Education

Studenten slordig met ov-kaart

Studenten verliezen hun ov-chipkaart twee keer zo vaak als andere reizigers. Ook maken zij hun kaart vaker stuk, schrijft staatssecretaris Zijlstra aan de Tweede Kamer.

Ruim de helft van de studenten die in maart een nieuwe chipkaart aanvroegen, gaf diefstal of verlies als reden op. In nog eens dertig procent van de gevallen bleek de student zelf verantwoordelijk voor de schade, schrijft Zijlstra.

Wanneer een kaart kwijtraakt of stukgaat buiten de schuld van de student om, kan die zijn trein-, bus- en metrokaartjes declareren bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Maar ze moeten de kosten eerst zelf voorschieten. Kan dat niet anders, vroeg VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas begin deze maand. Bijvoorbeeld door studenten een brief te geven waarmee zij kunnen aantonen dat ze vrij mogen reizen. Maar daar ziet Zijlstra niets in. Een brief is gemakkelijk te vervalsen en je kunt er geen metropoortjes mee openen.

 

 

De prijs werd donderdag 25 juni op het hoofdkantoor van ABN Amro uitgereikt door Joop Wijn, oud-staatssecretaris en lid van de Raad van Bestuur van de bank. Voor de competitie stuurde een recordaantal van 170 jonge bedrijven en ondernemers een businessplan in.

Sensor
Van Beest en Van Oorschot ontwikkelden een sensor waarmee mensen die in ongezonde houdingen slapen wel hun slaap- en draairitme kunnen behouden, maar ongezonde houdingen vermijden. Door slapen in ongezonde houdingen ontstaan vaak nek- en rugklachten. Het gebruik van de sensor biedt een comfortabele ondersteuning van de vaak voorgeschreven gebruikelijke positietherapie. Ook biedt de sensor een oplossing voor klachten als snurken en apneu.

Geluidscamera
Naast NightBalance wonnen 2style4you en Sorama prijzen van 25.000 euro. Sorama ontwikkelt een geluidscamera die geluidsbronnen en trillingen opspoort en in beeld brengt. Zo kunnen productontwikkelaars zien hoe een product geluid maakt en op basis daarvan veel sneller en met minder materiaalkosten ongewenst productgeluid terugdringen. 2style4you biedt een oplossing voor het online kopen van passende kleding. Het bedrijf geeft op basis van tien miljoen verschillende lichaamsbouwprofielen een persoonlijk online advies, zodat je alleen die kledingstukken ziet die bij je figuur passen.

Competitie
New Venture, een initiatief van adviesbureau McKinsey en het ministerie van Economische Zaken, organiseerde dit jaar de twaalfde editie van de competitie. Doel is om innovatie en ondernemerschap in Nederland te stimuleren. Om dat te bereiken helpt New Venture elk jaar tientallen start ups kosteloos met het schrijven van een businessplan, het vormen van een netwerk en advies op het gebied van onder andere financiën en marketing.

Senz
De businessplancompetitie leverde de afgelopen jaren succesvolle winnaars op. Een voorbeeld is Senz. Mede dankzij New Venture netwerk verkochten de bedenkers 10.000 exemplaren van de stormvaste paraplu in de eerste negen dagen. Inmiddels is de vinding ook een succes in de VS en Azië. Een ander bekend voorbeeld is de SunShower uit 2003, de waterdichte zonnebank voor in de douche die inmiddels succesvol is in onder andere Groot-Brittannië, Duitsland, Turkije en Rusland.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.