Education

Studenten in de buurt? ‘Gezellig’

De gemeenteraad Delft heeft ingestemd met het plan om op de Mina Krusemanstraat nieuwe studentenwoningen te bouwen. De studio’s komen in een voormalige sportschool. Zitten omwonenden hier wel op te wachten? En heeft Delft niet al genoeg studentenwoningen?

Pal naast de oude sportschool staat de Ricardishof, een flat die zo’n honderd studentenkamers telt. Aan de overkant, op de Antonia Veerstraat, wordt een nieuw complex gebouwd waar 110 nieuwe studentenwoningen in komen. Enkele fracties stemden tegen het plan van de Mina Krusemanstraat, omdat studenten volgens hen al voor veel overlast zorgen in de wijk.

Gezinnen met kinderen geven ook overlast

Een rondje door de buurt doet anders vermoeden. “Ik vind de studenten supergezellig”, aldus mevrouw Siemons, die in de flat naast de Ricardishof woont. “Vroeger was er een disco in de kelder van het complex, toen was er wat meer overlast. In die tijd waren er wel eens buitenlandse studenten uit Afrika. Die gingen dan zingen met z’n allen. Ik sta nog op de foto in Afrikaanse klederdracht.” Een andere buurvrouw vult aan: “Ik vind dit de fijnste buurt om te wonen, wat wil je anders? Gezinnen met kinderen? Die geven ook overlast.” Buurman Peter vindt de studenten ook leuk. “Anders wordt het zo’n bejaardenbuurt. En ik voel me al zo oud!”

Als iedereen zo positief is, hoe komt het verhaal van de overlast dan bij de gemeenteraad terecht? Ricardishofbewoner René Hiemstra (Moleculair Science and Technology) heeft wel een idee. “Heel af en toe krijgen we een brief van de Vereniging van Eigenaren, maar die komen eigenlijk nooit langs. Volgens mij zijn het maar enkele bewoners die er echt aanstoot aan nemen.” Mevrouw Siemons beaamt dat. “Eén mevrouw vindt de studenten verschrikkelijk, zij heeft een brief naar de krant gestuurd.” Een andere buurvrouw: “Maar als ik dan vraag wat ze precies zo vervelend vindt aan de studenten, heeft ze geen antwoord.”

Nog tweeduizend nieuwe studentenwoningen erbij

In Delft is een tekort aan studentenwoningen, zo blijkt uit het regionale woonbeleid en de woonvisie van Delft. Het college heeft in 2010 met de TU en Duwo besloten dat er tussen 2010 en 2023 vijfduizend nieuwe studentenwoningen in Delft moeten komen. De afgelopen jaren zijn daar zo’n drieduizend van gerealiseerd en tot 2023 komen er nog tweeduizend bij. Het plan van de Mina Krusemanstraat is een particulier initiatief en past precies binnen de beleidskaders. Stadsbelangen Delft stelde tijdens de gemeenteraadsvergadering dat de wijk al te veel studentenwoningen heeft en ook moet kijken naar woningen voor ouderen en starters.

Nico van der Meer, voorzitter van de bewonerscommissie in de aangrenzende flats, begrijpt die redenering wel. “In verhouding hebben we veel studenten. Ze mogen hier ook jongeren neerzetten die slecht aan een huis kunnen komen”, aldus Van der Meer. Overlast heeft hij niet. “Ik vind het wel gezellig.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.