Education

Startup-winnaar hoopt concurrentie voor te blijven

Vier startende ondernemers presenteerden woensdag 12 februari hun businessplan tijdens de finale van het vak ‘ready to startup’. Het bedrijf DaBirdy, dat een oplossing heeft voor het tekort aan laadpunten voor elektrische auto’s, won de juryprijs van 1500 euro.


Het idee van de studenten achter DaBirdy is even slim als logisch en wellicht dé oplossing voor het tekort aan oplaadpunten voor elektrische auto’s. Het concept werkt alleen niet overal; er is namelijk een tramlijninfrastructuur voor nodig. De laadpunten tappen hun stroom namelijk af van tramlijnen. 



Tijdens hun presentatie woensdag 12 februari in de centrale hal van incubator Yes!Delft gaven de studenten niet al te veel prijs van de techniek achter hun idee. En gezien de vragen van de vakjury was dat maar goed ook. Hoe, wilden de juryleden namelijk weten, gaan de studenten voorkomen dat andere, grotere bedrijven met hun idee aan de haal gaan? Dat kunnen ze niet, antwoordden de studenten eerlijk. Het enige dat ze hebben, is een voorsprong op de concurrentie. Ze hebben contacten met vervoersbedrijven, gemeenten en die zijn enthousiast. Nu komt het aan op snel handelen.



Dabirdy was het afgelopen half jaar één van dertien bedrijven die meededen aan het vak ready to startup. Wat begon met een goed idee moest met steun van experts eindigen als een doordacht businessplan. Vier bedrijven streden tijdens de finale om de hoofdprijs.



Naast DaBirdy was dat Kollekt.fm, een platform dat alle websites die met muziek te maken hebben met elkaar wil verbinden, met daarbij de mogelijkheid muziek te delen en over muziek te praten. Ook het bedrijf Surgy Tech, dat een TU-patent voor minimaal-invasieve operaties in de meniscus wil aankopen en vermarkten, was kanshebber. Als laatste deed 6th Sensor mee, een bedrijfje dat het leven van blinden wil verbeteren door hen een parkeerdetector op hun lijf te laten dragen.



De achttiende finaledag van ready to startup had met een politiek debat over de kenniseconomie een extra dimensie. Baas van ondernemersorganisatie ONL Hans Biesheuvel, VVD-gemeenteraadslid Bart Smans, Tweede Kamerlid voor D66 Kees Verhoeven en Wouters Robers, YesDelft-‘serial entrepreneur’ van Epyon en Dingify mochten aan de hand van stellingen hun mening geven over het ondernemersklimaat in Nederland. Veel gehoord ondernemersleed als een teveel aan regeltjes en een gebrek aan investeerders kwam veelvuldig voorbij.



Eén constatering van Biesheuvel liet pijnlijk zien dat de studenten er met een goed businessplan en een vliegende start nog niet zijn. Op de stelling dat Nederland achterloopt in het voortbrengen van high tech startups constateert hij dat dat wel meevalt. Het probleem komt daarna. “We hebben te weinig doorgroeiers, doordat veel ondernemers geen werkgevers willen worden. Dat moet aantrekkelijker worden.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.