Education

Spanning in De Engelenbak

Spanning in studentenhuis De Engelenbak. Het zou namelijk zo maar kunnen dat het huis op 20 mei wordt uitgeroepen tot Studentenhuis van het jaar 2010.

De universiteiten zien het aantal vooraanmeldingen met een kwart stijgen tot 56000 nieuwe aanmeldingen voor het komende studiejaar. Dat zijn er elfduizend meer dan verwacht, stelt universiteitenvereniging VSNU.

Het zou door de economische crisis komen. Die zou er volgens de VSNU toe leiden dat veel studenten niet kiezen voor een baan, maar voor de zekerheid van een studie.

“We willen geen paniek schoppen”, zegt een woordvoerder van de VSNU. “We hebben lang gewacht voordat we ermee naar buiten traden. Het zijn nog geen definitieve aanmeldingen en er kan nog veel gebeuren. Maar stel dat het veel minder wordt dan het nu lijkt, dan nog is er sprake van een gigantische stijging.”

De VSNU denkt dat Plasterk de definitieve aanmeldingen zal willen afwachten, die op 1 oktober worden geteld en pas begin volgend jaar bekend worden gemaakt. Maar de universiteiten hopen dat de minister in de aanloop naar Prinsjesdag met de toestroom rekening wil houden.

De vooraanmeldingen zijn een lastige bron, weet ook de VSNU. Want twee jaar geleden is er een nieuw aanmeldingssysteem in gebruik genomen: Studielink. Getallen van een nieuw systeem laten zich niet zomaar met getallen van een oud systeem vergelijken. Dat effect werkt nog door, want vorig jaar moesten de instellingen nog wennen aan Studielink. De aanmeldingen staan nu iets eerder geregistreerd.

Vorig jaar leek er ook een enorme groei van het aantal eerstejaars te zijn. Aan de universiteiten werd het uiteindelijk een toename van vier procent: flink, maar niet uitzonderlijk. Aan de hogescholen was de groei net als in andere jaren iets meer dan twee procent.

Navraag leert dat er tijdens de introductieweken van hogescholen en universiteiten niet extreem veel extra eerstejaars studenten rondlopen. Zo zou de Rijksuniversiteit Groningen volgens de vooraanmeldingscijfers 35 procent meer eerstejaars kunnen verwachten, terwijl het aantal eerstejaars tijdens de KEI-week met zeven procent is toegenomen. Maastricht zou veertig procent extra eerstejaars mogen verwelkomen. De introductieweek ziet een toename van vijf procent in het aantal deelnemers.

De Engelenbak, aan de naam gaat eigenlijk nog de veelzeggende aanduiding ‘Heerenhuisch’ vooraf en het is welgelegen aan de Oude Delft, is een van de zes genomineerden voor deze eretitel.

De wedstrijd om het Studentenhuis van het jaar is een initiatief van de site www.studenten.net. De concurrentie voor de heren van De Engelenbak komt van De Paap uit Deventer, Huize de Boskamp uit Enschede, Casa Gelkinge uit Groningen en de Leidse huizen HW88 en Heerensociëteit in den Blaauwen Besch.

Het is dit jaar de zevende keer dat de wedstrijd wordt gehouden en er schreven zich deze keer twintig huizen in. Bij het bepalen van de winnaar let de jury onder meer op aspecten als het aantal artikelen over datum in koelkast, de hoeveelheid vieze vaat en hoe schoon de gemeenschappelijke kamer, bedden en badkamer zijn.

Om een idee te geven wat doorslaggevend bij de jurering is: volgens het persbericht van Studenten.net heeft het ultieme studentenhuis ‘geen brandschone keuken, maar wel een goede drankvoorraad in huis’. Het winnende huis krijgt op 20 mei niet alleen eeuwige roem, maar ook een door Nieuwe Revu gesponsord huisfeest ter waarde van 1000 euro, een jaarabonnement op het blad, een drankvoorraad en keukenapparatuur van Princess. Meer informatie en de mogelijkheid om te stemmen via de site van het studenten huis van het jaar.  

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.