Software die direct de bewegingsvrijheid van een prothese berekent. En een programma dat ingewikkelde Excelbestanden verrassend toegankelijk maakt. Met deze slimme uitvindingen dingen twee Delftse inzendingen mee naar de Philips Innovation Award 2011.
Na een botbreuk, volgt vrijwel altijd een röntgenfoto. En op basis daarvan bepaalt de orthopeed bijvoorbeeld waar een nieuwe prothese of pin moet komen en hoe groot hij moet worden. Zo gaat het al tientallen jaren. Maar het kan inmiddels veel slimmer, volgens dr.ir. Peter Krekel van Clinical Graphics.
Bij de methode Krekel vervangt een CT-scan de röntgenfoto. “Met behulp van de scan en onze software, simuleren wij direct de gevolgen van bijvoorbeeld de prothese op de bewegingsvrijheid” zegt Krekel, die afstudeerde in computer graphics bij informatica en onlangs promoveerde op zijn uitvinding.
Met een paar muisklikken weet een specialist straks dus veel meer dan nu. Dat maakt een wereld van verschil, volgens Krekel. Momenteel wordt maar liefst 23 procent van de schouderprotheses verkeerd geplaatst. “Met onze software moet het veel beter gaan. We zijn er momenteel mee bezig om dat met studies aan te tonen. We hopen de resultaten binnen een jaar te tonen.” Onder meer in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en het Imperial College in Londen wordt daarom al met de software van Krekel gewerkt.
Het zijn dit soort sprankelende, slimme uitvindingen die een gooi doen naar de Philips Innovation Award. De prijs wordt toegekend aan studentondernemers en zij worden beoordeeld door een vakjury. De hoofdprijs: een waardecheque van twintigduizend euro. Wie de Philips Innovation Award wint, komt in een illuster rijtje te staan. Eerder gingen bijvoorbeeld de Delftse succesvolle Senz stormparaplu en de opvouwbare Flux Chair met de prijs aan de haal.
Vaak gaat het dus om uitvindingen die alledaagse, vertrouwde dingen zoals paraplus en vouwstoelen inventiever maken. Dat geldt ook voor de toepassing die ir. Félienne Hermans van Infotron bedacht. De promovenda bij informatica verbetert de gebruiksvriendelijkheid en het overzicht van spreadsheets.
Te vaak zijn spreadsheets nu nog doolhoven. “Met onze software maak ik inzichtelijk hoe een Excelbestand werkt. De tabbladen staan vaak vol met formules, die weer naar andere tabbladen en grafieken verwijzen.”
Hermans bedacht een visualisatie met blokjes en pijlen, die onder meer laten zien waar de formules naar verwijzen. In een oogopslag ziet de gebruiker op die manier niet alleen waar de formules naar verwijzen, maar ook wat voor uitzonderingen er zijn.
Hermans noemt een voorbeeld. “Een financiële dienstverlener gebruikt momenteel ons systeem. Zij handelen in aandelen en hebben wel vierhonderdduizend Excelsheets in omloop. Ze bevatten bijvoorbeeld een lijst met landen, die vrijwel allemaal de euro hebben. Op een paar na. Dan kan het zijn, dat een onervaren werknemer of iemand die haast heeft niet zo snel ziet dat er verschillende wisselkoersen zijn. Daarvoor moet diegene namelijk op de formule klikken. Met behulp van mijn visualisatie is er een pijl die tegen de stroom ingaat en staat een blokje bij de andere wisselkoers apart. Dat duidt dus niet noodzakelijkerwijs een fout aan, maar maakt de gebruiker opmerkzaam dat er een uitzondering is. Het behoedt iemand een fout te maken.”
Fouten met grote gevolgen vinden regelmatig plaats volgens Hermans. Neem het Waterschap Veluwe dat een paar jaar geleden twee velden in een Excelsheet verwisselde en daardoor 2,7 miljoen euro misliep. “Met Infotron was die fout als een uitzondering weergegeven en dus opgevallen.” Als het over Excel gaat, praat Hermans als een bioloog. “Ik wil ook van de jaren van geboorte tot het graf sheets monitoren. Hoe groeien ze? Wat is de evolutie van een sheet?”
De Delftse deelnemers hopen veel ervaring op te doen bij de awards. Krekel: “Als ingenieur ben je niet opgeleid om een eigen bedrijf te starten. Gelukkig is er veel steun vanuit YesDelft. Maar alle nieuwe kennis is welkom. Ik ben vooral benieuwd naar de kritiek en tips van de vakjury.”
www.clinicalgraphics.com
www.infotron.nl
www.phia.nl
De liggers – elk 68 ton zwaar en ongeveer 24 meter lang, werden geplaatst op de kolommen die eerder verrezen in de vijver. De nieuwe woontoren moet midden volgend jaar klaar zijn.
Comments are closed.