Education

Steeds minder hbo’ers halen diploma

In welke bochten hogescholen zich ook wringen, steeds minder van hun studenten behalen hun diploma. 49 Procent komt binnen vijf jaar over de eindstreep.

Van alle studenten die in 2009 aan hun hbo-opleiding begonnen, had slechts 49 procent binnen vijf jaar het diploma. En het gaat bergafwaarts sinds de lichting van 2002, waarvan 59 procent nog binnen vijf jaar over de eindstreep kwam.

De hogescholen wijten dat aan de hogere eisen die ze stellen. Het niveau van het hbo moest omhoog, vonden critici, en daar hebben de hogescholen gehoor aan gegeven. Het gevolg is volgens hen dat studenten minder makkelijk hun studie afronden.

Minister Bussemaker is gevoelig voor dat argument en heeft de hogescholen eerder al geprezen om hun keuze voor kwaliteit boven rendement.

Vooral mannen hebben het zwaar. Van hen is veertig procent binnen vijf jaar klaar, tegen 57 procent van de vrouwen. Ook onder niet-westerse allochtone studenten gaat het steeds slechter: nog maar 32 procent heeft na vijf jaar het diploma op zak. En studenten uit het mbo maken minder kans dan studenten die van de havo komen.

De minst kansrijke student is dus een mannelijke mbo’er van niet-westerse afkomst. Van deze groep studenten weet slechts één op de vijf binnen redelijke tijd het diploma te behalen.

Onder de hogescholen heeft vooral Inholland het zwaar. Slechts 38 procent van de studenten behaalt daar binnen vijf jaar met het diploma. Aan bijvoorbeeld Avans en Zuyd Hogeschool is dat 57 procent en bij de Christelijke Hogeschool Ede haalt zestig procent binnen vijf jaar het diploma.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.