Science

Spanning om uitwisselings- en onderzoeks budget EU

Door de moeizame onderhandelingen over de meerjarenbegroting van de EU staan de budgetten van de Erasmusbeurzen en onderzoeksprogramma Horizon Europe op losse schroeven.

Minder geld naar Brussel betekent ook minder geld uit Brussel.

De lidstaten van de Europese Unie onderhandelen momenteel over hoeveel geld ze de komende zeven jaar via Brussel willen uitgeven. De oostelijke en zuidelijke landen willen dat er zo veel mogelijk geld naar Brussel gaat. Maar Nederland – als nettobetaler – wil juist bezuinigen op de EU. Het trekt samen op met Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Duitsland. Ze worden in Brussel de stingy five genoemd, de gierige vijf.


Onder druk

Minder geld naar Brussel betekent ook minder geld uit Brussel. Onder meer de budgetverhoging van het Erasmus-programma staat onder druk. De Europese Commissie wil het budget verdubbelen: van vijftien naar dertig miljard euro tussen 2021 en 2027. Daardoor zouden twaalf miljoen studenten en wetenschappers kunnen uitwisselen via Erasmus+, drie keer zoveel als in de afgelopen zeven jaar.

Eigenlijk moet het budget verder omhoog, zei Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen afgelopen zomer bij haar sollicitatie in het Europees Parlement: van vijftien naar 45 miljard, iets wat het Europees Parlement ook wil. Omdat de vrees bestaat dat zelfs de verdubbeling er niet komt, heeft het Europees Parlement de onderhandelingen over Erasmus+ nu stilgelegd.


Onderzoeksbeurzen

Ook over het budget van Horizon Europe wordt flink gesteggeld. Uit dat onderzoeksprogramma worden onder meer de wetenschapsbeurzen van de Europese Onderzoeksraad betaald, waar Nederland flink van profiteert. Het Europees Parlement wil 120 miljard euro uittrekken voor de komende zeven jaar. De Europese Commissie stelde 94 miljard voor, maar de vrees is nu dat het hooguit 75 miljard wordt – vergelijkbaar met het huidige budget.

Initiative for Science, een onafhankelijk Europees wetenschapsplatform, heeft een petitie online gezet om het belang van Horizon Europe te onderstrepen en de regeringsleiders op te roepen een ambitieuzer budget ter beschikking te stellen. Op 20 februari komen de leiders weer bij elkaar.


HOP, Simon Trommel

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Do you have a question or comment about this article?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.