De studentleden van de universiteitsraden van Leiden, Rotterdam en Delft steunen de samenwerkingsplannen van hun instellingen. Dat schrijven ze op de website van de Studentengroepering Leiden.
De basisbeurs – waarvoor het CDA fel campagne voerde – blijft alleen voor bachelorstudenten bestaan, net als de aanvullende beurs. De VVD krijgt zijn zin met de invoering van een sociaal leenstelsel in de masterfase, ”ruil voor veel beter onderwijs”. Wie meer dan een jaar uitloopt, gaat jaarlijks drieduizend euro extra collegegeld betalen en verliest het recht op een ov-kaart. Instellingen krijgen voor iedere trage student drieduizend euro minder bekostiging.
In de toekomst denkt het kabinet in oprichting geld terug te verdienen door de aflossingstermijn voor studieleningen met vijf jaar te verlengen; schulden worden dan minder snel kwijtgescholden.
In lijn met de commissie-Veerman bepleit het regeerakkoord meer selectiemogelijkheden voor opleidingen, meer excellentie in het onderwijs en meer vrijheid voor instellingen om zich te specialiseren. De bekostiging zal meer op kwaliteit dan op kwantiteit zijn gericht en “minder perverse financiële prikkels” bevatten.
Door schaalvergroting en betere samenwerking met het bedrijfsleven en met onderzoeksinstituten komt naar verwachting jaarlijks negentig miljoen euro beschikbaar voor onderzoek en innovatie. Resultaten van belangrijk wetenschappelijk onderzoek moeten voortaan beter worden “omgezet” naar de markt.
De studenten benadrukken dat ze alle voorstellen kritisch zullen bekijken. Ze zien vooral “mogelijkheden op het gebied van onderzoek”. De studentenpartijen spreken zich niet uit over een eventuele fusie tussen de drie instellingen. Geruchten daarover noemen ze “voorbarig”.
Tijdens de opening van het academisch jaar afgelopen maandag zeiden de collegevoorzitters van de drie universiteiten dat een fusie niet is uitgesloten, maar voorlopig niet aan de orde is.
Comments are closed.