanden bezig. Natuurlijk gaat dat niet allemaal direct perfect, maar hopelijk heb je wel het idee dat het op zich aardig loopt, dat het de goede kant opgaat. Het kan ook zijn dat je steeds meer twijfels hebt over je studievoortgang of je studiekeuze. Dat de studie toch anders en zwaarder is dan je je had voorgesteld. Je interesses liggen wellicht ergens anders, de motivatie is niet meer optimaal je vraagt je zelfs af: zit ik hier wel goed of kan ik het wel? Misschien een goed moment om daar eens nader bij stil te staan. Een heroriëntatie is dan op zijn plaats. Het draait dan om vragen als: wat kan ik, wie ben ik en wat wil ik? Het Studentenadviesbureau STA*D kan je daar behulpzaam bij zijn. In het informatiecentrum is bijvoorbeeld veel informatie beschikbaar over (vrijwel) alle studies en opleidingen (HBO en WO), en over de beroepenwereld. Het is ook mogelijk dat je over jouw specifieke situatie eens met een studentenadviseur wilt praten, als je meer zicht wil krijgen in je sterke en zwakke punten of dat je vragen hebt over je studieaanpak en studiemethode. Aarzel dan niet, het gaat over jouw toekomst. Het Studentenadviesbureau en hetInformatiecentrum zijn de hele dag open van 9.00-17.00 uur. Je kunt via de receptie een afspraak maken met een van de adviseurs.

CERN Summer Student Programme

CERN (European Organization for Nuclear Research) organiseert jaarlijks gedurende de zomerperiode een zogenaamd Summer Student Programme (SSP), waaraan een beperkt aantal studenten kunnen deelnemen die zich specialiseren in ‘physics’. Er zijn ook enkele plaatsen beschikbaar voor studenten in de studierichtingen ‘engineering’ en ‘computing’. Kandidaten dienen op het moment van aanvang van het SSP tenminste 3 jaar van hun studie te hebben afgerond. Ook kandidaten die verwachten in de zomerperiode van 1996 af te studeren kunnen reageren. Overige criteria zijn:

– de nationaliteit bezitten van één van de landen die bij CERN is aangesloten (België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden, Zwitserland);

– jonger zijn dan 27 jaar op het moment van indiening van de aanvraag en nooit eerder bij CERN hebben gewerkt;

– beschikken over een goede kennis van de Engelse taal.

De verblijfsduur bij CERN bedraagt minimaal 8 weken en maximaal 13 weken gedurende de periode van begin juni tot eind september. Er is en reis- en verblijfskostenvergoeding beschikbaar. Kandidaten dienen zich voor 1 februari 1996 bij CERN aan te melden. Gedetailleerde informatie alsmede aanmeldingsformulieren zijn verkrijgbaar bij het Informatiecentrum van het Studentenadviesbureau.
Socrates-Erasmus 95-96

Er zijn nog Erasmus beurzen beschikbaar voor studie aan diverse buitenlandse universiteiten. Studenten die in de periode vanaf 1 januari 1996 t/m september 1996 willen deelnemen aan één van de uitwisselingsprogramma’s wordt geadviseerd om zich hiervoor zo spoedig mogelijk aan te melden bij de coördinator van het betreffende uitwisselingsprogramma. Een overzicht van alle uitwisselingsprogramma’s per faculteit inclusief de verantwoordelijke coördinatoren alsmede een brochure waarin beschreven wordt wat je moet doen om voor deelname in aanmerking te komen is verkrijgbaar bij het Studentenadviesbureau. Bouwkunde studenten die in de periode vanaf 1 januari 1996 tot ongeveer 15 juli 1996 willen deelnemen aan één van deze uitwisselingsprogramma’s en die zich daarvoor nog niet hebben opgegeven wordt geadviseerd om dat zo spoedig mogelijk te doen. Kandidaten kunnen zich aanmelden bij mevrouw L. van der Meer van de dienst Onderwijs-, onderzoek- en studentenaangelegenheden (DOS). De aanmelding dient te bestaan uit: een motivatie, een curriculum vitae, een korte omschrijving van de gevolgde modules en de ontwerpcijfers en een officiële cijferlijst.
Studiefinanciering

Tussen 23 oktober en 1 december 1995 krijgen ongeveer 625.000 studenten en scholieren met studiefinanciering bericht over hun toelage voor 1996. Zij ontvangen dan een Bericht studiefinanciering. Behalve dit Bericht zit er nog eennieuwsbrief in de envelop. Hierin worden in het kort de wijzigingen voor studiefinanciering in 1996 uitgelegd, zoals de verlaging van de basisbeurs en de nieuwe berekeningswijze van de korting op de aanvullende beurs.

Studentenadviesbureau, Julianalaan 134, 2628 BL Delft, tel. 015-2788012, open van 9.00-17.00 uur.
WETENSCHAPSWINKEL
Vrijwilligers gevraagd

De doelstelling van de Wetenschapswinkel is o.a. de op de TU aanwezige kennis toegankelijk te maken voor (georganiseerde) groepen in de samenleving, b.v. bewonersorganisatie of milieugroepen. Daartoe wordt vaak gebruik gemaakt van studenten en/of net afgestudeerden die enige tijd als vrijwilliger aan de Wetenschapswinkel verbonden zijn.

Als vrijwilliger doe je bij de Wetenschapswinkel ervaring op, die je later b.v. in een sollicitatieprocedure, goed kunt gebruiken. De vragen die bij de Wetenschapswinkel binnenkomen zijn over het algemeen heel concreet. Er wordt b.v. gevraagd een geluidsmeting te verrichten. Je merkt daarom bij de beantwoording van deze vragen goed waar de theorie uit de colleges toe leidt.

Vragen waarvoor wij vrijwilligers zoeken.
Vraag 1228:

Het Initiatief Comité Arnhemse Bovenweg in Driebergen vraagt ondersteuning bij het formuleren van alternatieven die sluipverkeer kunnen weren.
Gezocht: verkeerskundige.

Contactpersoon: Joost Meilof (015-278)1092.
Vraag 1250:

Een buurtvereniging in Almere wil weten wat de uitstoot (o.a. kwik en stank) is van een nog te bouwen crematorium op korte afstand van hun wijk.

Gezocht: procestechnoloog / scheikundige / milieukundige.

Contactpersoon: Arnold Bergstra (015-278)6325.
Vraag 1255:

De Wijkvereniging VOP te Vlaardingen wil weten wat de gezondheidsrisico’s zijn van een textielwasserij in de wijk.

Gezocht: een scheikundige.

Contactpersoon: Arnold Bergstra (015-278)6325.
Vraag 1272:

In de doorgaande weg in Baambrugge zijn 17 verkeersdrempels aangelegd om sluipverkeer te weren. De drempels veroorzaken echter overlast (geluid, trillingen, onveiligheid). Zijn er alternatieven te bedenken?

Gezocht: civiel ingenieur/verkeerskundige.

Contactpersoon: Joost Meilof (015-278)1092.
Vraag 1282:

Het verkeer op de Rijnsingel bezorgt de aanwonenden veelhinder, met name geluidsoverlast en onveiligheid. Wat zijn mogelijke oplossingen?

Gezocht: Civiel ingenieur / verkeerskundige.

Contactpersoon: Joost Meilof (015-278)1092.
Vraag 1285:

Bewonerscommissie wil weten wat de verkeersgevolgen zijn van de bouw van een parkeergarage in hun wijk.
Gezocht: verkeerskundige.

Contactpersoon: Joost Meilof (015-278)1092.
Vraag 1289:

Zuid-Hollandse Milieufederatie vraagt om een onderzoek naar de veiligheid van een LNG-aanlanding op het terrein van Kamira.

Gezocht: scheikundige technoloog.

Contactpersoon: Annemarie van de Vusse (015-278)3706.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.