Campus

Sport

Het waren geen optimale, maar wel redelijke weersomstandigheden die de roeiers vorige week woensdag ondervonden tijdens de Ringvaart Regatta. Het organiserende Laga toonde zich bij monde van Roel Rutgers uiterst tevreden: “Van de 119 gestarte boten vielen er maar vijf af.

Dat is bijzonder weinig.” Een enkeling moest het onderweg opgeven omdat de spieren te veel protesteerden tegen de combinatie van kou en inspanning. Het honderd meter lange parkoers leidde vanaf de Kaag bij Leiden over de Ringvaart rond de Haarlemmermeer, terug via de Kaag naar Delft. De wind (kracht vier) zorgde op de Kaag voor hinderlijke golfslag. Toch zette de winnende boot, een dubbelvier van Laga, een snelle tijd neer. Het kwartet Van Schoten, De Jong, Van Helden en Brenkman kwam na 6.59.04 uur over de finish. De beste eenling was skiffeur Arie Muijlwijk die met 8,02.38 de op twee na snelste tijd roeide. De snelste vrouwenploeg, een acht uit Utrecht, liet een tijd van 9,23.10 klokken.
In het eerste meiweekend trotseerde ook het Delft Challenge Team de woeste golven. Het leverde de zeilende TU-studenten, onder leiding van schipper Bert Schandevyl, de winst op in het studentenklassement van de Grand Prix Atlantique. Het resultaat na vier zware racedagen voor de kust van het Bretonse Pornichet was volgens Jaap van Rijckevorsel een gevolg van “een zeer goede bootsnelheid, constante prestaties en mentale veerkracht”. In het totaalklassement eindigden de Delftenaren als zesde. Eind juni begint het team aan de zeilvariant van de Tour de France.
Judoka en bouwkundestudente Karin van Dijk verraste in het afgelopen weekend door in Londen op de British Open de bronzen medaille te bemachtigen. De eerste partij, tegen de latere winnaar Thorel uit Frankrijk, ging verloren. “Het was mijn eerste internationale toernooi na een lange tijd. Ik had moeite om weer in het wedstrijdritme te komen en verloor uiteindelijk door een overname”, verklaarde Van Dijk haar nederlaag. Via de herkansing drong ze nog wel door tot de kleine finale, waarin de Duitse Delorme tegenover haar stond. “Ik kreeg twee straffen voor inactiviteit, maar liet me niet gek maken en gooide haar vol punt”, waarmee het brons binnen was.
Voor de hockeyers van Dopie en DSHC zal de jaargang 2009-2010 niet bepaald de boeken ingaan als het meest glorieuze seizoen in de geschiedenis. De degradatie van beide hoogste dameselftallen stond al eerder vast. Op de laatste speeldag viel ook het doek voor de heren-1 van DSHC. Winst op stadgenoot Ring Pass zou voldoende zijn om zich te handhaven in de eerste klasse. De bezoekers gaven de punten op het sportcentrum echter niet cadeau en wonnen met 5-3. Omdat beide directe concurrenten MOP en IJsseloever wonnen, eindigde DSHC onder de degradatiestreep. Lichtpuntje waren de Dopie-mannen, die dankzij hun eindsprint aan degradatie ontkwamen.

“Neem wat extra hygiënemaatregelen. Regelmatig handen wassen. Als je hoest: zakdoek voor de mond en die meteen weggooien. En ben je ziek? Blijf thuis en waarschuw je huisarts. Dan gaat de rest vanzelf.”

Ron Massink somt het voor de zekerheid nog maar even op. Hij is allerminst in paniek of zelfs maar ongerust. Voorlopig manifesteert de Mexicaanse griep zich als een vrij normale griep. Wel is de TU alert en werken alle directies eendrachtig samen om de zaak aan te pakken. “Grote probleem van deze griep is: hij verspreidt zich snel.”

Pandemieplan

Massink realiseert zich dat de studenten en de TU-campus bij een pandemie allerminst eilanden zijn die ervan gevrijwaard zullen blijven. Dus was het niet meer dan logisch dat de TU een pandemieplan zou opstellen. Het zat eigenlijk al in de pen voordat de Mexicaanse griep opdook, bekent Massink. “We hebben een crisisplan en als onderdeel daarvan moet je een pandemieplan hebben. De H1N1-griep was aanleiding om dat wat te versnellen.”

Of het plan ook werkelijk uit de kast moet worden getrokken, betwijfelt Massink. “We verwachten, net als de rest van Nederland, dat het wel zal meevallen. Maar je moet voorbereid zijn op eventualiteiten. Het pandemieplan voorziet daarom in een aantal scenario’s afhankelijk van het aantal zieken en de snelheid waarop de ziekte zich verspreidt.”

Bescherming en continuïteit

Massink: “Bij elk scenario horen twee soorten maatregelen: bescherming van de medewerkers en studenten en continuïteit van de organisatie.” Met dat laatste doelt hij niet op de colleges. “Stel dat iedereen ziek is, dat we de deuren van de TU moeten sluiten, dan moeten bepaalde onderzoeken doorlopen omdat anders jaren onderzoek weg is. En bijvoorbeeld de kernreactor moet veilig achtergelaten worden.”

Het pandemieplan voorziet in drie scenario’s: het light-scenario, het mid-scenario en het worst-scenario. Aan de hand van gegevens van onder meer het RIVM, het huisartsennetwerk, de GGD en ziekmeldingen bij P&O wordt beoordeeld hoe ernstig de situatie is en welk scenario van kracht is.

Maatregelen

Bij het lichte scenario gaat het volgens Massink om ‘lokaal af te handelen’ acties, zoals thuisblijven bij ziekte, vaker handen wassen en het vaker schoonmaken van leuningen en handgrepen. Bij het mid-scenario komt het crisisteam bijeen en worden onder meer niet-primaire activiteiten als feesten en culturele bijeenkomsten afgeblazen.

Als meer dan een kwart van de TU-populatie ziek is, is het tijd voor het worst-scenario. “Dan is het crisisteam dagelijks bijeen, stoppen activiteiten en gaan de deuren dicht.”

Afhankelijk van de situatie kan het voorkomen dat een hoogleraar geen les meer geeft voor een zaal maar voor de camera en dan via collegerama is te volgen. Ook is er op ict-gebied al rekening mee gehouden dat er bij een groot aantal zieke medewerkers veel meer vanuit huis gewerkt kan worden.

Studentenverenigingen

De diverse studentenverenigingen hebben inmiddels ook maatregelen getroffen om een snelle verspreiding van de griep te voorkomen. Zo checkte het Delftsch Studenten Corps tijdens de Owee en de introductie bij de eerstejaars de temperatuur. Daarvoor waren volgens het DSC speciaal thermometers ingekocht. Regel was dat eerstejaars bij wie de temperatuur boven de 38 graden was opgelopen, naar huis werden gestuurd.

DSC-bidon

Ook werden mensen die zich meldden bij de medische commissie van het DSC omdat ze zich niet goed voelden getemperatuurd. Alle eerstejaars kregen van het DSC een eigen bidon, zodat niet meerdere mensen een beker, glas of bidon hoefden te delen.

Daarnaast hebben alle DSC-leden per mail een bestand met tips en informatie gekregen rond de Mexicaanse griep en zijn de corps-huizen bezocht. Aangeraden werd de handen vaak en met zeep te wassen en ze af te drogen met een papieren handdoek die meteen moet worden weggegooid. Wie ziek is, moet thuis blijven. Niezen moet in de elleboog en gepleit werd voor een goede hygiëne in huis.

Sint Jansbrug

Bij Sint Jansbrug werden soortgelijke maatregelen getroffen. Tijdens de Owee is op advies van de studentenarts via briefjes in het pand aangegeven dat de handen extra vaak gewassen moeten worden. Mensen met verhoging of andere griepsymptomen werden aangesproken en tijdelijk niet toegelaten.

Over het beleid voor de komende maanden gaat Sint Jansbrug nog in beraad. Volgens een woordvoerder worden waarschijnlijk dezelfde maatregelen voortgezet. Daarnaast verwacht hij dat alle leden een mailing gaan krijgen met tips over preventie en uitleg over het toelatingsbeleid op de sociëteit. Ook wordt gedacht aan extra schoonmaakmaatregelen en zal er regelmatig contact zijn met de studentenarts en andere deskundigen over eventuele aanvullende maatregelen.

Virgiel

Virgiel heeft al in de zomervakantie aan alle leden tips gegeven over te nemen hygiënemaatregelen, zoals handen wassen en hoesten in de elleboog. Ook daar werden op de toiletten posters met tips opgehangen en is de schoonmaak geïntensiveerd. Tijdens de Owee is extra gelet op ventilatie en is leden gevraagd zich te melden als ze ziek zijn en vervolgens thuis te blijven. Bij de elektronische inschrijving door de nieuwe eerstejaars zijn de toetsenborden elke 10 minuten gedesinfecteerd.

In de kennismakingstijd – ‘toch een periode waarin de weerstand vaak wat lager wordt’ – heeft Virgiel ‘geïnvesteerd om het besmettingsrisico te verminderen’. Er is meer gelegenheid geboden om voldoende te kunnen slapen, er werd meer geventileerd en ook de ruimte tussen de slapenden was ruimer dan normaal. Elke dag zijn vitaminepillen uitgedeeld en tijdens de kennismakingsperiode waren alcohol en genotsmiddelen verboden.

Via ‘schoolse commando’s’ zijn hygiënemaatregelen als hoesten in de elleboog aangeleerd. Tot en met donderdag 27 augustus zijn bij Virgiel acht eerstejaars naar huis gegaan of gestuurd vanwege griepverschijnselen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.