Campus

Sitesurfing en zweef-tv

Een cold, cold Christmas hóór je op de bank door te brengen, al dan niet met geliefde of familie. Maar ook dat kan op den duur zomaar vervelen. Tips om de verveling tegen te gaan, zonder die warme bank te verlaten.

Zweef-tv

Het is een van de nieuwe woorden die 2008 voortbracht: zweef-tv. Breng het in de praktijk met behulp van deze tv-gids.

23 December
SBS6 – ‘National Lampoon’s Christmas Vacation’

24 December
Net 5 – ‘Recess Christmas: Miracle on Third Street’
Net 5 – ‘It’s a Very Merry Muppet Christmas Movie’
Net 5 – ‘The Santa Clause’
Net 5 – ‘Christmas Vacation 2: Cousin Eddie’s Island Adventure’
Veronica – ‘The Glimmer Man’
Veronica – ‘Strange frequency 2’
SBS 6 – ‘No Mercy’

25 December
Net 5 – ‘A Town Without Christmas’
Net 5 – ‘Call Me Claus’
Net 5 – ‘Must Be Santa’
Veronica – ‘Scrooged’
Veronica – ‘Nothing To Lose’
Veronica – ‘Martin Lawrence Live: Runteldat’
SBS 6 – ‘Santa Claus’
SBS 6 – ‘102 Dalmatiërs’
SBS 6 – ‘Cliffhanger’

26 December
Net 5 – ‘I’ll Be Home For Christmas’
Net 5 – ‘Stealing Christmas’
Net 5 – ‘A Christmas Romance’
SBS 6 – ‘Willy Wonka & the Chocolate Factory’
SBS 6 – ‘How the Grinch Stole Christmas’

Een Engelse kersttraditie is in het gedrang geraakt. De ‘Christmas Lecture’ op Tweede Kerstdag, georganiseerd door de Royal Institution, de Britse KNAW, wordt alleen uitgezonden op Channel 5. Wie prof. Chris Bishop wil horen over waarom computers zo’n moeite hebben om katten en honden uit elkaar te houden, moet zijn toevlucht nemen tot een dvd die voor ongeveer tien euro te bestellen is op de site www.rigb.org.

,WWW

Laptop op schoot en surfen maar!

www.instructables.com.
Hoe maak je een bewateringssysteem voor je kerstboom? Of een jas met knipperlichten achterop? Op deze site delen creatievelingen hun ideeën. Met duidelijke en soms minder duidelijke omschrijvingen.

www.hermes.comJe gunt je moeder of vriendin natuurlijk best een tas van Hermès. Maar daar zit een paar jaar wachttijd op, dus dan ben je voor deze kerst te laat. Een stuk sneller, goedkoper en creatiever is er zelf een te maken. Ga naar www.hermes.com, kies voor ‘world of Hermès’ en klik op de tekening van de tas. 

www.symbaloo.com
Maak heel makkelijk je persoonlijke vertrekpunt op het web. Het idee van Tim Has won dit jaar de Gouden Spin Award als beste webconcept.

antwrp.gsfc.nasa.gov/apod
‘Astronomy picture of the day’: begin elke dag met een mooi astronomisch plaatje (begeleid door een verklarend tekstje). Ideaal als startpagina.

www.intuitor.com/moviephysics
Insultingly stupid movie physics. Over de slechte natuurkunde die Hollywood in zijn greep houdt. Ook relatief recente films krijgen een natuurkundig rapportcijfer.

xkcd.com
‘A webcomic of romance, sarcasm, math, and language’: Eén van de leukste regelmatige webcomics. Elke dag een nieuwe strip die elke zelfrespecterende nerd of geek gelezen moet hebben. Niet elke dag grappig, maar wel héél vaak.

www.janeespenson.com
Stiekem fan van series als ‘Battlestar Galactica’, ‘Buffy the vampire slayer’, ‘Firefly’ of – zelfs – ‘Gilmore Girls’? Neem dan een kijkje achter de schermen op het blog van televisieschrijfster Jane Espenson. Boordevol tips voor mensen die een carrière als scriptschrijver overwegen.

www.bash.orgVoordat het world wide web bestond, waren er al mensen aan het chatten in IRC-kanalen. Bash.org archiveert de leukste citaten die in de honderdduizenden kanalen gedaan zijn op een overzichtelijke manier – inclusief ratingsysteem. Uren nutteloos lezen en lachen gegarandeerd.

slashdot.org
‘News for nerds. Stuff that matters’. Elke dag het nieuws dat er écht toe doet. 

www.theonion.com
Satirisch nieuws. Lees dagelijks wat nu weer niet in de wereld gebeurd is.

8weekly.nl en derecensent.nl
Op zoek naar een leuke film, een goed boek of een mooie cd? Lees stapels recensies op deze twee Nederlandstalige recensiesites.

,

Zie verder de selectie van Beerenkamp in NRC op:
http://www.nrc.nl/media/article1858502.ece/Kerst-tv_is_drie_keer_over_de_top.

,,Scheikundeles in de keuken

Had iemand me dit boek maar eerder gegeven. Vóór die avond dat ik met zeven vrienden en een schaar aan tafel zat.

Ik was lui en dacht even snel een kaasfondue in elkaar te draaien. Na lang roeren en knoeien met maïzena, leek het er niet meer beter op te worden. Iets anders was er niet in huis, dus knipten we met een schaar stukken van de rubberachtige klont en deden die op een stokbroodje. Daarna heb ik nog veel goed gelukte gerechten gefabriceerd, maar met mijn reputatie als kok is het nooit meer helemaal goed gekomen.
Eigen schuld, had ik mijn scheikundehuiswerk maar beter moeten maken. Volgens de Fransman Hervé This, pleitbezorger van de moleculaire gastronomie, moet een kok kennis hebben van chemische en natuurkundige wetten. Alleen dan kan hij op tegen de eeuwenoude fabels in de keuken. Eierdooiers twee voor twee bij de soufflé? Onzin. En dat je een biefstuk zonder zout in de pan moet laten glijden, is ook niet waar. This doet in zijn boek duidelijk verslag van de proeven die hij deed met vlees en zout en weerlegt zo deze fabel.
Op dezelfde manier legt hij precies uit hoe een ei in elkaar zit, hoe je perfecte friet bakt en hoe je hersenen verwerken wat je tong proeft. Voor ieder onderwerp trekt hij twee pagina’s uit. Soms is dat wat veel, maar bijna altijd smaakt het naar meer. Bijvoorbeeld wanneer This beschrijft hoe je het beste de bubbels in je champagne houdt. Beter geen lippenstift op met oud en nieuw en glazen met de hand afwassen is zijn advies. 
Wie met kerst wil kaasfonduen zonder schaar, gebruikt een wijn die genoeg zuur bevat. Zo krijg je toch een goede menging van het vet in de kaas en het water in de wijn, legt This uit. Voor de echte durfal staat achterin het boek een kaasfondue voor gevorderden. Hierin moet je de fondue luchtig kloppen, alsof het slagroom is. Maar ik begin maar eens met camembert, daarmee mislukt het volgens This nooit. (MM)

Hervé This, ‘Chemie in de keuken’, Veen magazines, 240 blz, 42,50 euro.

,,De kosmos op een schijfje

Een optimistisch document voor pessimistische tijden. Wetenschap kan net zo goed inspireren als religies of ideologiën.

Aan het begin van deze heruitgave van Carl Sagan’s dertiendelige televisieserie ‘Cosmos’, plaatst één van de toenmalige schrijvers, Ann Druyan, de serie in historisch perspectief. Ze vertelt dat ‘Cosmos’ in 1980 werd geschreven tegen de achtergrond van de Koude Oorlog. De serie werd daardoor een optimistisch document voor pessimistische tijden, een lofzang op de menselijke kennisdrang en een succesverhaal dat de kracht van de wetenschappelijke methode blootlegt. Een serie die bewijst dat wetenschap net zo kan inspireren als de meeste religies en ideologieën. Sagan bereikt dat, volgens beproefd Amerikaans recept (denk aan Al Gore in ‘An Inconvenient Truth’), niet alleen met een opeenstapeling van feiten, maar vooral ook aan de hand van emotie.
En dus zien we hier de inmiddels overleden Sagan met een vleugje poëzie en dramatiek vertellen over kennis die verloren ging met de vernietiging van de grote bibliotheek van Alexandrië, begeleid door aanzwellende muziek en met een goedgeplaatste trilling in de stem. Genoeg om de cynische kijker met een teiltje in de hand van het beeldscherm te doen keren? Nee, toch niet. De mix van Sagan werkt. Tegen beter weten in word je gegrepen door zijn passievolle relaas over wetenschappers als Eratosthenes (die 2200 jaar geleden als eerste de omtrek van de Aarde berekende) en Johannes Kepler (de laatste wetenschappelijke astroloog).
Zijn punt maakt Sagan met behulp van pakkende verduidelijkingen. Zo toont hij ons de kosmische jaarkalender, waarop de hele vastgelegde menselijke geschiedenis zich in de laatste minuut bevindt (23:59:35 – de eerste steden ontstaan), om onze nietigheid te benadrukken. Zelfs wanneer hij – in hedendaagse ogen – de plank misslaat (het lachwekkende ‘ruimteschip der verbeelding’), dan is het restant nog steeds de moeite meer dan waard.
Het is passend dat Sagans gelauwerde televisieserie nu zélf onderdeel is geworden van de kennisgeschiedenis die hij tijdens zijn leven beschreef. En wie weet haalt een enkeling, achtentwintig jaar na eerste uitzending, zelfs wel dezelfde inspiratie uit deze serie als de oorspronkelijke kijkers. Het tijdsbeeld lijkt er met nieuwsitems gedomineerd door ideologische en religieuze conflicten, in elk geval opnieuw rijp voor. (GvH)

‘Cosmos’, bright vision entertainment, 7 dvd’s, speelduur 780 minuten, 44,99 euro.

,Billenmannen

‘Vind je het niet interessant dat het hoogste ideaal iets tegennatuurlijks is? Ik denk dat dat voor meer zaken opgaat dan voor billen alleen’.

Aldus professor Leslie Breitbart, een hoogleraar uit San Francisco met een zwak voor de herenliefde, tegen zijn logé Grad Vaessen. Vaessen is een Nederlandse onderzoeker die bij Breitbart en zijn gezin inwoont. Hij is naar Amerika gegaan in de hoop te ontsnappen aan de zinledigheid van zijn werk en leven. Samen met Breitbart doet hij onderzoek naar de waterhuishouding rond de miljoenenstad op een breuklijn. De verhouding leermeester-leerling verandert op het moment dat Breitbart Vaessen vertelt dat hij verliefd op hem is geworden. Daarna klinkt alles anders en komen de verhouding met de professor, Vaessens vriendin die uit Nederland op bezoek komt en zijn nieuwe vriendin allemaal op scherp te staan.
Aardiger dan de verschuivende relaties is het vertelperspectief van een cynische gammawetenschapper (auteur Michel van Eeten werkt bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management): ‘Niemand kon ergens iets aan doen. De mens is gebrekkig, mist hier en daar een onderdeel. Het ene moment maken we een gebouw geheel rolstoelvriendelijk, het andere moment is het geven van een beetje ruimte voldoende’. In de loop van het verhaal wordt duidelijk dat het watermanagement een onontwarbare knoop is van tegengestelde belangen, maar dat staat een rapport niet in de weg – integendeel.
Voorbij het cynisme komt Van Eeten op een filosofische laag; die van het succesvol incompleet zijn, van de techniek als tegennatuur, en van de enige manier om iets te redden: namelijk het te vernietigen.
Voor wie zich niet stoort aan een zeldzaam futloos hoofdpersoon (Vaessens vriendin gooit halverwege het licht aan en bijt hem toe dat er niks van hem uit gaat), zijn de overpeinzingen van Van Eetens alterego de moeite waard. (JW)

Michel van Eeten, ‘Tegennatuur’, Atlas,  302 blz, 19,90 euro.

,Het dak op

En mocht je het echt niet meer volhouden onder de kerstboom, toch nog een uittip.

Op het dak van Science Center Nemo in Amsterdam worden tot het eind van het jaar de achttien mooiste plaatjes tentoongesteld van de fotowedstrijd ‘Seeing Science’. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen organiseerde de wedstrijd om haar tweehonderdjarig bestaan te vieren.
De mooiste foto is volgens de jury ‘Fruitvlieglarve in een druppel water’ van de Hongaar Robert Markus. Zijn foto combineert volgens de jury wetenschap, schoonheid, magie, originaliteit en kunst.

www.e-nemo.nl

,

Zweef-tv

Het is een van de nieuwe woorden die 2008 voortbracht: zweef-tv. Breng het in de praktijk met behulp van deze tv-gids.

23 December
SBS6 – ‘National Lampoon’s Christmas Vacation’

24 December
Net 5 – ‘Recess Christmas: Miracle on Third Street’
Net 5 – ‘It’s a Very Merry Muppet Christmas Movie’
Net 5 – ‘The Santa Clause’
Net 5 – ‘Christmas Vacation 2: Cousin Eddie’s Island Adventure’
Veronica – ‘The Glimmer Man’
Veronica – ‘Strange frequency 2’
SBS 6 – ‘No Mercy’

25 December
Net 5 – ‘A Town Without Christmas’
Net 5 – ‘Call Me Claus’
Net 5 – ‘Must Be Santa’
Veronica – ‘Scrooged’
Veronica – ‘Nothing To Lose’
Veronica – ‘Martin Lawrence Live: Runteldat’
SBS 6 – ‘Santa Claus’
SBS 6 – ‘102 Dalmatiërs’
SBS 6 – ‘Cliffhanger’

26 December
Net 5 – ‘I’ll Be Home For Christmas’
Net 5 – ‘Stealing Christmas’
Net 5 – ‘A Christmas Romance’
SBS 6 – ‘Willy Wonka & the Chocolate Factory’
SBS 6 – ‘How the Grinch Stole Christmas’

Een Engelse kersttraditie is in het gedrang geraakt. De ‘Christmas Lecture’ op Tweede Kerstdag, georganiseerd door de Royal Institution, de Britse KNAW, wordt alleen uitgezonden op Channel 5. Wie prof. Chris Bishop wil horen over waarom computers zo’n moeite hebben om katten en honden uit elkaar te houden, moet zijn toevlucht nemen tot een dvd die voor ongeveer tien euro te bestellen is op de site www.rigb.org.

WWW

Laptop op schoot en surfen maar!

www.instructables.com.
Hoe maak je een bewateringssysteem voor je kerstboom? Of een jas met knipperlichten achterop? Op deze site delen creatievelingen hun ideeën. Met duidelijke en soms minder duidelijke omschrijvingen.

www.hermes.comJe gunt je moeder of vriendin natuurlijk best een tas van Hermès. Maar daar zit een paar jaar wachttijd op, dus dan ben je voor deze kerst te laat. Een stuk sneller, goedkoper en creatiever is er zelf een te maken. Ga naar www.hermes.com, kies voor ‘world of Hermès’ en klik op de tekening van de tas. 

www.symbaloo.com
Maak heel makkelijk je persoonlijke vertrekpunt op het web. Het idee van Tim Has won dit jaar de Gouden Spin Award als beste webconcept.

antwrp.gsfc.nasa.gov/apod
‘Astronomy picture of the day’: begin elke dag met een mooi astronomisch plaatje (begeleid door een verklarend tekstje). Ideaal als startpagina.

www.intuitor.com/moviephysics
Insultingly stupid movie physics. Over de slechte natuurkunde die Hollywood in zijn greep houdt. Ook relatief recente films krijgen een natuurkundig rapportcijfer.

xkcd.com
‘A webcomic of romance, sarcasm, math, and language’: Eén van de leukste regelmatige webcomics. Elke dag een nieuwe strip die elke zelfrespecterende nerd of geek gelezen moet hebben. Niet elke dag grappig, maar wel héél vaak.

www.janeespenson.com
Stiekem fan van series als ‘Battlestar Galactica’, ‘Buffy the vampire slayer’, ‘Firefly’ of – zelfs – ‘Gilmore Girls’? Neem dan een kijkje achter de schermen op het blog van televisieschrijfster Jane Espenson. Boordevol tips voor mensen die een carrière als scriptschrijver overwegen.

www.bash.orgVoordat het world wide web bestond, waren er al mensen aan het chatten in IRC-kanalen. Bash.org archiveert de leukste citaten die in de honderdduizenden kanalen gedaan zijn op een overzichtelijke manier – inclusief ratingsysteem. Uren nutteloos lezen en lachen gegarandeerd.

slashdot.org
‘News for nerds. Stuff that matters’. Elke dag het nieuws dat er écht toe doet. 

www.theonion.com
Satirisch nieuws. Lees dagelijks wat nu weer niet in de wereld gebeurd is.

8weekly.nl en derecensent.nl
Op zoek naar een leuke film, een goed boek of een mooie cd? Lees stapels recensies op deze twee Nederlandstalige recensiesites.

Scheikundeles in de keuken

Had iemand me dit boek maar eerder gegeven. Vóór die avond dat ik met zeven vrienden en een schaar aan tafel zat.

Ik was lui en dacht even snel een kaasfondue in elkaar te draaien. Na lang roeren en knoeien met maïzena, leek het er niet meer beter op te worden. Iets anders was er niet in huis, dus knipten we met een schaar stukken van de rubberachtige klont en deden die op een stokbroodje. Daarna heb ik nog veel goed gelukte gerechten gefabriceerd, maar met mijn reputatie als kok is het nooit meer helemaal goed gekomen.
Eigen schuld, had ik mijn scheikundehuiswerk maar beter moeten maken. Volgens de Fransman Hervé This, pleitbezorger van de moleculaire gastronomie, moet een kok kennis hebben van chemische en natuurkundige wetten. Alleen dan kan hij op tegen de eeuwenoude fabels in de keuken. Eierdooiers twee voor twee bij de soufflé? Onzin. En dat je een biefstuk zonder zout in de pan moet laten glijden, is ook niet waar. This doet in zijn boek duidelijk verslag van de proeven die hij deed met vlees en zout en weerlegt zo deze fabel.
Op dezelfde manier legt hij precies uit hoe een ei in elkaar zit, hoe je perfecte friet bakt en hoe je hersenen verwerken wat je tong proeft. Voor ieder onderwerp trekt hij twee pagina’s uit. Soms is dat wat veel, maar bijna altijd smaakt het naar meer. Bijvoorbeeld wanneer This beschrijft hoe je het beste de bubbels in je champagne houdt. Beter geen lippenstift op met oud en nieuw en glazen met de hand afwassen is zijn advies. 
Wie met kerst wil kaasfonduen zonder schaar, gebruikt een wijn die genoeg zuur bevat. Zo krijg je toch een goede menging van het vet in de kaas en het water in de wijn, legt This uit. Voor de echte durfal staat achterin het boek een kaasfondue voor gevorderden. Hierin moet je de fondue luchtig kloppen, alsof het slagroom is. Maar ik begin maar eens met camembert, daarmee mislukt het volgens This nooit. (MM)

Hervé This, ‘Chemie in de keuken’, Veen magazines, 240 blz, 42,50 euro.

De kosmos op een schijfje

Een optimistisch document voor pessimistische tijden. Wetenschap kan net zo goed inspireren als religies of ideologiën.

Aan het begin van deze heruitgave van Carl Sagan’s dertiendelige televisieserie ‘Cosmos’, plaatst één van de toenmalige schrijvers, Ann Druyan, de serie in historisch perspectief. Ze vertelt dat ‘Cosmos’ in 1980 werd geschreven tegen de achtergrond van de Koude Oorlog. De serie werd daardoor een optimistisch document voor pessimistische tijden, een lofzang op de menselijke kennisdrang en een succesverhaal dat de kracht van de wetenschappelijke methode blootlegt. Een serie die bewijst dat wetenschap net zo kan inspireren als de meeste religies en ideologieën. Sagan bereikt dat, volgens beproefd Amerikaans recept (denk aan Al Gore in ‘An Inconvenient Truth’), niet alleen met een opeenstapeling van feiten, maar vooral ook aan de hand van emotie.
En dus zien we hier de inmiddels overleden Sagan met een vleugje poëzie en dramatiek vertellen over kennis die verloren ging met de vernietiging van de grote bibliotheek van Alexandrië, begeleid door aanzwellende muziek en met een goedgeplaatste trilling in de stem. Genoeg om de cynische kijker met een teiltje in de hand van het beeldscherm te doen keren? Nee, toch niet. De mix van Sagan werkt. Tegen beter weten in word je gegrepen door zijn passievolle relaas over wetenschappers als Eratosthenes (die 2200 jaar geleden als eerste de omtrek van de Aarde berekende) en Johannes Kepler (de laatste wetenschappelijke astroloog).
Zijn punt maakt Sagan met behulp van pakkende verduidelijkingen. Zo toont hij ons de kosmische jaarkalender, waarop de hele vastgelegde menselijke geschiedenis zich in de laatste minuut bevindt (23:59:35 – de eerste steden ontstaan), om onze nietigheid te benadrukken. Zelfs wanneer hij – in hedendaagse ogen – de plank misslaat (het lachwekkende ‘ruimteschip der verbeelding’), dan is het restant nog steeds de moeite meer dan waard.
Het is passend dat Sagans gelauwerde televisieserie nu zélf onderdeel is geworden van de kennisgeschiedenis die hij tijdens zijn leven beschreef. En wie weet haalt een enkeling, achtentwintig jaar na eerste uitzending, zelfs wel dezelfde inspiratie uit deze serie als de oorspronkelijke kijkers. Het tijdsbeeld lijkt er met nieuwsitems gedomineerd door ideologische en religieuze conflicten, in elk geval opnieuw rijp voor. (GvH)

‘Cosmos’, bright vision entertainment, 7 dvd’s, speelduur 780 minuten, 44,99 euro.

Billenmannen

‘Vind je het niet interessant dat het hoogste ideaal iets tegennatuurlijks is? Ik denk dat dat voor meer zaken opgaat dan voor billen alleen’.

Aldus professor Leslie Breitbart, een hoogleraar uit San Francisco met een zwak voor de herenliefde, tegen zijn logé Grad Vaessen. Vaessen is een Nederlandse onderzoeker die bij Breitbart en zijn gezin inwoont. Hij is naar Amerika gegaan in de hoop te ontsnappen aan de zinledigheid van zijn werk en leven. Samen met Breitbart doet hij onderzoek naar de waterhuishouding rond de miljoenenstad op een breuklijn. De verhouding leermeester-leerling verandert op het moment dat Breitbart Vaessen vertelt dat hij verliefd op hem is geworden. Daarna klinkt alles anders en komen de verhouding met de professor, Vaessens vriendin die uit Nederland op bezoek komt en zijn nieuwe vriendin allemaal op scherp te staan.
Aardiger dan de verschuivende relaties is het vertelperspectief van een cynische gammawetenschapper (auteur Michel van Eeten werkt bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management): ‘Niemand kon ergens iets aan doen. De mens is gebrekkig, mist hier en daar een onderdeel. Het ene moment maken we een gebouw geheel rolstoelvriendelijk, het andere moment is het geven van een beetje ruimte voldoende’. In de loop van het verhaal wordt duidelijk dat het watermanagement een onontwarbare knoop is van tegengestelde belangen, maar dat staat een rapport niet in de weg – integendeel.
Voorbij het cynisme komt Van Eeten op een filosofische laag; die van het succesvol incompleet zijn, van de techniek als tegennatuur, en van de enige manier om iets te redden: namelijk het te vernietigen.
Voor wie zich niet stoort aan een zeldzaam futloos hoofdpersoon (Vaessens vriendin gooit halverwege het licht aan en bijt hem toe dat er niks van hem uit gaat), zijn de overpeinzingen van Van Eetens alterego de moeite waard. (JW)

Michel van Eeten, ‘Tegennatuur’, Atlas,  302 blz, 19,90 euro.

Het dak op

En mocht je het echt niet meer volhouden onder de kerstboom, toch nog een uittip.

Op het dak van Science Center Nemo in Amsterdam worden tot het eind van het jaar de achttien mooiste plaatjes tentoongesteld van de fotowedstrijd ‘Seeing Science’. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen organiseerde de wedstrijd om haar tweehonderdjarig bestaan te vieren.
De mooiste foto is volgens de jury ‘Fruitvlieglarve in een druppel water’ van de Hongaar Robert Markus. Zijn foto combineert volgens de jury wetenschap, schoonheid, magie, originaliteit en kunst.

www.e-nemo.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.