Education

Studenten klagen Erasmus Universiteit aan om bsa

Het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) sleept de Erasmus Universiteit Rotterdam voor de rechter. Haar eis dat eerstejaars alle studiepunten moeten halen is in strijd met de wet, stelt het rechtsbureau.

(Foto: Wikimedia Commons)

Vrijwel alle opleidingen in het hoger onderwijs maken gebruik van het bindend studieadvies. Dat betekent dat studenten een minimaal aantal punten moeten halen om door te kunnen naar het tweede jaar. Wie er te weinig bij elkaar weet te sprokkelen, is ongeschikt voor de opleiding, is de gedachte.

Bij de meeste instellingen moeten studenten minstens 45 van de 60 studiepunten halen. De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een uitzondering: onder de noemer ‘nominaal is normaal’ moeten eerstejaars daar alle zestig studiepunten halen voor een positief bindend studieadvies. Ze mogen daarbij wel onvoldoendes compenseren.


Ruim 35 procent kreeg geen positief advies


Volgens de Rotterdamse universiteit verspillen studenten zo minder tijd aan herkansingen, hebben ze minder last van uitstelgedrag en werken ze harder voor hun volgende tentamens. Daardoor hebben ze hun studiepunten sneller binnen. Maar critici betwijfelen dat.

In 2016 hebben deze strikte regels er volgens het LSR toe geleid dat ruim 35 procent van de Rotterdamse studenten moest stoppen met de studie, omdat zij geen positief studieadvies hadden gehaald.


Kan deze strenge norm wel?


Volgens het Landelijk Studenten Rechtsbureau mag dat niet. Kun je zeggen dat studenten die een paar studiepunten missen, ongeschikt zijn voor de opleiding? Met dat argument is het rechtsbureau nu naar onderwijsrechtbank CBHO gestapt. “Het lijkt erop dat de EUR aan de haal is gegaan met het bindend studieadvies”, aldus voorzitter Lars Klappe. “Wij willen graag van de rechter weten of deze strenge norm wel door de beugel kan.”

In 2015 boog
de onderwijsrechtbank zich al over deze kwestie en concludeerde toen al dat het systeem van de Rotterdamse universiteit mogelijk tegen de wet indruist. Een rechtenstudent, die in eerste instantie een negatief bsa had gekregen, mocht weer aan het onderwijs deelnemen. Volgens Klappe is het in deze zaak nooit tot een einduitspraak gekomen, omdat de universiteit besloot een schikking te treffen met de student.


HOP, Irene Schoenmacker

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Do you have a question or comment about this article?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.