Bijna iedereen gaat dit jaar in koopkracht achteruit, behalve studenten met een bijbaantje. Die kunnen elke maand een slordige vier euro meer uitgeven, becijfert het Nibud.
Tweeverdieners met of zonder kinderen, bijstandsgerechtigden, alleenstaanden… de meeste mensen voelen de stijgende belastingen in hun portemonnee. Maar studenten zijn een uitzondering.
Als een student dit jaar minder dan 5950 euro bijverdient, hoeft hij geen belasting te betalen. Dus heeft hij ook geen last van hogere belastingen. Verder stijgen de lonen ietsje sneller dan de prijzen en gaat de basisbeurs een tikje omhoog. Ondanks het hogere collegegeld gaat hij er uiteindelijk 0,5 procent op vooruit.
Dan moet hij natuurlijk wel de belasting terugvragen die zijn werkgever heeft ingehouden. Het Nibud benadrukt bovendien dat de koopkrachtontwikkeling ook maar weinig invloed heeft op het individuele inkomen. Het weegt veel zwaarder of iemand verhuist, van baan verandert of bestolen wordt.
De lezing ‘Ik & de professor’ van hoogleraar Peter van Oosterom over geo-informatie had afgelopen zondag een lokaal en actueel tintje. Veel mensen vrezen dat de aanstaande aanleg van de spoortunnel bij station Delft net zo’n debacle wordt als de metrotunnels in Amsterdam en Keulen. Ze vragen zich tegelijk af of de TU dat kan voorkomen.
Gespreksleider en rector magnificus Fokkema onderstreepte zondag het belangrijk te vinden dat de universiteit meedenkt en meedoet. “Gebeuren er ongelukken in Delft, dan zullen wij dat ons als TU aan moeten trekken.” Peter van Oosterom liet zijn toehoorders zien hoe een geavanceerd meetnet, dat nu al wordt aangelegd, de kleinste verzakkingen kan laten zien.
Overigens is de TU op dat punt geen actief deelnemer aan het project. Van Oosterom benadrukte dat dit niet de taak is van de universiteit. “Wij doen onderzoek, wij voeren niet uit. Dat doen aannemers. We praten wel mee en we geven ook adviezen. Maar altijd geldt: bouwen kan niet zonder risico.”
Van Oosterom maakte twee weken terug wel afspraken met alle deelnemers aan de spoortunnel over een reeks studentenprojecten rondom de aanleg, vertelde hij zondag.
Ideeën zijn er te over. Van Oosterom toonde een sheet vol plannen, zoals meewerken aan bovengenoemde monitoring van eventuele verzakkingen. Dat kan niet alleen met het meetnet van afstandsmeters en reflectoren, maar ook met satellieten.
Verder kunnen studenten onder meer 3D-modellen maken van bovengrond en ondergrond en kunnen ze precies in kaart brengen wie wat bezit aan onroerend goed rondom het bouwproject.
Comments are closed.