Studentenvoetbalclub Ariston’80 richt zich ook dit seizoen weer op een plaats in de nacompetitie. De vierdeklasser haalt de play-offs vrijwel jaarlijks, om dan alsnog – en meestal in de laatste fase – uitgeschakeld te worden.
“We willen toch weer dat doel voor ogen houden”, verklaarde vice-aanvoerder Thijs van Campen, die blijft geloven in mogelijke promotie naar de derde klasse: “We staan maar drie punten achter op nummer drie en we hebben nu een van de sterkste selecties van de afgelopen jaren.” Dat dat laatste niet helemaal aan de stand is af te lezen erkent Van Campen. In de eerste negen competitieduels werd toch vier keer verloren. “Dat is eigenlijk gek. Van elke nederlaag begrijp ik niet goed waarom we die wedstrijd niet wonnen, omdat we best goed speelden.” Afgelopen zaterdag werd het laag geplaatste vv Marine in Delft vakkundig opzij gezet, al kwam de eerste treffer van Ali Mousivand wat gelukkig tot stand. Na de rust werd de voorsprong door Bart Noordstrand uitgebouwd tot 3-0. Een verdiende zege in de ogen van Van Campen: “Marine heeft geen enkele volledige kans gehad.”
Dat de mist die zich een dag later voordeed zo zijn voordelen kan hebben, ondervonden de hockeyers van DSHC. Omdat de onderlinge strijd tussen de twee concurrenten Cartouche en Zwart-Wit werd gestaakt vanwege het slechte zicht, nestelden de Delftse studenten zich aan kop van de eerste klasse B. Blijkbaar was de mist in Delft minder dik dan elders, want het thuisduel met HDS werd helemaal uitgespeeld en met 4-2 gewonnen.
Het duurt naar verwachting nog even, tot juni 2012, maar dan zal de al jaren gewenste, nieuwe Olympische roeibaan bij Zevenhuizen in gebruik worden genomen. Het moet de thuisbasis worden van het Rowing Talent Center Zuid-Holland. Een Engelse naam voor een instantie die talentvolle Nederlandse roeiers met Olympische aspiraties, van onder meer Laga en Proteus, de mogelijkheid gaat bieden om onder begeleiding van topcoaches te trainen en opgeleid te worden. ‘Doel is om de meest succesvolle regio van Nederland te worden in de roeisport en internationaal – het liefst Olympisch – te scoren’, aldus het persbericht. Onder de vlag van RTC slaan de genoemde Delftse en twee Rotterdamse roeiverenigingen de handen ineen met de Stichting Rotterdam Topsport, de nationale roeibond en de TU Delft. Op 2 december houdt RTC Zuid-Holland een zogeheten kick-off in het Sportcafé van de TU, met interessante sprekers.
Tips? Jimmy.tigges@hetnet.nl
Bodemas
Dr. Lenka Muchová ontwikkelde bij Civiele Techniek en Geowetenschappen een nieuwe manier van scheiding voor bodemas, de as die na verbranding van huisvuil overblijft: nat in plaats van droog. Ze promoveerde afgelopen maandag op haar onderzoek. De betere scheiding pakt positief uit voor kosten en voor milieu, stelt Muchová die een proefopstelling bouwde bij het Afval Energiebedrijf Amsterdam. Metalen zijn beter te recyclen en mineralen zijn minder vervuild waardoor ze breder toepasbaar zijn als secundair bouwmateriaal.
Nieuwe decaan
Dr.ir. Rob Fastenau is per 1 januari 2011 de nieuwe decaan van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). Hij volgt prof. Daan Lenstra op, die op 1 november met prepensioen ging. Fastenau studeerde natuurkunde aan de TU. Na zijn promotie werkte hij als onderzoeker en onderzoeksleider bij Philips Research en Sunnyvale, Californië. In 1995 stapte hij over naar Philips Electron Optics, dat samenging met het Amerikaanse FEI Company. Bij deze marktleider in elektronenmicroscopen was hij de afgelopen tien jaar directielid. Fastenau was intensief betrokken bij het oprichten van de microscopiegroep van de Kaust Universiteit in Saoedi-Arabië en van NeCEN, het Netherlands Centre for Nanoscopy. Hij was medeoprichter van het High Tech Systems Platform en lid van de executive boards van de strategische innovatieprogramma’s Point-One en van CTMM, het Center for Translational Molecular Medicine.
Overstromingsrisico
De nadruk op klimaatverandering als mogelijke oorzaak van toenemende overstromingsrisico’s leidt af van veel ernstigere factoren, zoals bodemdaling, erosie, sedimentatie en een slechte organisatie van het waterbeheer. Dat stelde prof. Sybe Schaap, tevens Eerste Kamerlid voor de VVD en voormalig dijkgraaf van het Waterschap Groot Salland, in zijn intreerede afgelopen woensdag.
Draagvlak
Hoe om te gaan met de boze burger? Geïnspireerd door het burgerprotest in Barendrecht (CO2-opslag) en Urk (windmolenpark) heeft communicatiespecialist ir. Remco de Boer geanalyseerd waar het fout gaat tussen plannenmakers en burgers. Vaak beseft men dat steun van de bevolking nodig, maar men weet niet hoe die te winnen. In De Ingenieur doet de Boer zijn aanpak uit de doeken: argumenten, empathie en daadkracht.
Rubiconbeurs
Wetenschapsfinancier NWO geeft 31 pas gepromoveerde wetenschappers een Rubiconbeurs om onderzoek in het buitenland te doen. Eén van hen is dr.ir. M. Poot van de TU Delft. Hij vertrekt naar het nanodevices laboratory van de Amerikaanse universiteit Yale. Poot gaat daar onderzoeken hoe de overgang tussen de klassieke en de quantumwereld plaatsvindt door kleine trillende balkjes af te koelen tot vlak boven het absolute nulpunt. Mogelijk worden de Rubiconbeurzen in 2011 voor het laatst uitgereikt. Het voortbestaan van het Rubiconprogramma is onzeker sinds het kabinet het van de begroting heeft afgevoerd. D66 heeft in de Tweede Kamer een amendement ingediend voor de instandhouding van het programma. Daar wordt donderdag 16 december over gestemd.
Comments are closed.