Campus

​Strandraces en powerlifters

Geen profcarrière voor de ingenieur met olympische ambities en krachtsporters verenigen zich.
Er is een club in oprichting: Delftse Studentenkrachtsportvereniging (DSKV) IJzersterk. “Eigenlijk wilden wij ons ‘t Pompstation noemen, maar dat vonden we toch iets te stigmatiserend”, zegt initiatiefnemer Ruud Kassing.

“Die naam doet te veel aan prestatieverhogende middelen denken. ‘IJzersterk’ vonden we representatiever voor een club die niet alleen aan fitness doet.”

Ruud Kassing nam met een aantal andere TU-studenten al deel aan wedstrijden. “In de fitnessruimte van de TU liepen meer geïnteresseerden rond. We hebben nu een bestuur van vier man en ongeveer dertig belangstellenden. We zijn bezig met de oprichting en willen met het organiseren van een powerliftwedstrijd op 22 maart promotie maken voor onze sport.” Dat er in Wageningen al een studentenschaatsvereniging bestaat die IJzersterk heet ziet Kassing niet als een probleem. “Dat is een heel andere sport.”

Dat zou je ook kunnen zeggen van mountainbiken. De Vlaamse coureur Robbie de Bock had grote ambities, nadat hij eind 2013 was afgestudeerd aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek in Delft. Aan de Belgische krant Het Nieuwsblad liet hij weten bij een Nederlands biketeam aan een nieuw leven te beginnen, dat volledig in het teken zou staan van zijn geliefde sport: “Het is de bedoeling dat ik gedurende één seizoen voor honderd percent als een prof ga leven, met als doel tegen eind 2014 een profcontract te versieren. Mijn plan op lange termijn is een selectie afdwingen voor de komende Olympische Spelen in Rio. Ik besef dat ik nog een lange weg te gaan heb maar ik geloof rotsvast in het vooropgestelde doel. Aan motivatie ontbreekt het mij alvast niet.”

Dat profcontract bleef uit, wel liet hij op Facebook weten dat hij ‘prachtige herinneringen en leerrijke ervaringen’ had overgehouden aan 2014. Met een 65ste plek op de wereldranking (als vierde Belg) en onder meer een zege op het open NK sloot hij zijn (korte) carrière als fulltime mountainbiker af op zijn hoogtepunt. In plaats van een mtb-profcontract tekende hij een contract voor een baan bij een Vlaams bedrijf. Zonder bittere gevoelens: “Gelukkig kijk ik met minstens zoveel ambitie en enthousiasme uit naar een nieuw professioneel leven bij ingenieursbureau Verhaert.” Omdat een leven zonder fiets toch ook maar niets is sloot hij recentelijk een overeenkomst met het Nederlandse team KMC-Mitsu-bishi-Koga. Daar gaat hij zich naast de crosscountry richten op marathons, strandraces en ‘avontuurlijke wedstrijden’. Vorig weekend debuteerde hij tijdens de, door oud-prof Erik Dekker gewonnen, strandrace van het Zeeuwse Renesse met een verdienstelijke tiende plaats.

Tips? Jimmy.tigges@hetnet.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.