Campus

Sport

Zondagavond leden de waterpoloërs van Wave alweer de zesde nederlaag. De nummer twee van de ranglijst WZC verliet het Delftse Kerkpolderbad met een 9-4 zege.

“We wisten dat het een zware pot zou worden”, aldus de Delftse midvoor Rolf Bilderbeek, “maar we gingen er toch vol tegenaan.” Dat gold echter nog niet voor het eerste kwart van de wedstrijd. Door slordig verdedigden stond zijn ploeg vrij snel op achterstand. De studenten kwamen het in deze periode gemaakte verschil van vier doelpunten niet meer te boven. “In de overige drie kwarten hebben we veel beter verdedigd, maar het gat was al geslagen.” Dat het een moeilijk seizoen is voor Wave heeft zo zijn oorzaken, legt de spits uit. “Er zijn een stuk of drie, vier spelers vertrokken waarvoor tijdens de Owee nauwelijks nieuwe in de plaats zijn gekomen. Daardoor hebben we mensen uit het tweede en derde moeten doorschuiven.” Toch ziet Bilderbeek de zaken niet somber in. “De onderste zes ploegen uit de ranglijst zijn aardig aan elkaar gewaagd. We lijden geen nederlagen met grote cijfers.” Om niet te degraderen uit de eerste districtsklasse moet Wave minimaal één ploeg onder zich houden. Dat zou bijvoorbeeld De Kempvis 3 kunnen zijn. De club waarmee Wave de onderste plaats nu deelt en de enige waarvan tot nu toe gewonnen werd. De hulp van een coach kunnen de Wavers daarvoor ongetwijfeld gebruiken. “We hadden er een, maar die is weer weg. We zijn heel druk op zoek naar een nieuwe coach.”
Een andere hekkensluiter zag zijn positie zondag evenmin verbeterd. Op een van de hockeyvelden van het sportcentrum leed Dopie opnieuw een nederlaag, zij het een nipte: 2-3. Dit keer ging Gouda er met de drie punten vandoor. De Virgiliaanse rodelantaarndragers hadden niet alleen zichzelf een dienst kunnen bewijzen door te winnen van de subtopper in de tweede klasse, maar daarmee ook een directe concurrent van hun Delftse medestudenten van DSHC punten kunnen afsnoepen. De corpsploeg zelf liet het dit keer liggen bij Ommoord (2-3 verlies), maar behield desondanks haar koppositie.
Ook de voetballers van Taurus vonden zichzelf na zondag terug op de allerlaatste plaats. Net als bij Dopie deed de studentenploeg in Vlaardingen het helemaal niet slecht tegen een hoogvlieger. Tegenstander CWO, de nieuwe koploper, won met slechts 1-0. De Delftse studentenploeg zag zich onderin voorbijgestreefd door het winnende Hargasport. Eén troost: de vierde klasse is de laagste afdeling voor standaardteams. Daaruit degraderen is onmogelijk.
Degraderen lijkt ook per definitie onmogelijk voor de damesrugbyploeg van Thor. Toch verkeren de vrouwen in de onderste regionen van de ereklasse. Het goede nieuws is dat zij zich zondag revancheerden voor twee recente nederlagen van formaat door in Nijmegen met 10-10 te remiseren tegen The Wasps.

Civiele Techniek & Geowetenschappen (CiTG) krijgt niet twee reorganisaties over zich heen. “Het is niet de bedoeling dat herijking nog eens over civiel heen dondert”, antwoordde collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg op de vraag van de ondernemingsraad (or) of de reorganisatie bij de afdeling bouw niet is ingehaald door de collegebrief over proces herijking.

In deze brief geeft het college faculteiten de opdracht om in 2011 een nulbegroting te hebben en na te gaan hoe ze kunnen bezuinigen (‘flexibiliseren’) als ze tien procent minder geld vanuit de overheid krijgen. De or noemt dit een reorganisatie, maar volgens het college is dat niet zo bedoeld.

Het vernieuwingsplan voor CiTG (niet te verwarren met de reorganisatie bij de afdeling bouw) is volgens het college een voorloper van wat de rest van de universiteit wacht met proces herijking. “Of dat tot reorganisaties gaat leiden, zien we dan weer”, zei Van den Berg.

De or noemde het ontoelaatbaar dat het reorganisatieplan bij civiel zich toespitst op de afdeling bouw. Die vertoont verwantschap met de faculteit Bouwkunde, maar daar is volgens de or geen invulling aan gegeven, terwijl in het vernieuwingsplan wel wordt gekeken naar samenwerking met Bouwkunde.

Dat vernieuwingsplan, zo stelt de or, is tot stand gekomen zonder communicatie met de achterban. “Vrijwel het gehele corps van hoogleraren is collectief buitengesloten”, zei or-lid Hans van Schagen. “Draagvlak ontbreekt.” Decaan Louis de Quelerij bestreed dat. “Er is wel degelijk met hoogleraren gesproken. Dat niet iedereen er gelukkig mee is, is voorspelbaar.”

De Quelerij zei niet te begrijpen dat de or nog vragen heeft over de financiële onderbouwing voor de reorganisatie. Hij verwees naar een financiële analyse van de afgelopen vijf jaar. Na lang aandringen bij de collegevoorzitter kreeg de or toestemming om Daan Hoogwater – oud-voorzitter van de or-commissie financiën – te laten uitzoeken hoe het zo ver heeft kunnen komen bij civiel.

Volgens Van den Berg heeft dat laatste echter alles te maken met de manier waarop het geld van de overheid bij de universiteit wordt uitgedeeld. Hij zei beducht te zijn voor gezoek in het verleden en noemde dit ‘zonde van de tijd’.

Bovendien zouden de financiële gevolgen van het niet tijdig tijdschrijven al zijn uitgezocht en met afdelingsvoorzitters doorgepraat. Vier van de vijf afdelingsvoorzitters schreven afgelopen zomer in een brief aan De Quelerij dat een correct beeld van de financiële situatie bij civiele techniek ontbreekt door haperende tijdregistratie.

Tot slot bracht de or naar voren dat bij civiel al aan acht mensen is gevraagd te vertrekken. Van den Berg antwoordde daarop dat het niet is toegestaan mensen al te benaderen voor een afvloeiingsregeling als er geen besluit is. “Als mensen nu al geconfronteerd worden met aanbiedingen dan hoort dat niet.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.