Education

Studenten in Japan willen blijven

Tijdens de aardbeving van 11 maart waren er twaalf studenten van de TU in Japan. Volgens een woordvoerster van de universiteit gaat het goed met ze.

De universiteit heeft al haar studenten in Japan ondersteuning aangeboden in het geval zij eerder willen terugkeren. Het gaat daarbij om hulp bij het regelen van de terugreis. Twee studenten hebben daar gebruik van gemaakt en zijn afgelopen zondag teruggekeerd.

De overige tien studenten hebben besloten hun stage af te maken. Zij bevonden zich niet in een risicogebied. “Er geldt voor het gebied waar zij verblijven geen advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om weg te gaan”, aldus woordvoerster Karen Collet.

Uit contact dat Delta heeft met enkele van deze studenten, blijkt dat zij graag nog wat maanden in Japan blijven. Zij zouden oorspronkelijk tot 8 maart (drie dagen voor de aardbeving) stage lopen bij het onderzoeksinstituut AIST in Tokyo, maar kregen halverwege hun verblijf de mogelijkheid te verlengen.
Inmiddels verblijven zij – volgens student werktuigbouwkunde Thijs Heldoorn ‘om iedereen gerust te stellen’ – in Takamatsu, zo’n zevenhonderd kilometer van Tokyo. Daar werken ze bij een andere vestiging van hetzelfde bedrijf, maar eigenlijk willen ze zo snel mogelijk terug naar Tokyo.

‘Als alles meezit, zit ik volgende week in mijn nieuwe woonruimte in het centrum van Tokyo’, laat student werktuigbouwkunde Erik Vlasblom weten. ‘Als de situatie niet verslechtert, is er een grote kans dat ik ook de zomer helemaal meepak, tot ik in september weer verder ga in Delft.’
Volgens de TU zijn er geen medewerkers in Japan. Voor zover bekend zijn er ook geen medewerkers en studenten in Libië en Bahrein. De TU heeft mensen die naar Libië zouden gaan, geadviseerd niet te gaan. Hetzelfde geldt voor een groep studenten die nog naar Japan zou reizen. Deze groep is uiteindelijk niet gegaan.

Overigens zijn er nu twintig Japanse studenten in Delft. De universiteit heeft ze haar medeleven betoond en aangeboden dat ze gesprekken kunnen hebben met studentendecanen en -psychologen. Vorige week was daar nog geen gebruik van gemaakt.

Naam: Nick Appelman (26, WB)
Dreamteam: NovaBike (novabike.nl)
Functie: Coureur ‘en soldeerfeut’

“Deze voorvork heeft meer kilometers gemaakt dan hij ooit op onze motorfiets zal maken”, lacht Nick Appelman. “In de VS bestelden we een voorvork. Per vrachtschip werd hij naar Delft verstuurd, dat zou een maandje duren. We zaten er om te springen, want we konden niet verder met bouwen.” Na weken wachten werd de pakketdienst gebeld waar het pakket toch bleef. ‘Dat pakketje is gisteren afgeleverd in Delft, maar is door jullie geweigerd. Het wordt nu weer teruggestuurd naar de VS’, aldus de dame van TNT. “Wat bleek? De TU-portier had het pakket geweigerd in plaats van ons te bellen. Woest waren we. We zijn nog in de auto gesprongen en hebben aangeklopt bij het distributiecentrum, om het pakketje te onderscheppen. Maar het was al te laat, het ding zat alweer in het vrachtschip naar de VS. Nadat het een maand later weer in de VS was aangekomen, hebben we het maar laten overvliegen naar Delft, we hadden al te veel vertraging. Dat vliegen was bijna net zo duur als de voorvork zelf. Maar dat heeft de TU vergoed. Wel zo netjes.” 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.