Education

Slechte voorlichting tweede studies

De voorlichting van instanties en organisaties over tweede studies schiet tekort. Dat blijkt uit ervaringen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO).

Deze week trok het ISO via Twitter aan de bel. “De klachten omtrent tweede studie blijven komen. DUO stuurt studenten door naar het ISO voor voorlichting”, stond er in de tweet. Volgens het ISO verwijst DUO (voorheen IB-groep) ‘twee tot drie keer per week’ studenten met vragen over het volgen van een tweede studie naar hen door.

Mis
Het ISO vindt dat ‘hier iets mis gaat’. ISO-voorzitter Guy Hendricks stelt dat de regeling zelfs voor instanties als DUO complex en onduidelijk is. “Wij kunnen inmiddels alle vragen wel beantwoorden, maar wij hebben niet de macht en de middelen om dat te blijven doen.” Als instanties en instellingen zoveel waarde hechten aan de regeling, waarom wordt er dan zo slecht gecommuniceerd, vraagt hij zich af.

Takenpakket
Navraag bij DUO leert de zwarte piet eigenlijk bij de instellingen moet liggen. Volgens een voorlichter van DUO hoort voorlichting over het volgen van een tweede studie niet tot het takenpakket. Daardoor kan de woordvoerder zich ‘best voorstellen dat medewerkers studenten wel eens doorverwijzen’, temeer daar de mensen van het ISO goed op de hoogte zijn en DUO geen voorlichtingsmateriaal heeft . “Wij kunnen maar in beperkte mate vragen over de tweede studie beantwoorden. Dat is eigenlijk aan de instellingen.”

Naam: Luuk Langenhoff (24, IO)
Merk:
Kronan
Gekocht voor:
€300 op Marktplaats
Opvallend:
Perfect om een kratje bier te vervoeren

Al vijf fietsen versleet Luuk Langenhoff in Delft voordat hij zijn huidige fiets aanschafte. “Ik werd moe van het telkens vervangen van die oude barrels.” Daarom was het een half jaar geleden tijd voor een degelijke fiets. Het werd een Kronan, de Zweedse legerfiets. “Hij heeft zijn reputatie vooralsnog waargemaakt, ik heb er nog geen problemen mee gehad.” De onverwoestbare fiets is bovendien met zijn bagagerek zeer geschikt om bijvoorbeeld een krat bier te vervoeren. “Het kratje blijft op zijn plaats dankzij een rubberen spanband, die ik heb ‘geleend’ van de supermarkt.” Toch kent deze loodzware fiets ook nadelen. “Er kan niemand achterop. De fiets houdt het wel, maar het trappen wordt dan echt te zwaar”, legt Langenhoff uit. “Mensen geloven dat niet”, voegt hij toe, “maar als ik ze uitdaag om het eens te proberen haken ze allemaal af na honderd meter zwoegen.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.