Zesdejaars student technische natuurkunde Jurriaan Peeters stuurt binnenkort een brief met handtekeningen aan het college van bestuur, omdat hij zich zorgen maakt over de afdeling multiscale physics.
Waarom ben je bezorgd?
“De afdeling multiscale physics (msp) verzorgt heel technische onderwerpen voor zowel bachelor- als mastereindprojecten. Naar ik heb begrepen wil het college van bestuur msp opknippen en onderbrengen bij andere afdelingen als scheikunde of de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE). Dat maakt deze afdeling en bepaalde technische projecten veel minder zichtbaar voor studenten natuurkunde. Het technische karakter van de studie dreigt hierdoor te vervallen. Een andere afdeling van natuurkunde waar studenten bij konden afstuderen was systems & control. Nu dat niet meer bij natuurkunde zit maar bij 3mE, zie je dat bijna geen natuurkundestudent dat nog kiest.”
Is het niet gewoon een kwestie van goede voorlichting?
“Ik denk dat het niet meer aantrekkelijk is voor studenten als het niet meer ‘natuurkunde’ heet. Goede voorlichting is moeilijk. Ik denk dat het voor deze studenten het beste is als het bij technische natuurkunde zit.”
Het college van bestuur (cvb) vindt het noodzakelijk is om de activiteiten op het gebied van de stromingsleer en procestechnologie meer te bundelen en daardoor beter zichtbaar te positioneren. Daarom worden de afdelingen process & energy (3mE) en multiscale physics deels geïntegreerd. Wat vind je daarvan?
“Ik vind het heel moeilijk om daar als student wat over te zeggen. Ik weet dat in het buitenland stromingsleer bij mechanical engineering zit. Waar het mij om ging is studenten natuurkunde een stem te geven bij een belangrijke beslissing als deze. Ik denk dat veel studenten voor technische natuurkunde kiezen omdat het een technisch karakter heeft. Als een groot deel moeilijk zichtbaar wordt, zullen veel studenten het niet kiezen. Je zult allereerst een afname zien van studenten die deze richting kiezen. Later zul je zelfs een afname van eerstejaars studenten zien.”
Waarom denk je dat?
“Ik denk dat studenten bij natuurkunde kijken naar wat ze uiteindelijk met hun studie kunnen doen. Als ze zien dat het een brede opleiding is, kan dat een belangrijke factor zijn bij hun keuze. Een brede studie is belangrijk en een deel van die breedte verdwijnt nu.”
Waarom is afstuderen bij msp zo interessant voor studenten technische natuurkunde?
“Omdat onderwerpen van msp heel dicht bij de maatschappij en bij het bedrijfsleven staan. Veel procestechnologische bedrijven, zoals Shell en Akzo, zijn geïnteresseerd in het onderzoek dat msp doet. Ook klimaatonderzoek en zo’n BP-olieramp, of die aswolk: dat is echt belangrijk.”
Hoeveel handtekeningen heb je al opgehaald?
“Iets meer dan tachtig. Na drie dagen – vóór een tentamenperiode – is dat best aardig. Ik ga nog even door tot volgende week en hoop er tweehonderd te halen.”
Wanneer heb je je doel bereikt?
“Ik wil minimaal honderd handtekeningen halen en ik hoop dat het cvb de stem van studenten toch nog eens mee gaat nemen in zijn afweging over de toekomst van multiscale physics.”
De voetballende studenten waren afgelopen weekend alweer aan hun tweede competitieronde toe. Zondag boekte het nog puntloze Taurus een 2-1 overwinning op SEP. Een dag eerder veroverde ook Ariston’80 thuis tegen VVK haar eerste punt (2-2). De Schiedammers begonnen als een wervelwind, verhaalt Ariston’80-coach Arjan van der Meijde: “Het is een zeer fitte en dynamische ploeg. Ik ben wel tevreden met een punt tegen zo’n goede tegenstander.” Na de Schiedamse openingstreffer luwde de storm enigszins en kon de thuisploeg de wedstrijd naar zich toetrekken. David Brakkenhoff en de Nigeriaan Jerry Onuche zetten Ariston op 2-1. In de slotfase maakten de bezoekers alsnog gelijk (2-2). De verhoudingen in de voornamelijk Rotterdamse poule tekenen zich volgens Van der Meijde langzaam af: “VDL en Lombardijen steken er bovenuit. Daarachter zit een groep mogelijke subtoppers, waar wij graag bij willen horen.”
Voor de hockeyers lijkt de competitiestart iets te vroeg te zijn gekomen. De standaardteams van zowel DSHC (corps) als Dopie (Virgiel) begonnen de strijd om de punten zondag met een nederlaag. De dames maakten het hierbij wel erg bont. De corpsvrouwen werden in Zwijndrecht met 6-0 overrompeld door Derby. Dopie deed het thuis niet veel beter tegen IJssel: 0-4. De Virgiliaanse vrouwen konden vervolgens langs de zijlijn toezien hoe hun mannenbroeders tegen Noordwijk tegen een nipte nederlaag (1-2) aanliepen. Ook heren-1 van DSHC, dat in Breda tegen Zwart-Wit aantrad, verloor met één doelpunt verschil (5-4).
Het NSK tijdrijden werd dit jaar georganiseerd door studentenwielervereniging Wtos. Het circa zeven kilometer lange parkoers langs de Nieuwe Waterweg tussen Maassluis en Hoek van Holland bestond uit twee lange rechte stukken en twee korte passages met technisch lastige bochten. Het grootste veld werd zaterdag gevormd door de heren licentiehouders, waarin Wtos’ers zelf geen rol van betekenis speelden. Snelste Delftenaar was René Borst, wiens tijd over drie rondjes (30:17.24) tweeënhalve minuut achterbleef bij die van overtuigend winnaar Jasper Hamelink. Voor de dames licentiehouders schreven zich slechts zes deelneemsters in. Toch lukte het Debbie Ammerlaan niet om een podiumplaats te bemachtigen. “Ik had wel wat meer snelheid willen hebben, maar kennelijk heb ik zaterdag niet hard genoeg getrapt”, aldus de nuchtere TU-studente die met haar tijd van 21:46.65 (over twee rondjes) ruim anderhalve minuut trager was dan winnares Nynke Troelstra. Bij de heren zonder licentie veroverde Rob Lokate van Wtos goud door met 29:24.80 de snelste tijd neer te zetten. Wedstrijdcommissaris Martin Janssen verheugde zich over de bijna vijftig inschrijvingen voor het kampioenschap, dat even niet door leek te kunnen gaan. “De vergunning was al binnen, maar woensdag kreeg ik een belletje dat er te weinig politie beschikbaar was. Ik heb een halve dag aan de telefoon gehangen om afgelasting te voorkomen.”
Comments are closed.