Campus

Sporten en feesten

Sporten, integreren en feesten. Dat zijn de ingrediënten van de traditionele sportontmoeting tussen studenten van de vijf universiteiten van de Idea League. Naast de sportieve strijd om de felbegeerde wisselbeker spelen promotie en het sociale aspect een grote rol.

Een prestige-evenement, bedoeld om de Idea League onder de aandacht te brengen. Dat is volgens Iris van Loon, sprekend namens de organisatie, het achterliggende idee van het sporttoernooi. Drie dagen lang worden zo’n driehonderd studenten van de technische universiteiten van Aken, Delft, Londen, Zürich en – voor het eerst – Parijs aangenaam beziggehouden op het voornamelijk sportieve vlak. Zowel actief als passief.

“Naast het sporttoernooi willen we laten zien wat Delft allemaal doet. Er zijn promo’s van projecten als de Formula Student en Nuna, er is een rondleiding door het Mekelpark en er wordt natuurlijk gefeest.”

Negen jaar geleden brachten de betrokken universiteiten hun samenwerkingsverband voor het eerst sportief onder de aandacht middels een volleybaltoernooitje in Aken. De TU Delft, voor de derde maal gastheer, heeft dit jaar de aandacht voor sport hoog op het prioriteitenlijstje staan. “We zijn de wervingscampagne vroeg begonnen, met posters en dergelijke. We hebben veel aanmeldingen gekregen voor de selectietrainingen die inmiddels geweest zijn.”

Het sociale aspect staat voorop, winnen heeft geen prioriteit. Toch wil Delft graag sportief goed voor de dag komen, zo blijkt uit de enthousiaste woorden van Van Loon: “Onze snelste zwemmer, Wouter Smeets, is een absolute topper. Hij heeft op de honderd meter vrije slag een persoonlijk record van 51.04 seconden.” Dat komt toch aardig in de buurt van de 46.81 van Pieter van den Hoogenband, wil ze maar zeggen. “En in het basketbalteam zitten spelers van Punch. Dat speelt in de promotieklasse, de op een na hoogste landelijke divisie.”

Na een gezamenlijke lunch en de officiële opening door collegelid Paul Rullmann, op woensdag 12 mei, wordt de survivalbaan opgezocht. Op het door outdoorsportvereniging Slopend op het sportcentrum uitgezette traject worden de deelnemers niet alleen op conditie getest, maar ook op ruimtelijk inzicht en andere vaardigheden. De ploegenindeling is hier bewust gericht op integratie. “Door teams samen te stellen uit deelnemers van verschillende universiteiten leer je elkaar wat sneller kennen. Bovendien is het een prima test tussen allemaal onbekenden of je een goede teamspeler bent.”
Na de survivalbaan vertrekt het gezelschap in bussen naar het Kerkpolderbad, voor de zwemestafette. Hierbij staat de eer van de eigen universiteit wel degelijk voorop en strijdt iedereen voor zijn eigen stad. Op donderdag staan op het sportcentrum rugby voor zeventallen, basketball en badminton op het programma.

Peter Batenburg, die eveneens bij de organisatie van het sporttoernooi is betrokken en het evenement al enkele malen meemaakte, verheugt zich erop: “Het internationale karakter ervan maakt het extra leuk. Er is veel gezelligheid en je komt ontzettend veel mensen tegen. Die buitenlandse studenten zijn vaak heel nieuwsgierig. Het competitieve element, zonder dat het er keihard aan toegaat, maakt het ook mooi. Het is toch leuk om je eigen universiteit aan te kunnen moedigen.”

Tim Hilhorst, een van de geselecteerde basketballers, kijkt er eveneens naar uit: “Een vriendin die vorig jaar aan het fitnesstoernooi in Aken meedeed vertelde mij er enthousiast over. Het is leuk om de TU Delft te representeren en er zitten allerlei aardige activiteiten bij. Sportief gezien vind ik het wel een uitdaging om tegen buitenlandse universiteiten te spelen. Of we gaan winnen? Dat is wel de bedoeling, we gaan ervoor knokken. Ik heb alleen geen idee hoe sterk de tegenstand is, basketbal staat niet elk jaar op het programma.”
Aan het eind van de sportdag wordt er gedineerd in het Delft Science Center, waar ook de wisselbeker zal worden uitgereikt. Daarna is het feesten in Speakers. Het evenement wordt vrijdag afgesloten met workshops en clinics. Van Loon: “Alles in het teken van de sport.”

TU Delft’s IDP student design team ‘Lumen’ has won the prestigious International Cifial ‘Feel the Planet Earth Design Competition Award’. The team designed MoonLight, a safe, low-energy light using high efficiency Leds, a solar panel and pen-lite batteries. MoonLight aims to replace the millions of kerosene lights that are used and present a fire risk in straw and wooden houses in remote regions of Cambodia. The award comes with a prize of €12.500, which will be donated to Kamworks, in Cambodia, for producing the MoonLight.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.