Feesten en studeren tegelijkertijd: dat kan op het Discovery Festival. Een feestje waar de gemiddelde party nog een puntje aan kan zuigen.
Een ‘vooruitstrevend nachtfestival dat unieke dwarsverbanden smeedt tussen kunst, wetenschap en muziek’. Dat kan op twee manieren uitpakken: óf het wordt erg vaag en vergezocht, óf je hebt een feest te pakken dat zo indrukwekkend is, dat je baalt dat je er de afgelopen zes edities niet ook bij was. Dat laatste is het geval bij het Discovery Festival 2011, vrijdag in Amsterdam. De muziek betekent in dit geval vette beats van dj’s Presk en Mattheis op het dak van Nemo, tot in de vroege ochtend. Ook Cinnaman, pas nog te zien op Lowlands, is van de partij. De kunst vind je vooral in The Body Lab: het lichaam als laboratorium. Daar ‘matcht’ een interactieve installatie hartslagen van bezoekers en doet een kunstenaar onderzoek naar ‘de gekrompen mens’. Ook leuk: de Cardboard Robot Battle.
Maar waar je natuurlijk voor gaat is de wetenschap, met gastpresentatie van TU’s eigen Rolf Hut (CiTG). Die wetenschap legt de nadruk dit jaar op het medische, en dan vooral live wetenschappelijke experimenten. Klínkt erg Graaf Dracula, ís vooral erg vermakelijk. Zo checkt de Mobile Eye Tracker waar het oog van bezoekers op blijft hangen en kun je penalty’s schieten met een shutterbril op je neus. In zijn ‘20PK Micropresentatie’ vertelt ‘MacGyver scientist’ Rolf Hut over hoe hij van de meest bizarre rommel functionele gebruiksvoorwerpen weet te maken. Je mag zelf met zijn creaties spelen, maar leuker: je kunt ook meedoen aan zijn workshop ‘Hardware hacking voor Afrika’.
Het doel van dit alles? De kick die je krijgt als je nieuwe dingen ontdekt, hoopt de organisatie. De grootste ontdekking is in dit geval misschien wel het festival op zich. Zo niet, dan kun je altijd nog ter plekke je lichaam ter beschikking stellen voor de wetenschap. Brrr…
Op vrijdag 23 september van 21.00 to 4.00 uur in Science Center Nemo, Amsterdam. Toegang: € 15,- (€ 17,- aan de deur).
www.discoveryfestival.nl
Onderzoekers van de Vrije Universiteit in Berlijn hebben een VW Passat uitgerust met camera’s, gps, afstandssensoren en wat al niet. De hele kofferbak ligt vol.
De voorbank daarentegen is leeg. De auto rijdt volstrekt zelfstandig, zij het aarzelend en een niet helemaal soepel.
Bekijk de video en oordeel zelf. Valt je op dat alle straten leeg zijn?
Comments are closed.