Campus

Sport

Commotie rond de slotseconden van de schaakpartij tussen TU-student Martin Glimmerveen (rating 2067) en internationaal grootmeester (IM) Willy Hendriks (2422).

De twee troffen elkaar zaterdag aan het eerste bord, tijdens de competitiewedstrijd tussen DSC (Delftsche Schaakclub) en De Toren uit Arnhem. In een fase waarin er nog een beperkt aantal seconden op beider klokken stond, sloeg Hendriks het remiseaanbod van de TU-student af. Hij speelde vervolgens niet constructief op winst, maar deed ogenschijnlijk louter razendsnelle zetten met het doel om zijn Delftse tegenstrever als eerste ‘door de vlag te jagen’ en zo een vol winstpunt binnen te slepen. ‘Uitvluggeren’, in vakjargon. De arbiter doorzag de plannen van Hendriks en beoordeelde de partij als remise, nadat Glimmerveen door zijn tijd heen was. “De adrenaline zat tot in het puntje van mijn neus en tenen”, verklaarde Glimmerveen, die dacht verloren te hebben, op de forumpagina van de clubsite zijn nogal opgewonden gedrag na afloop. “Ik was bovendien geïrriteerd dat een IM zo puur op tijd speelt en dan krijg je ook nog de reactie van een aantal Toren-spelers meteen er overheen. Daardoor had ik niet meteen door dat de arbiter definitief remise besloot. Wel een beetje dom.” Mede door de winstpartij van medestudente Talitha Munnik won DSC de wedstrijd met 5-3, ondanks de afwezigheid van de twee belangrijkste pionnen Joram op den Kelder (ook TU) en Marten Wortel (oud-TU). Het ‘jeugdige gezelligheidsteam’, zoals dat op de site gepresenteerd wordt, doet na vier speelronden volop mee om de bovenste plaatsen in de 2e klasse D.

Strijd om de bovenste plaatsen was er ook tijdens het NK indoorroeien in de Amsterdamse Sporthallen Zuid. Hoewel er nationale titels waren te behalen, ontbraken zaterdag in de hoogste categorie de absolute toppers. Zij genieten nog altijd van een rustpauze na het WK in Nieuw-Zeeland. De subtoppers werkten zich wel in het zweet, wat voor Lagaaier Marien Ruppert een derde plaats opleverde bij de senioren-A. Zijn eindtijd van 5:54.5 lag vier seconden onder zijn ergometerrecord. Proteus-roeier Arnoud Greidanus onderstreepte zijn olympische ambities met de winst bij de lichte heren in 6:16.6. De senioren-B Daan Heskes (Laga, 6:07.1) en Ellen Hogerwerf (Proteus, 6:59.3) veroverden beiden brons en de talentvolle eerstejaarsacht van Laga waren blij met hun tweede plaats als ploeg.

Het vreugdepeil van de ijshockeyers van Firebirds zal in de nacht van zondag op maandag een heel stuk lager zijn geweest. De Delftse corpsstudenten keerden diep in de nacht terug vanuit Groningen, alwaar zij vanaf 21.45 uur (!) tegen de plaatselijke Bulldogs hadden aangetreden. Een niet al te prettige ervaring, want de Delftse studentenploeg kreeg er met 20-0 van langs. De middenmoter blijft daardoor een plaats innemen in het rechterrijtje van de studentenijshockeypoule.

Delft is een van de drie deelnemers in de vennootschap. Andere partners zijn de gemeenten Delft en Rotterdam. Met de oprichting is volgens Marco Waas, namens de TU een van de trekkers van het project, een belangrijke stap gezet. Niettemin zal de zichtbare ontwikkeling van het 160 hectare grote gebied nog even op zich laten wachten.

Met de start van de NV is de eerste fase van het anderhalf jaar geleden gestarte initiatief afgesloten. “Onder leiding van directeur Willem Trommels heeft een bureau namens de drie partners een strategie geformuleerd. Nu de NV is opgericht zal het bureau zich de komende tijd toeleggen op marketing, positionering en het aantrekken van investeerders”, aldus Waas.
Dat is in zijn ogen wel toevertrouwd aan Trommels. “Hij is zo’n vijftien jaar lang verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling van het Airport City-concept van Schiphol.” Het is volgens hem niet de bedoeling dat de TU of de andere twee aandeelhouders grote sommen gaan investeren.
Science Port Holland bestaat uit de drie deelgebieden: Technopolis, Rotterdam Business & Science Park en Rotterdam Airport. Samen vormen zij het hart van de A13 Kennisboulevard, dat de komende jaren moet uitgroeien tot een kennispark waar innovatieve nationale en internationale bedrijven en instellingen zich vestigen. Voor en met die bedrijven wil de TU in de toekomst onderzoek gaan doen.

“Science Port Holland moet uitdrukking geven aan de ambities van de TU op het gebied van onder meer biotechnologie, klimaat en duurzaamheid”, licht Waas toe. “Het sluit daarmee aan op de vier Delft Research Initiatives.” Dat zijn energie, infrastructuur, leefomgeving en gezondheid. Volgens Waas loopt het – zeker gezien de huidige economische trend – nu al goed met het aantal contacten met potentiële klanten voor het science park.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.