De Utrechtse studentenunie Vidius heeft een manier gevonden voor aankomende masterstudenten om volgend studiejaar toch nog een basisbeurs te kunnen ontvangen: schrijf je tijdelijk in voor een master die inschrijven vóór 1 september 2015 toestaat en stap daarna over naar de studie die je eigenlijk wilde doen.
Eén van de mogelijke routes loopt via de TU.
Vidius doet dit plan uit de doeken op de website van DUB Nieuws. Voorzitter Isabelle Beelen beaamt daar dat het bedenkelijk is om studenten aan te zetten zich in te schrijven voor een studie waarvan ze op voorhand weten dat die ze niet afmaken. “Maar we vinden het oogpunt van de studenten belangrijker. Zij hebben een leenstelsel gekregen dat ondoordacht is en dit laat zien hoe verwarrend de nieuwe situatie is voor studenten.”
Volgens Beelen kunnen studenten die hun bachelordiploma op tijd op zak hebben een ‘willekeurige studie’ kiezen en zich een maand later weer uitschrijven. “Zo behoud je het recht op een basisbeurs, ook als je na de zomer met een andere studie begint.”
Eén van de mogelijke routes die studenten kunnen bewandelen, loopt via de TU Delft. De TU schrijft studenten elke eerste van de maand officieel in. Wie zijn laatste tentamens in juni haalt, begint officieel op 1 juli aan de master. Ook als de colleges pas in september van start gaan. Dat doet de universiteit al jaren.
Jeroen Delfos, voorzitter van de Delftse studentenraad, is niet te spreken over het idee van Vidius. “Persoonlijk vind ik dit niet oké. Al het geld dat naar een spookstudent gaat, is geld dat niet naar kwaliteitsverhoging van het onderwijs kan gaan. Daarnaast vind ik het principieel fout om de keuze te bieden, aangezien de wet volgens de procedures is goedgekeurd waar wij in Nederland achter staan. Deze wet opzettelijk omzeilen, vind ik daarom afkeurenswaardig.” Het ministerie van Onderwijs geeft op de site van DUB Nieuws een mildere reactie. “Iedereen die voor 1 september 2015 begint met studeren, heeft recht op de basisbeurs.”
Het Delftse college van bestuurslid Anka Mulder sluit zich bij de reactie van het ministerie aan. “Er is een wet aangenomen, waardoor studenten die zich vanaf 1 september in de master inschrijven onder het leenstelsel vallen. Studenten die zich voor die datum inschrijven, vallen onder het huidige stelsel. Dat is hun recht. Voor onze eigen studenten is het mooi dat wij dit systeem van inschrijvingen hebben, want ze weten dat ze nog kunnen proberen om hun bachelordiploma te halen.”
Andere studenten die aan de vooropleidingseisen voldoen, zijn net zo goed welkom, benadrukt Mulder. “Daarbij hopen wij uiteraard dat ze daadwerkelijk bij ons komen studeren. De TU Delft is niet de enige universiteit die doorlopende inschrijvingen kent. Ik denk niet dat veel studenten naar ons zullen switchen vanwege het leenstelsel.”
De Utrechtse studenten zijn niet de enige die zoeken naar mogelijkheden om nog één lichting studenten het leenstelsel te besparen. De studentengeleding van de Maastrichtse universiteitsraad wil van het college van bestuur van de Limburgse universiteit weten of de komende lichting studenten, vooral ook de bachelors, niet in al augustus kunnen worden ingeschreven. De studenten beweren dat onder meer de TU Delft dat overweegt.
Volgens Jeroen Delfos klopt dat niet, wat overigens ook het Maastrichtse universiteitsblad Observant al meldt. Delfos vindt het kortzichtig van zijn Maastrichtse collega’s. “Ik denk niet dat het ministerie het zou toelaten als het collegejaar eenmalig per 1 augustus begint om het leenstelsel te omzeilen. De haalbaarheid van zo’n plan lijkt me nihil.”
Hij is niet van zins om een vervroegd begin van het collegejaar voor te stellen aan het Delftse college van bestuur. Dat heeft nog een reden, namelijk dat zo’n vervroegd begin wel eens veel meer studenten zou kunnen trekken dan normaal. “En de capaciteit van de TU is al niet zo groot.”
Comments are closed.