Campus

Sport

Proteus-Eretes opende afgelopen weekend traditiegetrouw het roeiseizoen met de tweedaagse Winterwedstrijden op het Schiekanaal. In totaal verschenen er 220 ploegen aan de start van de vijf kilometer lange race.

“Een topweekend, ondanks alle regen”, vond toernooicommissaris Willemijn Pelser. Zaterdag vielen de weersomstandigheden relatief nog mee, maar zondag zorgde een sterke en stevige tegenwind naast de voortdurende regenval vooral in het laatste blok voor ‘bizar slechte’ eindtijden, voorzover de boten erin slaagden over de finish te komen. Het weerhield de twee zonder stuurman van Proteus, Thomas van der Heijden en Sytse Leenstra, er niet van om in de allerlaatste race de snelste tijd neer te zetten in het nieuwelingenveld. ‘Met mooie klappen wisten zij zich door de storm heen te knallen en zetten ze de rest van het veld op een paar seconden afstand’, aldus het juichende verslag op de verenigingssite. Het was een van de vier blikken die getrokken werden (roei-jargon voor een gewonnen race) door leden van de organiserende vereniging. Tegenhanger Laga won met een vier met stuurman het nieuwelingenveld. Daarnaast wist het tweetal Pluymakers/Brenkman blik te trekken bij de veteranen twee-zonder.
Tijdens diezelfde regenachtige zondag werd in de droge hal van het sportcentrum het Delftse Tegeltjestoernooi afgewerkt van studentenschermvereniging Delft Fencing Club. Het evenement telde 64 deelnemers, onder wie enkele Duitsers en Belgen. Op het onderdeel degen werkten DFC’ers Nico Speelma en Rik Adema een spannende finale af. De eerste wist in de eindfase een achterstand om te zetten in een 15-13 zege. Op de sabel kwam Boudewijn Wisse als beste Delftenaar uit de bus. Hij werd zevende.
Dan speelden zich een weekend eerder ook nog twee NSK’s af in Delftse contreien. In het Kerkpolderbad stond Wave borg voor de organisatie van het studentenkampioenschap zwemmen. Van de diverse te behalen medailles gingen er vijf naar leden van Wave. Gerdien de Jong, na haar honderd meter rugslag in het bezit van alle clubrecords, won goud op de vijftig meter vrije slag door 0,4 seconden eerder aan te tikken dan de nummer twee. Op de dubbele afstand pakte zij ook nog eens zilver. Mo Liems (zilver op de vijftig meter vlinder, brons op vijftig meter schoolslag) en Victor den Heijer (brons op de honderd meter rugslag) veroverden eveneens podiumplekken.
In de Delftse Hout deden negentig hardlopers hun best tijdens het NSK korte en lange cross. “Het parcours lag er goed nat bij en alle afstanden waren druk bezet”, vatte organisator Rob Mulders de omstandigheden samen. Alleen bij de korte cross heren, over 4,6 kilometer, was er Delfts succes. Bert van Veen van De Koplopers/Delvers kwam na 20.02 minuten als derde binnen. Dat was slechts vier seconden na Sam Krop (TU Eindhoven) en 22 seconden later dan Jan Roos van de Universiteit van Wageningen.

Het is woensdag 13 mei 2009, een bijzondere dag in de geschiedenis van Arizona State University. Het is de dag waarop president Barack Obama in eigen persoon de afstudeerders van 2009 komt feliciteren. Zeventigduizend bezoekers wachten in een volgepakt Sun Devil stadion in spanning op wat komen gaat. Op het veld in het midden van het stadion zitten de gelukkige studenten, achtduizend kastanjebruine toga’s en baretten, die tijdens deze Commencement Day hun bul mogen ontvangen. Dan komt de presidentiële colonne voorrijden. Onder luid gejuich van de toeschouwers betreedt de president het podium. De studentenmassa golft op en neer.
Na een korte introductie van collegevoorzitter Michael Crow neemt Obama het woord. Hij richt zich tot de studenten. Hij feliciteert ze, natuurlijk, maar hij vertelt ze ook dat hun werk nog niet gedaan is. Dat het echte werk nu eigenlijk pas begint. En dat het niet eenvoudig is om in deze tijden van crisis je loopbaan te beginnen, maar misschien juist daarom wel een uitdaging, ja, een voorrecht. Want, zo zegt de president, het is de nieuwe generatie die op dit kritieke punt in de geschiedenis de weg uit het dal moet zien te vinden.
Obama waarschuwt de studenten hun toekomstige succes niet af te meten aan hun salaris of hun aanzien op het werk. De president verguist de ‘mij eerst’ benadering van succes in het leven, en benadrukt het belang van dienstbaarheid aan de gemeenschap. Hij verhaalt van de pioniers, jonge avonturiers die Amerika met wilskracht en volharding van de grond af hebben opgebouwd. Van de helden van de Amerikaanse revolutie die zich niet langer neerlegden bij de wil van de bezetter, maar vochten voor hun vrijheid. Zijn boodschap is duidelijk: be the change you wish to see. De studenten veren op, klaar om de uitdaging aan te nemen.
Ook de menigte op de tribune raakt langzaam in de ban van Obama. Hoe langer hij zijn betoverende woorden over het publiek uitspreekt, hoe meer een diep, bijna religieus geloof in verandering zich van de toeschouwers meester maakt. We zijn er allemaal van overtuigd: dit is zonder twijfel het kritieke moment, het keerpunt in de geschiedenis. Het gebeurt hier, nu. En wij maken er deel van uit. Be the change you wish to see.
Het is pure demagogie, maar voor deze volksmennerij hoeft niemand bang te zijn. Obama verspreidt immers geen haat, maar zelfopoffering en naastenliefde. Hij vraagt ons niet hem te volgen, hij vraagt ons zelf de leiding te nemen. En bovenal: dit is geen opgelepelde mooipraterij. Zijn boodschap komt recht uit zijn hart. Obama is de belichaming van de visie die hij uitdraagt. Hij is die verandering.
De ellenlange rijen voor de metaaldetector bij de ingang, het urenlange wachten in de brandende zon, de oneindige lijst met namen van alle afstudeerders, het was het allemaal waard. Want voor iedereen die hier vanavond aanwezig was, ook voor deze nuchtere Hollander, heeft het leven net een beetje meer zin gekregen. ‘God bless you, and God bless the United states of America.’

Drs. Daan Schuurbiers is onderzoeker bij de werkgroep biotechnologie en maatschappij.  

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.